Δεν γνωρίζουμε πόσοι συμφωνούν με την προειδοποίηση Γεωργιάδη πως η διαδικασία στη ΝΔ κινδυνεύει να λάβει τα χαρακτηριστικά «παρωδίας», το ερώτημα όμως είναι ξεκάθαρο: Ο τρόπος με τον οποίο εξελίσσεται η προεκλογική κούρσα για την ηγεσία της ΝΔ κεντρίζει το ενδιαφέρον της κοινωνίας; Διότι εκεί θα κριθεί τελικά η επιτυχία της προεκλογικής εκστρατείας και των τεσσάρων υποψηφίων. Αν πείσουν όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες να αφήσουν τον καναπέ για να προσέλθουν στο κοντινότερο εκλογικό τμήμα με διάθεση να συμβάλλουν ενεργά στη διαμόρφωση της μελλοντικής πορείας της ΝΔ.
Το ύψος της συμμετοχής στις εκλογές της 22ης Νοεμβρίου αποτελεί λοιπόν ένα από τα σημαντικά στοιχήματα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όχι φυσικά για να βαυκαλιστεί ότι τυχόν μεγάλη προσέλευση θα σηματοδοτήσει αποκατάσταση της σχέσης του με ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, αλλά για να μπορέσει η όποια νέα ηγεσία να διαχειριστεί με την μεγαλύτερη δυνατή ευχέρεια τα μεγάλα ζητήματα της επόμενης ημέρας. Που δεν είναι και λίγα! Από την επούλωση των όποιων εσωκομματικών πληγών ενδεχομένως ανοίξει η ίδια η προεκλογική διαδικασία, μέχρι τα μείζονα που σχετίζονται με την ιδεολογικοπολιτική συζήτηση που εκκρεμεί μετά τις αλλεπάλληλες εκλογικές ήττες και θα γίνει στην πορεία προς το Τακτικό Συνέδριο που θα ακολουθήσει. Αλλά εξίσου μεγάλης σημασίας είναι και ο προσδιορισμός της αντιπολιτευτικής στάσης της ΝΔ απέναντι σε μία κυβέρνηση που εκτός από μέτρα φορολογικής επιβάρυνσης- τα οποία με οποιαδήποτε ηγεσία η ΝΔ θα συνεχίσει να κατακεραυνώνει αποδίδοντάς τα στο συνολικό πισωγύρισμα που προκάλεσε στη χώρα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ- καλείται να υλοποιήσει και σειρά διαρθρωτικών αλλαγών. Αλλαγών που κινούνται εντός ιδεολογικού πλαισίου της ΝΔ (π.χ ιδιωτικοποιήσεις) αλλά δεν αντιμετωπίζονται όλες με τον ίδιο τρόπο, από όλους τους υποψηφίους. Και μη ξεχνάμε και τις αλλαγές που όλοι αναγνωρίζουν πως είναι αναγκαίο να γίνουν στη δομή και λειτουργία του ίδιου του κομματικού οργανισμού της ΝΔ για να ξεφύγει από τον σφιχτό εναγκαλισμό των «μηχανισμών» που ακούμε να επικαλούνται αρκετοί υποψήφιοι, αλλά και για να γίνει πράξη η υπεσχημένη απ’ όλους ανανέωση.
Που τοποθετείται ο πήχης της συμμετοχής; Σίγουρα κάτω από τους περίπου 800.000 που
προσήλθαν στις κάλπες μετά την εκλογική ήττα του 2009. Οι συνθήκες είναι διαφορετικές γι’αυτό και οι προσδοκίες προσγειώνονται στη σημερινή πραγματικότητα. Η πλευρά του Άδωνι Γεωργιάδη μιλά για 350.000 ψηφοφόρους, ενώ για 400.000 έχει κάνει λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης , στόχο που θεωρεί εφικτό με δεδομένο και τον εκλογικό συσχετισμό με το ΠΑΣΟΚ που είδε την συμμετοχή στην αντίστοιχη δική του διαδικασία να προσεγγίζει τις 70.000.
Ευθεία σύνδεση της συμμετοχής στις εσωκομματικές εκλογές με τις προοπτικές της ΝΔ να αφήσει οριστικά πίσω της τον κίνδυνο της εσωστρέφειας έχει κάνει ήδη ο Άδωνις Γεωργιάδης, προειδοποιώντας μάλιστα πως τυχόν «αρνητικό ρεκόρ ως προς τη συμμετοχή θα απαξιώσει, όχι μόνον τη διαδικασία ή τους υποψηφίους Προέδρους της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και τον όποιο επόμενο αρχηγό, καθιστώντας τον αδύναμο και χωρίς την απαραίτητη πολιτική νομιμοποίηση, οδηγώντας νομοτελειακά την παράταξή μας σε νέο κύκλο έντονης –και φοβούμαι, μακράς-εσωστρέφειας».
Από την πλευρά τους οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Απόστολος Τζιτζικώστας επαναλαμβάνουν την ανάγκη όσο το δυνατόν μεγαλύτερης προσέλευσης πολιτών, προσάπτοντας επί της ουσίας στην πλευρά Μεϊμαράκη ότι από την αρχή της διαδικασίας είχε σαν στόχο να δημιουργήσει συνθήκες που θα αποθαρρύνουν το μεγάλο άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία. «Σήμερα συνάντησα πολλούς «περαστικούς» που θέλουν η ΝΔ να γίνει και πάλι μεγάλη», σχολίασε σε μία από τις πρόσφατες περιοδείες του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στοχεύοντας στην πάγια θέση του κ. Μεϊμαράκη ότι δεν συμφωνεί με μία διαδικασία που θα μπορεί να ψηφίσει ο κάθε «περαστικός». Κατά τον μεταβατικό πρόεδρο της ΝΔ μετά την συγκεκριμένη εκλογή θα πρέπει να μπει στην ατζέντα του εσωκομματικού διαλόγου και ζήτημα τροποποιήσεων στη διαδικασία εκλογής Προέδρου.
Σε αυτούς που «ξεβολεύονται από τη μεγάλη συμμετοχή», αποδίδει, από τη δική του πλευρά, τον «πόλεμο» που καταγγέλλει ότι δέχεται, ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος κατά την έναρξη της διαδικασίας είχε προτείνει να διερευνηθεί και το ενδεχόμενο διεξαγωγής, παράλληλα με τις κάλπες, και ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.
Μοιραστείτε
Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου