Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Άδωνις Γεωργιάδης στη CT: Η χρεωκοπία, ο Τσίπρας και το «σενάριο Κύπρος»


Άδωνις Γεωργιάδης στη CT: Η χρεωκοπία, ο Τσίπρας και το «σενάριο Κύπρος»
Από τους πιο συστηματικούς εκφραστές της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας ακόμα και σε αυτές τις στιγμές που το κόμμα δείχνει να διανύει μια περίοδο έντονης εσωστρέφειας.
Ο πληθωρικός Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε στη Cyprus Times για όλα- για το μέλλον της χώρας, για τη σημερινή ταυτότητα της Νέας Δημοκρατίας, για την «κακή πολιτική εκπαίδευση» των Ελλήνων και για τον αναχρονιστικό όπως λέει, πια, διαχωρισμό δεξιάς-αριστεράς.
Συνέντευξη στη Δήμητρα Τριανταφύλλου
Ας ξεκινήσουμε με τα επείγοντα- πως εκτιμάτε ότι θα εξελιχθεί η κατάσταση τις προσεχείς ημέρες όσον αφορά τη διαπραγμάτευση και τα μέτρα που θα παρθούν;
Εάν δεν έχουμε μια πολύ μεγάλη στροφή του κυρίου Τσίπρα, εάν δηλαδή δεν δεχθεί την πρόταση Γιούνκερ ή μια αντίστοιχη με ισοδύναμα μέτρα τότε η χώρα θα χρεοκοπήσει. Παρά την εικόνα που θέλει να περάσει ο πρωθυπουργός, ότι η Ευρώπη τον κυνηγάει γιατί είναι αριστερός κι ότι η Ελλάδα είναι σε ασφυξία, η Ευρώπη έχει φτάσει στο όριο των υποχωρήσεών της για να κρατήσει τη χώρα στο ευρώ. Δεν βλέπω πως θα μπορούσε να πιεστεί η Ευρώπη να πάει ακόμα πιο πίσω. Εάν δεν γίνει συμφωνία από σήμερα που μιλάμε δεν ξέρω πως θα μπορεί σε 10 μέρες από τώρα να χρηματοδοτείται η Ελλάδα.
Πρακτικά πως θα μπορούσε να γίνει αυτή η χρεωκοπία ;
Θα ξυπνήσουμε μια ωραία μέρα και δεν θα πληρώσουμε το ΔΝΤ ή θα γίνει οριστικό ότι δεν μπορούμε να το πληρώσουμε κι έτσι θα γίνει πιστωτικό γεγονός. Εκεί στην Κύπρο γνωρίζετε καλά πως συμβαίνει αυτό. Μια ωραία πρωία δεν θα ανοίξουν οι τράπεζες κι όταν ανοίξουν ξανά θα είναι υπό νέο καθεστώς.
Μιας και βάλατε την οικονομία της Κύπρου στο τραπέζι θα ήθελα να μας πείτε πως βλέπετε αυτή τη στιγμή την οικονομική κατάσταση στη Μεγαλόνησο.
Οι αγαπημένοι μου συμπατριώτες είχαν την «τύχη» να πέσουν πρώτα στα χέρια ενός αριστερού κόμματος (ΑΚΕΛ). Το λέω «τύχη» γιατί γρήγορα κατάλαβαν ποιος ήταν ο υπεύθυνος για την καταστροφή της οικονομίας της Κύπρου. Όταν ανέβασαν στην εξουσία τη δεξιά είδαν την οικονομία τους να ανακάμπτει. Τώρα βρίσκονται σε θετική τροχιά. Μακάρι να είχε συμβεί αυτό και σε εμάς- να είχαμε δει πρώτα την ανικανότητα της αριστεράς και τώρα να είχαμε μια δεξιά κυβέρνηση.
Όσον αφορά το Κυπριακό και τις βελτιωμένες σχέσεις, μάλιστα θεωρούνται καλύτερες παρά ποτέ, ανάμεσα στις δύο κοινότητες στην Κύπρο, τι έχετε να πείτε ;
Δεν μπορώ να έχω καμία εμπιστοσύνη στους Τουρκοκύπριους. Δεν βλέπω αυτές τις σχέσεις ως θετικές εξελίξεις.
Πίσω στην τρέχουσα επικαιρότητα στην Ελλάδα.Πιστεύετε ότι ο πρωθυπουργός θα μείνει πιστός στις κόκκινες γραμμές του ;
Δεν είμαι και τόσο σίγουρος- η νέα πρόταση των 47 σελίδων που έστειλε ο πρωθυπουργός στο Γιούνκερ την περασμένη εβδομάδα άρχισε ήδη να τις παραβιάζει. Αφού έφτασε μέχρι εδώ γιατί να μην πάει και παρακάτω;
Παρ’ όλα αυτά το κόμμα του πρωθυπουργού έχει αυτή τη στιγμή μια μεγάλη διαφορά της τάξης του 23, 6 % από τη Νέα Δημοκρατία σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.
Δεν θα έλεγα ότι είναι τόση μεγάλη η διαφορά. Άλλη δημοσκόπηση δείχνει 10%. Μια ρεαλιστική προσέγγιση είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ μπροστά. Τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατία δεν πέφτουν είναι ακριβώς αυτά που είχαμε αμέσως πριν τις εκλογές. Στις εκλογές καμία δημοσκόπηση δεν μας έδινε πάνω από 23% και τελικά πήραμε 28%.
Πως εξηγείτε τη μεγάλη αποδοχή του ΣΥΡΙΖΑ ενώ υποθετικά ο κόσμος βρίσκεται στο peak του φόβου του για το τι θα γίνει ;
Ο κόσμος δεν βρίσκεται καθόλου στο peak του φόβου του. Ο λαός αυτή τη στιγμή είναι υπέρ του  ΣΥΡΙΖΑ για τους εξής τρεις λόγους- ο πρώτος για να στηρίξει τον πρωθυπουργό που διαπραγματεύεται, η λογική δηλαδή του «δεν αφήνουμε μόνο του τον ηγέτη της χώρας μας», ο δεύτερος λόγος είναι γιατί στην Ελλάδα έχει γίνει εδώ και καιρό μια ιδιότυπη στάση πληρωμών όλων προς όλους- ούτε το κράτος πληρώνει τους πολίτες ούτε οι πολίτες το κράτος, άρα ζούμε μια περίοδο σα να είμαστε σε ένα πάρτυ, μια ζωή χωρίς υποχρεώσεις, το οποίο είναι κάτι ωραίο, μας χαλαρώνει. Ο τρίτος λόγος είναι ότι κανένας δεν υποψιάζεται ότι θα χρεοκοπήσουμε ή τέλος πάντων πολύ λίγοι
πιστεύουν ότι αυτό μπορεί πραγματικά να συμβεί. Το 70 % των συμπολιτών μας είναι αισιόδοξοι, το’ χουμε πει τόσες πολλές φορές ότι θα χρεοκοπήσουμε που ο κόσμος λέει «έλα μωρέ, τελευταία στιγμή κάτι θα γίνει». Είναι λογικό λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται.
Τα στάσιμα νούμερα της Νέας Δημοκρατίας  είναι ένας λόγος για αλλαγή ηγεσίας;
Όχι δεν τίθεται καθόλου τέτοιο ζήτημα. Κατ’ αρχάς είναι δυνατόν να μη ξέρουμε που θα είναι η Ελλάδα σε μια εβδομάδα και να τίθεται για εμάς ζήτημα ηγεσίας; Θα ήταν μια ακραία πράξη ανευθυνότητας. Και να υπάρξει όμως τέτοιο θέμα, θέλω αρχηγός να παραμένει ο Αντώνης Σαμαράς, άρα δεν θα είμαι υποψήφιος.
Σε ένα άμεσο μέλλον πρέπει να αλλάξει το κόμμα ηγεσία;
Προσωπικά δεν πιστεύω ότι το πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας είναι η ηγεσία της. Η Νέα Δημοκρατία έπεσε σε ποσοστά, όχι και πάρα πολύ η αλήθεια είναι, αν σκεφτείτε ότι το ΠΑΣΟΚ  εφάρμοσε το μνημόνιο και πήγε από το 44% στο 4% ενώ εμείς εφαρμόσαμε μνημόνιο και πήγαμε από το 33% που είχαμε το 2009 στο 28%. Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να αλλάξει την οργάνωσή της και πρέπει ακόμα τα στελέχη της να βγαίνουν προς τα έξω πιο επιθετικά και να υπερασπίζονται την κυβερνητική πολιτική που είχαμε. Πρέπει  δηλαδή να φύγουμε από αυτό το σημείο που μας έχουν σύρει οι δημοσιογράφοι όπου απολογούμαστε για τη δήθεν «εκστρατεία του φόβου» που σπείραμε στους ανθρώπους ή για μέτρα όπως ο ΕΝΦΙΑ. Ειδικά ότι για το τελευταίο μέτρο τώρα αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Πρέπει να υπερασπιζόμαστε την παράταξή μας. Κάναμε το καθήκον μας κι είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό.
Υπάρχει το ταμπού του grexit. Θα έπρεπε η Ελλάδα να δεχτεί οποιαδήποτε συμφωνία αρκεί να μη βγει η χώρα από το ευρώ; Υπάρχει κάποιο όριο σε αυτό το ο,τιδήποτε;
Οποιαδήποτε συμφωνία είναι καλύτερη από το grexit. Το μόνο όριο είναι η εδαφική μας ακεραιότητα. Αν μας πουν να δώσουμε την Ακρόπολη είναι όριο. Αλλά είναι λογικοί- δεν θα μας πουν ποτέ κάτι τέτοιο. Ο λόγος που σήμερα μας έχει έρθει αυτή η πολύ κακή πρόταση από τον κύριο Γιούνκερ είναι γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ τα έχει κάνει θάλασσα. Κι εγώ που τους θεωρούσα ανίκανους περίμενα να τα έχουν πάει καλύτερα. Έβλεπα χθες για παράδειγμα ότι έχουν βγάλει προκήρυξη να πάρουν λέει τους συγγενείς των αδικοχαμένων της ΕΡΤ. Σε μια χώρα που δεν ξέρει αν έχει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις στο τέλος του μήνα εμείς κάνουμε νέες προσλήψεις στο δημόσιο. Μιλάμε για τρέλα, για παράνοια.
Είμαστε πια σε μη μονοκομματικές κυβερνήσεις. Αλλά προς τα πού πρέπει να κινηθεί η Ν. Δ; Δεξιά της υπάρχουν μόνο αντιμνημονιακά κόμματα. Αριστερά της τα κόμματα είναι ας πούμε φιλοευρωπαϊκά (φιλο-μνημονιακά) αλλά πολύ διαφορετικά από τη Ν.Δ . Πχ το Ποτάμι είναι φιλομεταναστευτικό, αντι-εκκλησιαστικό κλπ. Με ποιον θα μπορούσε να πάει λοιπόν η ΝΔ;
Αυτή η συζήτηση μου φαίνεται πολύ ανούσια. Να σας το εξηγήσω με παραδείγματα. Είμαστε στη Νέα Δημοκρατία υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων; Είμαστε. Αυτό το στοιχείο, είναι κεντρώο, δεξιό ή αριστερό; Θέλουμε στη Νέα Δημοκρατία έλεγχο στη μεταναστευτική ροή; Θέλουμε. Αυτό είναι κεντρώο, αριστερό ή δεξιό στοιχείο; Θέλουμε στη Νέα Δημοκρατία να μείνουμε στο ευρώ; Θέλουμε. Δεν υπάρχει πια αριστερότερα ή δεξιότερα αλλά τα παραπάνω ερωτήματα. Αυτή είναι μια συζήτηση που γίνεται από αυτούς που θέλουν να βγάλουν από πάνω τους την πραγματική συζήτηση, δηλαδή με ποιο τρόπο μπορούμε να αποκτήσουμε, αύριο, όταν ξανακερδίσουμε εμείς μια κυβέρνηση που θα λύσει γρήγορα τα προβλήματα του κόσμου. Παρατηρούμε ότι όλη η ελληνική κοινωνία πηγαίνει συνεχώς δεξιότερα και μάλιστα εγώ ισχυρίζομαι ότι μετά την κυβέρνηση Τσίπρα θα πάει ακόμα δεξιότερα. Τότε εγώ θα φαίνομαι κεντρώος. Όταν τελειώσει αυτή η περίοδος είτε με τον καλό είτε με τον άσχημο τρόπο στην Ελλάδα δεν θα βρίσκεις αριστερό. Το έχει αποδώσει περίφημα ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης- θα πηγαίνεις λέει στο περίπτερο φορώντας γραβάτα. Εγώ προσθέτω- θα φοράμε γραβάτα ακόμα και με τις πιτζάμες για να μην μας περνάνε για Συριζαίους.  Και σας θέτω μερικά ακόμα ερωτήματα. Η Νέα Δημοκρατία είναι δεξιότερα ή αριστερότερα της κυβέρνησης Καραμανλή ; Το σημερινό ΠΑΣΟΚ από το παλιό ΠΑΣΟΚ ; Το ΠΟΤΑΜΙ που δημιουργήθηκε για να αντικαταστήσει τη ΔΗΜΑΡ;   Ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ με τον ΣΥΡΙΖΑ προ εξουσίας ; Έχουμε λοιπόν ένα πολιτικό σύστημα που πηγαίνει συνεχώς προς τα δεξιά.  Τι είναι η δεξιά στην πολιτική; Ο ρεαλισμός. Η αριστερά; Η ουτοπία. Σε εποχές ευμάρειας μπορείς να προσθέτεις ουτοπία στο σύστημα γιατί έχεις χρήματα. Σε εποχές κρίσης όμως δεν μπορείς αντικειμενικά να το κάνεις αυτό.
Η συγκυβέρνηση με ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα πιθανό σενάριο στο μέλλον ;
Στην πολιτική ζωή ισχύει η φράση «ποτέ μη λες ποτέ». Εάν ο     ΣΥΡΙΖΑ  γίνει ξαφνικά ένα μνημονιακό κόμμα, κάνει μεταρρυθμίσεις, υπογράψει ιδιωτικοποιήσεις τότε δεν θα έχουμε πια μεγάλες διαφορές. Πάλι η συζήτηση είναι στις πολιτικές που θα εφαρμοστούν στην εποχή της κρίσης κι όχι στα δεξιά- αριστερά ή σε προσωπικά θέματα. Ποιος περίμενε πριν 10 χρόνια ότι θα συγκυβερνήσει  το ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία; Κι όμως συνέβη.
Πως βλέπετε την Ελλάδα σ' ένα χρόνο από τώρα ;
Χειρότερα απ ‘ ότι είμαστε τώρα. Στην πραγματικότητα όσο περισσότερο μένει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία τόσο περισσότερο μνημόνιο θα έρθει. Πέντε μήνες είναι στην εξουσία- κι αυτό θα μας φέρει σίγουρα άλλο ενάμιση χρόνο μνημόνιο. Ένα χρόνος στην εξουσία ; Τέσσερα χρόνια μνημόνιο. Σε όλους τους τομείς- στην οικονομία, στην παιδεία, στη λαθρομετανάστευση, ο, τι έχουν πιάσει το έχουν κάνει κάρβουνο.
Έχετε πει πρόσφατα ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ενωμένη και δυνατή παρά την έντονη φημολογία για το αντίθετο. Που βρίσκεται σήμερα το κόμμα πέντε μήνες μετά την απώλεια της εξουσίας;  
Υπάρχει μια πολύ μεγάλη συσπείρωση στην κομματική μας βάση κι ας μη φαίνεται αυτό στις δημοσκοπήσεις. Άλλωστε δεν υπάρχει καμία αντιπολίτευση, τουλάχιστον στον δυτικό κόσμο, που να κατάφερε μέσα σε πέντε μήνες να γυρίσει το κλίμα. Εσωστρέφεια φαίνεται στον κόσμο ότι υπάρχει γιατί υπάρχουν κάποιοι στο κόμμα που γκρινιάζουν- η ήττα φέρνει και λίγο γκρίνια. Θα το ξεπεράσουμε.
Πως χάθηκε η πρωτιά στις περασμένες εκλογές;
Το εκλογικό σώμα ήταν οργισμένο από την απώλεια εισοδήματος- κατά μέσον όρο η πλειοψηφία των Ελλήνων έχουν χάσει τουλάχιστον 25% του εισοδήματός τους. Το έκαναν για να μας τιμωρήσουν λοιπόν. Θα το είχαν κάνει και το 2012 απλώς ακόμα φοβόντουσαν ότι θα βγούμε από το ευρώ. Ο Σαμαράς έπεσε θύμα της ίδιας του της επιτυχίας. Ο κόσμος μη φοβούμενος πια ότι θα χρεοκοπήσουμε και νιώθοντας ασφαλής τον τιμώρησε ψηφίζοντας ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να έχει καταλάβει ακόμα ότι στον ΣΥΡΙΖΑ είχε μετακομίσει πια όλο το ΠΑΣΟΚ. Ο δεύτερος λόγος ήταν ότι επί 2 ½ χρόνια για να καταφέρουμε να σώσουμε τον τόπο εφαρμόσαμε εξαιρετικά αντιδημοφιλείς πολιτικές. 
Υπάρχει  ευθύνη του Αντώνη Σαμαρά για την ήττα ;
Πάντα ο αρχηγός έχει ευθύνη. Παρ’ όλα αυτά έπρεπε να επιλέξει ανάμεσα στο να δουλέψει για τη χώρα ή να δουλέψει για το κόμμα. Δεν είχαμε πάντως αυταπάτες ότι θα κερδίζαμε τις εκλογές. Απλώς μας έριξαν πρόωρα, μας έβαλαν τρικλοποδιά στα μέσα της διαδρομής. Το πρόγραμμα που εφαρμόζαμε είχε ωρίμανση το 2016. Τον Ιούνιο του 2016 θα είχε γυρίσει η οικονομία κι ο κόσμος θα καταλάβαινε το νόημα των πολιτικών μας.
Στις τελευταίες εκλογές παραδοσιακοί ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας ψήφισαν για πρώτη φορά ένα κόμμα της αριστεράς, πραγματοποιώντας ένα μεγάλο βήμα για τα δεδομένα των αντιλήψεων τους. Οι περισσότεροι είπαν ότι το κόμμα έδειχνε να έχει χάσει πια την ταυτότητά του υιοθετώντας αυταρχικές μεθόδους και στενές σχέσεις με την άκρα δεξιά χάνοντας τη δημοκρατική του ταυτότητα.
Αυτές είναι κατηγορίες των  ψηφοφόρων του κόμματος που κατάλαβαν ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα μπορούσε πια να τους κάνει ρουσφέτια. Τα ρουσφέτια τα νομιμοποίησε και τα πρόβαλλε ως κάτι το υγιές στην Ελλάδα το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα το 1981. Δυστυχώς η Νέα Δημοκρατία συμβιβάστηκε με αυτό. Πρόκειται για όλη αυτή την περίοδο που κράτησε μέχρι την εποχή των μνημονίων, κι είναι αυτή η περίοδος που ονομάζω «Η εποχή του Υπαρκτού Λαϊκισμού». Τα ρουσφέτια είναι επινόηση της αριστεράς εν τέλει. Ο Αντρέας το 1981 ανέβηκε στην εξουσία με πολύ πιο αριστερά συνθήματα από τα σημερινά του ΣΥΡΙΖΑ. Το «πρώτη φορά αριστερά» είναι τελείως ψέμα- «πρώτη φορά αριστερά» ήταν ο Αντρέας, ο οποίος μας κατέστρεψε κυρίως μέσα από τη νοοτροπία που κληρονόμησε στον τόπο, περισσότερο ακόμα κι από το γεγονός ότι σπατάλησε τα χρήματα μας. Αυτή η νοοτροπία θέλει δύο αιώνες για να φύγει από πάνω μας. Να πω πάντως σε αυτό το σημείο ότι όσον αφορά το ρουσφέτι η κατάσταση έχει αλλάξει προς το καλύτερο και το κράτος έχει βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό. Έχει γίνει τεράστια πρόοδος. Δεν μπορεί πια ένας υπουργός να  διορίσει κάποιον, έτσι απλά, χωρίς ΑΣΕΠ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέει πως πρέπει να ξανακερδηθεί το κέντρο και πως η Νέα Δημοκρατία έχει γίνει ακραία δεξιό κόμμα  ενώ ο Δένδιας λέει πως η Ν. Δ κινδυνεύει να γίνει εντελώς αδιάφορη για τους πολίτες.
Ο φίλος μου ο Νίκος ο Δένδιας ήταν Υπουργός Προστασίας του Πολίτη επί Αντώνη Σαμαρά κι αυτός που εφήρμοσε την πολιτική απελάσεως των μεταναστών, τα κέντρα κράτησης των μεταναστών κ.τ.λ. Πολύ καλός υπουργός κατά στην γνώμη μου. Αυτό ήταν ίσως το πιο δεξιό κομμάτι της πολιτικής του Αντώνη Σαμαρά. Ως εκ τούτου δεν μπορεί να μας κατηγορεί ούτε για αδιάφορη ούτε για δεξιά πολιτική. Και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη διαφωνώ- το χωράφι μας δεν είναι η κεντροαριστερά. Το στοίχημα μας είναι να πείσουμε τον ψηφοφόρο ότι μπορούμε να κάνουμε την Ελλάδα ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό κράτος.
Τα χρέη της Νέας Δημοκρατίας είναι επίσης ένα θέμα που βλέπει συχνά τα φώτα της δημοσιότητας τελευταίως.Διαβάζουμε για παράδειγμα  ότι η εταιρεία Spot Thomson προχώρησε σύμφωνα με πληροφορίες σε ασφαλιστικά μέτρα προκειμένου να διεκδικήσει τα χρήματα που της οφείλει η Ν.Δ από σποτάκια, έρευνες και διαφημίσεις ενώ ακούμε ακόμα για χρέη  σε εργαζόμενους κ.τ.λ. Αυτό δεν είναι άλλο ένα κακό παράδειγμα προτύπου για τους πολίτες;
Μα η Νέα Δημοκρατία είναι κι αυτή όπως και το ΠΑΣΟΚ μια μικρογραφία της μεταπολιτετυικής Ελλάδας. Πρόκειται πάντως περί τρομερής υποκρισίας- μέχρι την εποχή του μνημονίου κανείς δεν είχε ασχοληθεί με το χρέος των κομμάτων. Η κουβέντα άρχισε όταν κόπηκε το χαρτζιλίκι στους πολίτες. Δεν είναι θέμα Νέας Δημοκρατίας ή ΠΑΣΟΚ. Είναι θέμα των Ελλήνων. Όποιον βλέπετε να βρίζει αυτά τα δύο κόμματα σίγουρα τα έχει ψηφίσει. Είμαστε υποκριτές.
Γίνεται πολύς λόγος από την αρχή της κρίσης κι έπειτα ότι το αίσθημα της περηφάνιας των Ελλήνων έχει πληγωθεί βάναυσα τα τελευταία χρόνια αφού αισθάνονται οι ζητιάνοι της Ευρώπης. Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε έδαφος ακουμπώντας αυτό το πληγωμένο φιλότιμο. Ποια είναι η δική σας άποψη;
Επειδή δεν μας συνέφερε ως εγχώριο πολιτικό σύστημα δεν εξηγήσαμε  στο λαό το 2010 που χρεοκοπήσαμε ότι αν δεν υπήρχαν οι Ευρωπαίοι συνεταίροι μας η σύνταξη δεν θα πήγαινε από € 2000 σε € 1000 αλλά από € 2000 στο απόλυτο μηδέν. Μας δανείζουν λεφτά με τον όρο να φτιάξουμε ένα υγιές κράτος που δεν θα χρειάζεται στο μέλλον άλλα δανεικά. Αυτό είναι το μνημόνιο. Το αντίθετο του λαϊκισμού. Ο λαϊκισμός είναι το μεγαλύτερο δεινό μας τα τελευταία χρόνια κι ο λαϊκισμός φταίει που στην Ελλάδα φτάσαμε να έχουμε μια τέτοια πρόεδρο Βουλής. Η κυρία Κωνσταντοπούλου είναι ένας τύραννος, αν πάρει εξουσία στα χέρια της θα ξαναζήσουμε εποχές Ροβεσπιέρου. Την βλέπουν οι υπάλληλοι της Βουλής κι αλλάζουν πεζοδρόμιο αφού έχει ρίξει ένα πέπλο τυραννίας πάνω από την Βουλή. Δεν είναι αδιάφορο πρόσωπο πάντως. Και το δυστύχημα είναι ότι είναι εξαιρετικά ικανή.

http://cyprustimes.com

Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: