«Είναι η πρώτη φορά που οι Τούρκοι μπορούν να ασκήσουν πραγματική πίεση στην Ευρώπη και να πάρουν ανταλλάγματα που για χρόνια ζητoύν από τους Ευρωπαίους ηγέτες», λέει διπλωματική πηγή στην «Κ». Τα βασικά αιτήματα της Άγκυρας είναι τρία και εκφράστηκαν στον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φ. Τίμερμανς και τον αρμόδιο επίτροπο μετανάστευσης Δ. Αβραμόπουλο χθες στην επίσκεψή τους στην Αγκυρα που κράτησε μέχρι τα ξημερώματα.
Σύμφωνα με το προσχέδιο του σχεδίου δράσης Ε.Ε. - Τουρκίας που συμφωνήθηκε χθες και πρέπει να πάρει το πράσινο φως σήμερα κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, η Τουρκία ζητά πρώτον την απελευθέρωση της διαδικασίας για βίζα, δίνοντας με αυτό τον τρόπο πρόσβαση σε 75 εκατομμύρια Τούρκους στην Ευρώπη, δεύτερον περισσότερη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των περίπου 2,2 εκατομμυρίων προσφύγων που βρίσκονται σήμερα στην Τουρκία. Και τρίτον, το άνοιγμα των παγωμένων διαπραγματευτικών κεφαλαίων της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας, το οποίο δεν είναι μέσα στο σχέδιο δράσης αλλά αναμένεται και αυτό να συζητηθεί.
Μέχρι στιγμής το άνοιγμα της διαδικασίας της βίζας δεν έχει δοθεί, καθώς η Τουρκία δεν έχει
αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και αναμενόταν να δοθεί το 2017. Ο πρόεδρος Ερντογάν όμως θέλει να το προχωρήσει για το 2016, με αντάλλαγμα να προχωρήσει η Τουρκία την συμφωνία για την επανεισδοχή μεταναστών.
Ομως, το αίτημα της Άγκυρας, που θα βάλει την Κύπρο αντιμέτωπη είναι το άνοιγμα των παγωμένων διαπραγματευτικών κεφαλαίων της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας. Αυτά έχουν να κάνουν με θέματα δικαιοσύνης και θεμελιώδη δικαιώματα. Ο βασικός φόβος των Κυπρίων είναι τα ανταλλάγματα που μπορεί να δοθούν στην Τουρκία ως μέσο εξευμενισμού της για τη συνεργασία της στο μεταναστευτικό να μην είναι υπερβολικά και να μην θίξουν χρόνια διαπραγματεύσεων.
Τρίτον, αναμένεται να αποφασιστεί ακόμα μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας για να αντιμετωπίσει το θέμα των μεταναστευτικών ροών. Η Ε.Ε. έχει ήδη διαθέσει 1 δισ. ευρώ, το οποίο υπό διαφορετικές συνθήκες θα το έδινε υπό όρους στην γειτονική χώρα, αλλά τώρα εξαιτίας των συνθηκών, τα χρήματα αυτά θα διατεθούν χωρίς όρους.
Σε αντάλλαγμα, οι Τούρκοι, εκτός από την επιτάχυνση για την επανεισδοχή των μεταναστών που δεν προκρίνονται για άσυλο, θα πρέπει να δώσουν περισσότερα δικαιώματα εργασίας στους Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία και τρίτον να αυξήσουν την φύλαξη των συνόρων τους σε συνεργασία με την Frontex και να συνεργαστούν πιο στενά με τις ελληνικές και τουρκικές αρχές για την προστασία των χερσαίων συνόρων, μεταξύ άλλων.
kathimerini.gr
Μοιραστείτε
Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου