Τρίτη 18 Απριλίου 2017

Η αποκαθήλωση του Brexit;

Του Κώστα Μήλα*

Έχοντας πλειοψηφία 12 βουλευτών στο Westminster, ουδέποτε, τόσο ο David Cameron, όσο και η Theresa May που τον διαδέχθηκε στην πρωθυπουργία, είχαν πρόβλημα να κυβερνήσουν. Και οι δύο πάλεψαν (με την May είναι αλήθεια πολύ πιο χλιαρά) για την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μέχρι σήμερα, κανένα απολύτως πρόβλημα δεν είχε η May να κυβερνήσει. Συνεπώς, προξενεί, εκ πρώτης όψεως, έκπληξη η ανακοίνωση της για πρόωρες εκλογές στις 8 Ιουνίου έτσι ώστε να έχει λυμένα χέρια προκειμένου να διαπραγματευθεί το Brexit.

Η May δεν είναι αφελής. Γνωρίζει ότι θα κερδίσει τις εκλογές. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, της δίνουν άνετη επικράτηση άνω των 21 μονάδων έναντι του αριστεριστή Jeremy Corbyn.

Προσοχή όμως: οι Liberal Democrats του Tim Farron (οι οποίοι κινούνται αυτήν την στιγμή στο 10%) έχουν δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο ότι, σε περίπτωση εκλογών, θα θέσουν ως προτεραιότητα τους την ανάκληση του Brexit (ή τουλάχιστον την επικράτηση του soft Brexit).

Το παραπάνω θυμήθηκε η στερλίνα ή οποία (και δικαίως) ανέκαμψε μετά την ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών.

Είναι πολύ πιθανό ότι το αντί-Brexit... κίνημα του Farron θα βρει μεγάλη απήχηση στο 48% των Βρετανών που ψήφισαν κατά του Brexit.

Θα είμαι ειλικρινής: εγώ, όπως και πλείστοι όσοι φίλοι που ψήφισαν Cameron το 2015, θα ψηφίσουμε Liberal Democrats για να...μπλοκάρουμε το Brexit το οποίο εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι θα έχει αρνητικό πολιτικό και οικονομικό αντίκτυπο στη Μεγάλη Βρετανία. Δεν θα είμαστε οι μόνοι!

Όπως ανέφερα και παραπάνω, η Theresa May δεν είναι αφελής. Σίγουρα το γνωρίζει αυτό. Μήπως,
λοιπόν, η όλη κίνηση της γίνεται με τον υπολογισμό ότι οι εκλογές, πιθανότατα ελλείψει αυτοδυναμίας, θα της δώσουν τη δυνατότητα να συγκυβερνήσει με τον Farron έτσι ώστε να οδηγηθούμε σε μία σχεδόν ολική αποκαθήλωση του Brexit;

Δεν θα είναι άλλωστε η πρώτη φορά μιας τέτοιας συγκυβέρνησης (Cameron και Clegg το έπραξαν την περίοδο 2010-2015). Επιπλέον, με τον τρόπο αυτό, θα μειωθεί πάραυτα και η ασφυκτική πίεση της Σκωτίας (η οποία ούτε που θέλει να ακούει για Brexit) για νέο Δημοψήφισμα ανεξαρτησίας!

*Ο κ. Κώστας Μήλας είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικών, University of Liverpool.


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: