Όπως όλοι ξέρουμε πλέον, την περασμένη Πέμπτη, απεπέμφθη από την θέση της η Γ.Γ.Δ.Ε. κυρία Αικ. Σαββαΐδου. Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου!
Όταν είδε το φως της δημοσιότητας η είδηση της καρατόμησής της, προσωπικά δεν εξεπλάγην ιδιαίτερα. Ήταν γνωστό εδώ και καιρό πως το Μαξίμου επιθυμούσε έντονα αλλαγή Γενικού Γραμματέα Εσόδων. Οι κακές γλώσσες μάλιστα λένε πολλά για το ποιόν επιθυμεί σαν αντικαταστάτη η Ηρώδου Αττικού. Αυτά όμως είναι απλά φήμες και μένει να αποδειχθούν στην πράξη.
Αυτό που έχει σημασία είναι πως η κυρία Σαββαΐδου εκδιώχθηκε από την θέση της, κακήν-κακώς. Ναι, ξέρω "η κυρία Σαββαΐδου είναι υπόδικη" και "ο νόμος λέει..." κ.ο.κ. Υπάρχει κάτι σε αυτό το σημείο που, όσοι προσπαθούν να δικαιολογήσουν την κυβέρνηση, μοιάζουν να ξεχνούν. Η θέση του Γ.Γ.Δ.Ε. δεν είναι η θέση ενός οποιουδήποτε δημοσίου υπαλλήλου. Και ο νόμος προβλέπει μόνον τρεις λόγους για την αποπομπή του προσώπου που κατέχει την συγκεκριμένη θέση. Κανένας από αυτούς δεν αναφέρει απλή παραπομπή σε δίκη. Στο κάτω κάτω της γραφής, ισχύει στην Ελλάδα το δόγμα "ο κατηγορούμενος είναι αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου" ή όχι; Ή μήπως ισχύει μόνο για ορισμένες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων; Π.χ. μόνον για όσους είναι ύποπτοι ως παιδεραστές; Όχι τίποτα άλλο, αλλά για να ξέρουμε για ποιο κράτος δικαίου και για ποιο σεβασμό των θεσμών μιλάμε σε αυτή την χώρα...

Εν πάση περιπτώσει, αυτό που προκάλεσε τεράστια έκπληξη και πολλές απορίες στην υπόθεση ήταν οι κυβερνητικές διαρροές περί συμφωνίας των Θεσμών (της Quadriga, για να μην μπερδευτείτε) στην απομάκρυνση της Γ.Γ.Δ.Ε.
Βλέπετε, από την εποχή της αποπομπής Θεοχάρη, ήταν πασίγνωστο πως οι εταίροι θεωρούσαν παρόμοιες κινήσεις "μη αποδεκτές" και, γενικά, casus belli. Δεν είναι τυχαίο που πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι ο δρόμος που οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, ξεκίνησε την ημέρα της παραίτησης του πρώην στελέχους της Lehman Brothers.
Όμως οι πληροφορίες έρχονταν από πολλές πλευρές. Πολλές από αυτές "δοκιμασμένες" και αποδεδειγμένα αξιόπιστες, σε πλείστες όσες περιπτώσεις. Μόνη λύση στα αντικρουόμενα μηνύματα, η διασταύρωση των ελληνικών πηγών με άλλες, από την πλευρά των πιστωτών. Από το εξωτερικό. Πράγμα που κατέστη εφικτό την Παρασκευή το απόγευμα.
Ω του θαύματος, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική από ό,τι παρουσιάζεται στην Αθήνα. Οι Βρυξέλλες, το Βερολίνο και η Ουάσιγκτον (τουλάχιστον το Δ.Ν.Τ.) είναι έξω φρενών με το συμβάν. "Όποια ψήγματα εμπιστοσύνης είχε κερδίσει, μετά το θέατρο του δημοψηφίσματος ο κύριος Τσίπρας, τα "ξόδεψε" για να κάνει κομματικά χατίρια. Οι επιπτώσεις (repercussions) θα είναι μεγάλες (severe). Και θα τις υποστούν όλοι οι Έλληνες" η χαρακτηριστική φράση που ακούστηκε. Το ίδιο νόημα μετέδιδαν και οι άλλοι τρεις άνθρωποι που μίλησα, ψάχνοντας την πραγματική στάση του κουαρτέτου.
Την ίδια, περίπου, ώρα που τελείωνε το τελευταίο τηλεφώνημα οι επικεφαλής των τεχνικών ομάδων των δανειστών, αποχωρούσαν από την χώρα. Χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία για την καταβολή της υποδόσης των €2 δισ.
Σαν μην ήταν αυτό αρκετό δείγμα των συνεπειών από την εκπαραθύρωση της (όποιας) Γ.Γ.Δ.Ε., την Κυριακή η εξαιρετικά έγκυρη Die Welt δημοσίευσε ένα άρθρο στο site της. Στο οποίο φιλοξενούνται δηλώσεις "κορυφαίου Ευρωπαίου πολιτικού". Όπου λέει πως "Η Αθήνα δεν έχει εφαρμόσει ούτε τις μισές από τις δεσμεύσεις της". Και πως "η απόλυση της κυρίας Σαββαΐδου είναι επιδείνωση. Γιατί η αρχή είναι πολιτικά ανεξάρτητη". Όπως δε, μας ενημερώνει στο Facebook ο φίλος Γιάννης Κουτσομύτης, το πρώτο retweet του άρθρου έκανε ο εκπρόσωπος τύπου του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Martin Jäger. Για την περίπτωση που είχαμε αμφιβολίες για το ποιος και πόσο σημαντικός είναι ο "κορυφαίος Ευρωπαίος πολιτικός" δηλαδή...
Δεν θα προσθέσω περισσότερα. Ακόμη και αν υποθέσουμε πως η πληροφόρηση από το εξωτερικό είναι λανθασμένη, υποβολιμαία, υστερόβουλη κ.λ.π., το άρθρο της Die Welt είναι υπεραρκετό. Για να ξέρουν όλοι ποιος θα έχει την πλήρη και απόλυτη ευθύνη εάν εφαρμοστεί το σχέδιο Schaueble...
Twitter: @Marketelf