«Ασχολούμαστε με τα σοβαρά». Με αυτή τη φράση ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν συζήτησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τις κινήσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, παρά την αρνητική απάντηση του κ. Μεϊμαράκη, οι δύο άντρες συζήτησαν το θέμα Καμμένου, έστω και ακροθιγώς, πίσω από τις κλειστές πόρτες. Η δημόσια όμως τοποθέτηση του πρώην προέδρου της ΝΔ, λίγα λεπτά μετά το τετ α τετ του με τον κ. Μητσοτάκη λέει πολλά και είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στην ΝΔ.
Προέρχεται από το στόμα ενός ιστορικού γαλάζιου στελέχους που βρίσκεται σε στενή επαφή με τον Κώστα Καραμανλή και γίνεται αμέσως μετά την συνάντηση του με τον πρόεδρο του κόμματος.
Τόσο ο πρόεδρος της ΝΔ όσο και ο πρώην πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ενοχληθεί με τις κινήσεις του υπουργού Άμυνας να «φλερτάρει» πολιτικά με το λεγόμενο «καραμανλικό» μπλοκ, στοιχείο που εξέφρασε δημόσια ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, απαξιώνοντας την πολιτική αυτή επιλογή του προέδρου των ΑΝΕΛ.
Πρόκειται ουσιαστικά για απάντηση του κ. Μεϊμαράκη που αποτελεί μήνυμα προς την πλευρά του προέδρου των ΑΝΕΛ.
Μετά από περίπου 15 μέρες έντονων δημόσιων δηλώσεων γαλάζιων στελεχών εναντίον του κ. Καμμένου, προεξάρχοντος του βουλευτή Σερρών και εξαδέλφου του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει να περνά σε μία δεύτερη φάση, αναφορικά με την στρατηγική, απέναντι στον υπουργό Άμυνας.
Η γραμμή αυτή έχει ως άξονα την απαξίωση των τοποθετήσεων του, με ενδιάμεση στόχευση την περιθωριοποίηση του και τελικό στόχο την ταύτιση του κ. Καμμένου με τη γραφικότητα. Σημείο αναφοράς στο όλο πλάνο αναχαίτισης του υπουργού Άμυνας θα παίξει ο πλέον αυθεντικός εκφραστής του λεγόμενου «καραμανλικού» μπλοκ αυτή την στιγμή στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, ο τομεάρχης Υποδομών Κώστας Καραμανλής.
Στο πλαίσιο αυτό ήταν η απάντηση της Ντόρας Μπακογιάννη στον Αντέννα, η οποία όταν ρωτήθηκε για τον υπουργό Άμυνας σημείωσε ότι δεν του απαντά καθώς έχει απαντήσει ο εξάδελφος του πρώην πρωθυπουργού Κώστας Καραμανλής.
Ο Πάνος Καμμένος πάντως δε δείχνει διατεθειμένος να σταματήσει το επίμονο «φλερτ» με την «καραμανλική» ΝΔ, θέλοντας να ενισχύσει τις γέφυρες του με ένα ακροατήριο εντός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που εκείνος θεωρεί ότι μπορεί να αποτελέσει εκλογικό στόχο και για τον ίδιο.
Σε άρθρο του στην εφημερίδα Δημοκρατία ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ υπεραμύνθηκε μάλιστα της περιόδου, στην οποία πρόεδρος της ΝΔ ήταν ο Κώστα Καραμανλής, κάνοντας λόγο για πολυεπίπεδη δικαίωση του πρώην πρωθυπουργού. Δικαίωση που τρομάζει, όπως λέει, όλους αυτούς που σήμερα συνεργάζονται με όσους πλήγωσαν την πατρίδα και την παράταξη συμπληρώνοντας ότι δεν έχει σκελετούς στο ντουλάπι του όπως έχουν άλλοι εντός της ΝΔ.
Τις κινήσεις Καμμένου παρακολουθεί και ο Αντώνης Σαμαράς. Ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος έχει βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο του υπουργού Άμυνας είναι υποστηριχτής, σύμφωνα με πληροφορίες, της απαξιωτικής τακτικής απέναντι στον κ. Καμμένο. Μια τακτική, η οποία θα έπρεπε να έχει ακολουθηθεί από την πρώτη στιγμή, όπως σημειώνουν συνομιλητές του.
Στην ΝΔ πάντως σε αυτή τη χρονική συγκυρία ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάτι που αποτυπώθηκε και στη χθεσινή συνάντηση του προέδρου της ΝΔ με τον πρώην πρόεδρο του κόμματος. «Η χώρα είναι σε κρίσιμη καμπή για να ασχοληθούμε με κουτσομπολιά» ήταν η χαρακτηριστική φράση που χρησιμοποίησε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης προκειμένου να τονίσει την σύμπλευση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και να διασκεδάσει τις όποιες εντυπώσεις δημιουργήθηκαν από το διάλογο που είχε πριν από δύο εβδομάδες με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.
Ο κ.Μεϊμαράκης συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους αμέσως μετά την συνάντηση του με τον κ. Μητσοτάκη , ήταν φανερό ότι ήθελε να κλείσει κάθε σενάριο που τον έφερε σε διαφορετική τροχιά από τον πρόεδρο της ΝΔ.
Η αλήθεια είναι ότι το πέτυχε με μία ίσως μικρή εξαίρεση. Σε σχέση με το αίτημα της ΝΔ για εκλογές ο πρώην πρόεδρος μπορεί αρχικά να σημείωσε ότι και ο ίδιος θέλει να φύγει ο κ. Τσίπρας, όπως θέλουν και τα άλλα στελέχη του κόμματος, συμπληρώνοντας όμως: «Μέχρι να φύγει τι να κάνουμε; Δεν μπορούμε να το επιβάλλουμε. Για τη χώρα προτάσσεται να κλείσει η αξιολόγηση», κρατώντας σε ήπιους τόνους «διακριτικές» αποστάσεις από όλους όσοι ζητούν εκλογές εδώ και τώρα. Η «ελαφρά» διαφοροποίηση , έστω και σε επίπεδο εκφοράς του λόγου, από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη δεν κρίνεται από την ηγετική ομάδα της ΝΔ ικανή να διαταράξει το θετικό κλίμα, το οποίο οικοδομείται στις σχέσεις των δύο αντρών. Κυριάκος Μητσοτάκης και Βαγγέλης Μεϊμαράκης μίλησαν για όλα στο γραφείο του κ.Μητσοτάκη στη Βουλή.
Το συμπέρασμα; Ο πρώην πρόεδρος τόνισε ότι διατηρεί το δικαίωμα να μιλάει ανοιχτά ειδικά για την περίοδο που ήταν πρόεδρος της ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη να βάζει το πλαίσιο των κινήσεων της κοινοβουλευτικής του ομάδας, από το οποίο δε θα ανεχτεί αποκλίσεις.
Είναι βέβαιο ότι οι δύο άντρες δύσκολα μπορούν να γίνουν «πολιτικά» κολλητοί. Μπορούν όμως να συνυπάρξουν, έχοντας κοινό στόχο την επικράτηση της ΝΔ. Σε αυτή την προσπάθεια, δε χωρούν «φάλτσα» και «παραφωνίες», πολλώ δε μάλλον όταν αυτά συμβαίνουν ενίοτε στους διαδρόμους του κοινοβουλίου.liberal.gr
Μοιραστείτε
Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου