Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι στόχοι είναι σκληρότεροι από αυτούς που επιθυμούσε η Αθήνα ενώ το ΔΝΤ εμφανίζεται να αμφιβάλλει για την ικανότητα της Ελλάδας να πετύχει τους επίμαχους δημοσιονομικούς στόχους, πιέζοντας τους ευρωπαίους να συμφωνήσουν σε αναδιάρθρωση του χρέους σε περίπτωση που οι στόχοι δεν επιτευχθούν και δεν υπάρχει σημαντική πρόοδος στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων
Το σχέδιο πρόταση συμβιβασμού που έχουν συντάξει οι ευρωπαίοι δανειστές προβλέπει την κατάθεση από την πλευρά της Αθήνας πρωτογενούς πλεονάσματος 1% επί του ΑΕΠ για το 2015, 3,5% το 2018.
To πρωτογενές πλεόνασμα – κρατικά έσοδα μείον τις δαπάνες και χωρίς τους τόκους του χρέους – είναι το πλέον σημαντικό μέγεθος στη συμφωνία διάσωσης μιας και θα καθορίσει πόσα επιπλέον μέτρα λιτότητας θα χρειαστεί να υιοθετήσει η Ελλάδα.
Επιπλέον, στο 1% πλεονάσματος φέτος, θα ζητηθεί από την Ελλάδα να πιάσει το στόχο του 2% το 2016 και του 3% το 2017 πριν φτάσει στο 3,5% το 2018. Τα νούμερα αυτά είναι σημαντικά χαμηλότερα του τρέχοντος προγράμματος – το οποίο απαιτούσε 3% πλεόνασμα φέτος και 4,5% το 2016. Ωστόσο, εξακολουθούν να είναι σκληρότερα από αυτά που περίμεναν στην Αθήνα.
Το ΔΝΤ εξακολουθεί να αμφιβάλλει για την ικανότητα της Αθήνας να πιάσει τους αυτούς τους φιλόδοξους στόχους και πιέζει τους ευρωπαίους να συμφωνήσουν σε αναδιάρθρωση του χρέους που θα μειώσει το βάρος από τους τόκους.
Σύμφωνα με τους FT, η ΕΕ δεν δέχεται τις απόψεις του ΔΝΤ και γι’ αυτό το λόγο δεν υπάρχει αναφορά στο σχέδιο.
Πηγή: http://www.skai.g
Μοιραστείτε
Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου