Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν εκλογική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ κάτι που με τη σειρά του έχει αναθαρρήσει την Αξιωματική Αντιπολίτευση η οποία πιέζει για εκλογές προκειμένου να... διαπραγματευθεί ένα νέο και περισσότερο αξιόπιστο/λειτουργικό (sic) πρόγραμμα (Μνημόνιο;) με την Τρόικα.
Καθώς όμως, από άποψη απεργιών και δυσαρέσκειας στους δρόμους δεν...κουνιέται φύλλο, η κυβερνητική πλειοψηφία εξακολουθεί να μην υφίσταται άμεση πίεση προκήρυξης πρόωρων εκλογών. Άλλωστε, δεν κατέλαβαν κυβερνητικές καρέκλες για να τις απολέσουν τόσο εύκολα όσο αρκετοί αφελώς αναμένουν...
Έχοντας λοιπόν κατά νου την παραμονή τους στην εξουσία, επέτυχαν στη Μάλτα την επιστροφή της Τρόικα στο διαπραγματευτικό τραπέζι μετά τις διακοπές του Πάσχα. Αυτό όμως δεν σηματοδοτεί και το άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης όπως βολικά διαδίδουν οι κυβερνώντες. Και τούτο επειδή η υλοποίηση σειράς οικονομικών μέτρων για το...2018-2019, μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων, παραμένει θολή. Θολή παραμένει και η όποια ελάφρυνση του χρέους την οποία αναμένει, ως Μάνα εξ´ ουρανού, ο κ. Τσίπρας προκειμένου να διατηρήσει τον επτάψυχο χαρακτήρα του.
Κρίνοντας λοιπόν από την εμπειρία της γνωστής τακτικής κωλυσιεργίας του πρόσφατος παρελθόντος, παραμένει ιδιαίτερα πιθανό το ενδεχόμενο να συνεχίσουμε τις μετά το Πάσχα διαπραγματεύσεις με βάδισμα χελώνας. Και τούτο επειδή η σύνθεση και τα πιστεύω αυτής της κυβέρνησης παραμένουν τα ίδια! Δυστυχώς όμως για τον απλό πολίτη, οι επιπτώσεις από το βάδισμα της χελώνας καθίστανται ήδη εξαιρετικά ζημιογόνες.
Πράγματι, μία απλή ποσοτική συνάρτηση του ρυθμού ανάπτυξης σε σχέση με τις άμεσες, εντός
δηλαδή του ιδίου έτους, επιπτώσεις από (α) την εμμονή της πολιτικής αβεβαιότητας (την οποία μετρά το 10-ετές spread μεταξύ ελληνικών και γερμανικών ομολόγων), (β) την συναλλαγματική ισοτιμία Ευρώ/Δολαρίου, (γ) την διεθνή ζήτηση, και (δ) τον δείκτη κυβερνητικής αποτελεσματικότητας (ο οποίος μετρά την δυνατότητα προώθησης διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία μας) οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η επενδυτική/πολιτική αβεβαιότητα (την οποία συντηρεί το του ΣΥΡΙΖΑ σύνδρομο της χελώνας) προξενεί, άμεσα, υπερδιπλάσια ζημία στο ΑΕΠ σε σχέση με την πολύ μικρότερη θετική επίπτωση των λοιπών μεταβλητών.
Συνεπώς, εάν και εφόσον συνεχισθεί, το ΑΕΠ θα βυθισθεί οπότε και οι της Τρόικα θα ζητήσουν περισσότερα μέτρα όχι για να επιτευχθούν οι (όποιοι) στόχοι του 2018-2019 αλλά οι στόχοι του 2017.
Σε αυτό το απευκταίο σενάριο, θα φτάσουμε, διαπραγματευόμενοι, στα μέσα Ιουλίου όποτε και θα λήξει άδοξα το όποιο...ελληνικό επτάψυχο.
Πράγματι, το γράφημα της Wall Street Journal είναι ιδιαιτέρως κατατοπιστικό. Την περίοδο 7 Ιουλίου με 17 Ιουλίου, πρέπει να αποπληρώσουμε 4,1 δις Ευρώ στους επενδυτές σε ελληνικά ομόλογα. Στις 18 Ιουλίου, έρχεται η σειρά του ΔΝΤ με το «μικροποσό» των 0,3 δις Ευρώ και ακολουθεί η ΕΚΤ η οποία «αναμένει» από εμάς περίπου 3,9 δις στις 20 Ιουλίου.
Τότε λοιπόν, πραγματικά με... την πλάτη στον τοίχο, θα δούμε να καταρρέει το επτάψυχο τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της οικονομίας μας... Μακάρι, για το καλό του τόπου μας, το βάδισμα της χελώνας να επιταχυνθεί μετά τις διακοπές του Πάσχα.
*Ο κ. Κώστας Μήλας είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικών, University of Liverpool.
Μοιραστείτε
Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου