Με διάθεση για συνεννόηση στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, αλλά με έντονη καχυποψία για τις προθέσεις του Πρωθυπουργού, καθώς και με κατηγορηματικά αρνητική θέση απέναντι σε κάθε ενδεχόμενο χρήσης βέτο, αλλά και σε οποιοδήποτε συμψηφισμό προσφυγικού-μεταναστευτικού με την τρέχουσα αξιολόγηση, αναμένεται να προσέλθει, την Παρασκευή, στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στη διαβεβαίωσή του ότι προσωπικά θα καταβάλει «κάθε προσπάθεια να συμφωνήσει η κυβέρνηση στην υλοποίηση ενός επαρκούς σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση της κρίσης», διακρίνει κανείς την καταρχήν διάθεση να υπάρξει συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων την Παρασκευή. Στην ευχή που ο ίδιος διατύπωσε ενώπιον της ΚΟ της ΝΔ «η συναίνεση που ζητά ο κ. Τσίπρας, σε αυτό τουλάχιστον το θέμα, να μην είναι προσχηματική», αποτυπώνεται η καχυποψία, ως αποτέλεσμα του ελλείμματος εμπιστοσύνης που υφίσταται. Και στην επισήμανση παραγόντων της ΝΔ ότι «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να δώσουμε εξουσιοδότηση για βέτο. Δεν λύνονται με βέτο τα προβλήματα», διακρίνει κανείς την κατηγορηματικότητα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ότι αφορά αυτό το ενδεχόμενο. Άλλωστε και η τοποθέτηση του ίδιου του κ. Μητσοτάκη ήταν σαφής: «Οι απειλές για μονομερείς ενέργειες, veto και διάφορα άλλα, που ακούω, δεν ωφελούν», τόνισε.
Σε αυτά προστίθεται όμως και μία ακόμη παράμετρος που
πιο ξεκάθαρα από κάθε άλλη φορά έβαλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην ΚΟ της ΝΔ. Το ζήτημα των ευθυνών για την έκτακτη κατάσταση και το «σημείο συναγερμού» στο οποίο έφθασε το προσφυγικό- μεταναστευτικό. Σε αυτό στάθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες και αρκετοί βουλευτές στη διάρκεια της κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης της ΚΟ την Τρίτη, ενώ ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΝΔ το έθεσε ευθέως λέγοντας στη ομιλία του ότι «οι πολίτες δεν απαιτούν μόνο λύσεις στα προβλήματα, απαιτούν και απαντήσεις «γιατί φτάσαμε μέχρι εδώ»;
«Ζητούν, προφανώς, συναίνεση στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Ζητούν, όμως, και απόδοση ευθυνών για τη σημερινή κατάσταση», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. Στη ΝΔ θεωρούν μάλιστα ότι εξαιρώντας το προσφυγικό- μεταναστευτικό από την τρέχουσα αντιπολιτευτική αντιπαράθεση και αναλαμβάνοντας και η ίδια συγκεκριμένες πρωτοβουλίες εντός και εκτός Ελλάδος στην κατεύθυνση μίας εθνικής γραμμής, η ΝΔ έχει αποδείξει την «εθνικά υπεύθυνη στάση» που τηρεί στο ζήτημα αυτό. Και εκτιμούν ότι το γεγονός ότι ουδέποτε το έχει προσεγγίσει με αντιπολιτευτική διάθεση της δίνει ακόμη περισσότερο την δυνατότητα να ασκεί σήμερα κριτική χωρίς τον κίνδυνο να κατηγορηθεί ότι το κάνει για αντιπολιτευτικούς λόγους και με μικροκομματική διάθεση.
Στην επιχειρηματολογία του στο κομμάτι των ευθυνών ο Πρόεδρος της ΝΔ χρησιμοποίησε, μεταξύ άλλων και τη γλώσσα των αριθμών...
Σύμφωνα με αυτούς, όπως τους παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης επικαλούμενος στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, το 2014 εισήλθαν στην Ευρώπη συνολικά 283.532 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων 72.632 πέρασαν από την Ελλάδα ενώ 171. 230, δηλαδή 2,5 φορές περισσότεροι, από την Ιταλία. Το 2015 εισήλθαν στην Ευρώπη λίγο παραπάνω από ένα εκατομμύριο, εκ των οποίων 873.000 πέρασαν από την Ελλάδα και μόλις 153.000 από την Ιταλία.
«Δηλαδή 6 φορές περισσότεροι επέλεξαν να μπουν στην Ευρώπη από την Ελλάδα από ό,τι στην Ιταλία», τόνισε ο Πρόεδρος της ΝΔ, προσθέτοντας ότι εκείνο που άλλαξε ανάμεσα στο 2014 και στο 2015 είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «που έσπευσε να στείλει ένα σαφές μήνυμα σε όλους, στους πρόσφυγες, στους παράτυπους μετανάστες και φυσικά στους λαθροδιακινητές, ότι ο πιο εύκολος τρόπος εισόδου στην Ευρώπη ήταν μέσα από την Ελλάδα».
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλογίζει εξάλλου και την απουσία αποτρεπτικής πολιτικής ολόκληρο τον προηγούμενο χρόνο. «Άνοιξε την Αμυγδαλέζα συνοδεία καμερών, πολυδιαφημισμένη επιχείρηση. Τι έκανε με αυτό τον τρόπο; Απαξίωσε το σκοπό και τη λειτουργία των κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων κράτησης. Στην πράξη το αποτέλεσμα ήταν ένα. Εξίσωσε, η Κυβέρνηση, τους οικονομικούς μετανάστες με τους πρόσφυγες. Τους άφησε ελεύθερους, όλους μαζί, να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην υπόλοιπη Ευρώπη», υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος απέδωσε και σε έναν «ιδιότυπο ουμανισμό της Αριστεράς», όπως είπε, «την εγκατάλειψη των προγραμμάτων εκούσιων και υποχρεωτικών επιστροφών όσων δεν δικαιούνται status πρόσφυγα».
«Μεταξύ 2012 και 2014, περισσότεροι από 50.000 παράτυποι μετανάστες είχαν επιστρέψει στις χώρες προέλευσής τους», σημείωσε ο Πρόεδρος της ΝΔ, ενώ σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Νίκο Δένδια «μόλις τώρα η κυβέρνηση άρχισε να επιστρέφει λίγες εκατοντάδες». Σε συνέντευξή του εξάλλου στον Σκάι ο κ. Δένδιας τόνισε ότι «κατήργησαν την ειδική υπηρεσία απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων, με αποτέλεσμα ο Έλληνας φορολογούμενος να έχει πληρώσει από την τσέπη του 400 εκ. ευρώ για το μεταναστευτικό και να πρόκειται να πληρώσει άλλο 1 δις, ενώ η Ευρώπη δίνει 2,3 δις ευρώ στην Τουρκία».
Μοιραστείτε
Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου