Τον τελευταίο καιρό δέχομαι πάρα πολλές ερωτήσεις για το εάν εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να συμβεί Grexit. Προφανώς λόγω των πολλαπλών αναφορών του θέματος στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αλλά και τα social media.
Την άποψή μου επί του θέματος την έχω εκφράσει δημόσια. Από τη στιγμή που τις εκλογές κέρδισε ο κύριος Τσίπρας και σχημάτισε κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Αν.Ελ., θεωρώ εξαιρετικά πιθανό να συμβούν τα εξής:
Α. Εντός εξαμήνου το Grexit να αποτελεί το κύριο σενάριο για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και
Β. Να γίνει πραγματικότητα μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο.
Θα πρέπει όμως να γίνει ξεκάθαρο πως δεν έχω αυτή την άποψη, επειδή πιστεύω πως υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο. Είναι δεδομένο ότι ο Αλέξης Τσίπρας αυτό το έχει βγάλει από το μυαλό του. Είναι περισσότερο από εμφανές. Σε όλες τις κινήσεις του μετά τις 7 Ιουλίου.
Ο λόγος που θεωρώ πως τα γεγονότα θα έχουν την εξέλιξη που αναφέρω, είναι άλλος. Η οικονομία (και κατά συνέπεια η χώρα) βρίσκεται σε μία από τις χειρότερες καταστάσεις που έχει βρεθεί ποτέ. Αν όχι (τηρουμένου του συγκριτικού μέτρου) στην χειρότερη. Είναι αποσταθεροποιημένη και σε ημιθανή κατάσταση.
Για να σταθεροποιηθεί και να μπορέσει να ορθοποδήσει ξανά, απαιτούνται από την νυν κυβέρνηση πάρα πολλή δουλειά, ιδιαίτερα εκτεταμένες γνώσεις και εξαιρετικά μεγάλη και εξειδικευμένη πρακτική εμπειρία εφαρμογής. Σε ένα πλήθος από τομείς και πεδία. Από τα μακροοικονομικά μέχρι την διαχείριση κρίσεων και από την φορολογία μέχρι την διπλωματία.
Τις θεωρητικές γνώσεις  διαθέτει πλειάδα στελεχών της. Κανένα ζήτημα. Τα προβλήματα αρχίζουν
μόλις αναρωτηθεί κανείς πόση και τι επιπέδου ποιότητας δουλειά χρειάζεται και για το πόση πρακτική εμπειρία διαθέτουν τα κυβερνώντα κόμματα.
Στα ερωτήματα αυτά οι σύντομες απαντήσεις είναι στο μεν πρώτο άπειρη, εντατικότατη και η καλύτερη ανθρωπίνως δυνατή, στο δε δεύτερο η πλήρης ανυπαρξία. Τίποτα. Μηδέν πρακτική εμπειρία στα τόσο σύνθετα και υπερδύσκολα  ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.
Δεν χρειάζεται να ψάξει πολύ κάποιος για να επιβεβαιώσει τα όσα γράφω. Τα παραδείγματα συμπεριφορών των στελεχών της κυβέρνησης, πάμπολλα και σε αφθονία. Και το φοβερό είναι πως δεν μαθαίνουν από τα λάθη τους. Μόνο την, τόσο σημαντική, πρωθυπουργική επίσκεψη στην Νέα Υόρκη να εξετάσει κανείς, αντιλαμβάνεται πλήρως τι εννοώ.
Θέλετε παράδειγμα; Μα όταν π.χ. κάποιος υφίσταται αυτό που υπέστη ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη με τον Bill Clinton και επιμένει να μιλά δημόσια και σε κρίσιμες εμφανίσεις Αγγλικά, όπως έκανε ο πρωθυπουργός στην γενική συνέλευση του Ο.Η.Ε. εχθές το απόγευμα, τι άλλο μπορεί να συμβαίνει; Όχι σκεφτείτε το και πείτε μου. Κάθε άλλη (λογική) εξήγηση δεκτή.
Αν σε αυτές τις παρατηρήσεις προσθέσει κανείς την γνωστή και παγιωμένη ιδεοληψία που διακατέχει (κυρίως) τον μεγαλύτερο κυβερνητικό εταίρο, μπορεί να καταλήξει σε ένα και μόνο συμπέρασμα: Πλήρης ανικανότητα εκπλήρωσης των στόχων του Ελληνικού προγράμματος.
Η αποτυχία εκπλήρωσης των στόχων βέβαια, σαν γεγονός δεν είναι πρωτοφανές. Οι Έλληνες πολίτες έχουν δει πολλές φορές την τελευταία εξαετία τις κυβερνήσεις τους να κάνουν σοβαρότατα λάθη. Πολλών ειδών. Η διαφορά τώρα βρίσκεται στο ότι οι εταίροι και δανειστές δεν έχουν πλέον υπομονή. Ούτε διάθεση βοήθειας πέρα απ’ τα συμφωνηθέντα. Ούτε πολιτικά περιθώρια στις χώρες τους. Νέα Ελληνικά λάθη ή/και ιδιοτροπίες δεν θα γίνουν ανεκτά. Έχουν "κουράσει" στον απώτατο βαθμό. Τόσο απλό και χίλια τοις εκατό σίγουρο.
Μόλις το πρόγραμμα ξεφύγει (περισσότερο από κάποιες εβδομάδες) από τους στόχους του, η λύση θα δοθεί με το σχέδιο Schaeuble. Που μεταφράζεται, για όσους δεν θυμούνται, σε πενταετές "προσωρινό" Grexit.
Και το Πρόγραμμα θα ξεφύγει. Γι’ αυτό μπορείτε να είστε σίγουροι. Είτε γιατί δεν θα ψηφιστούν από την κυβερνητική πλειοψηφία κάποια μέτρα, είτε γιατί δεν θα επιτευχθούν ποσοτικοί στόχοι και θα απαιτηθούν μεγαλύτερα μέτρα που δεν θα γίνουν δεκτά, είτε λόγω νέων εκλογών, είτε, είτε, είτε... Όποιος δε νομίζει ότι θα ψηφιστούν εφαρμοστικοί νόμοι από την (αξιωματική και ελάσσονα) αντιπολίτευση άνευ όρων, ας το ξανασκεφτεί. Αφού ρίξει μια ματιά σε όλες τις δηλώσεις που έχουν γίνει μετά τις εκλογές...
Ανακεφαλαιώνοντας, θεωρώ πως η άποψη που αναφέρω στην αρχή του κειμένου, θα επαληθευτεί. Αλλά δεν είναι θέμα θέλησης ή σχεδίου. Είναι ζήτημα ικανοτήτων. Απλούστατα η παρούσα κυβέρνηση δεν διαθέτει τις απολύτως απαραίτητες εκείνες ικανότητες που απαιτούνται για να αποφευχθεί το Grexit. Δηλαδή δεν περιμένω Grexit αλλά Grexident...