Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017

Δεν περνάει μέρα πια, να μην έλθει και μια ακόμα δικαίωση Σαμαρά.

Δικαίωση από παντού πλέον…

Σε ένα σωρό πράγματα, μεγάλα και μικρά, συνολικά και επί μέρους, συμβολικά, αλλά και στρατηγικού χαρακτήρα για τη χώρα. Πρέπει κι ο ίδιος να έχει χάσει το μέτρημα πια.

Μόνο που αυτό πλέον, δεν αφορά μόνο τον ίδιο. Ο Σαμαράς τη δικαίωσή του ήδη την εισπράττει με το παραπάνω, καθημερινά κι από παντού, ακόμα και από πρώην «αντιπάλους» του, με τρόπο που, εδώ που τα λέμε, δεν ευτύχισε κανείς πρώην Πρωθυπουργός τόσο σύντομα μετά την αποχώρησή του.

Αλλά η δικαίωση στα συγκεκριμένα αφορά πολύ περισσότερο τη ΝΔ. Που ακόμα δεν μπορεί να την «κεφαλαιοποιήσει». Κι έτσι να αυξήσει την συσπείρωσή της και να «διεμβολίσει» εκλογικά κοινά που δεν τα αγγίζει ακόμα. Κι όσο πιο σύντομα το αντιληφθεί αυτό η ΝΔ, τόσο το καλύτερο! Και για την ίδια και για τη χώρα.

Να δούμε μερικά παραδείγματα (από τα πολλά πλέον):

Βγαίνει προχθές ο Τσακνής και παραιτείται από την ΕΡΤ!

Και δεν παραιτείται απλώς, αλλά δηλώνει «αηδιασμένος» από το «χειρότερο είδος του κρατικοδίαιτου συνδικαλισμού», που εκπροσωπεί ο… Παναγιώτης Καλφαγιάννης, «ισόβιος» Πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ (του συνδικάτου της ΕΡΤ).

Δηλαδή δικαιώνει απόλυτα τον Αντώνη Σαμαρά που πριν τέσσερα χρόνια την έκλεισε!

Τι έλεγε τότε ο όχλος των διαφωνούντων με το «κλείσιμο της ΕΡΤ»;

Ότι έπρεπε «να το χειριστεί αλλιώς» η κυβέρνηση Σαμαρά. Πώς «αλλιώς»; δεν έκαναν τον κόπο να μας εξηγήσουν ποτέ.

Τι απαντούσε τότε η κυβέρνηση Σαμαρά;


Ότι η ΕΡΤ ήταν «το άντρο των βολεμένων» κι έπρεπε να αλλάξει δραστικά για να δοθεί το «μήνυμα» σε όλη την υπόλοιπη κοινωνία.

Κι ήλθε ο Τσίπρας, την ξανά-άνοιξε και 2,5 χρόνια αργότερα ο Πρόεδρος που εκείνος τοποθέτησε στη νέα ΕΡΤ φεύγει αηδιασμένος από τον «κρατικοδίαιτο συνδικαλισμό»! Ομολογώντας ότι δεν μπόρεσε – ή δεν τον άφησαν – να αλλάξει το παραμικρό.

Όπως ακριβώς δεν είχαν μπορέσει – και δεν τους είχαν αφήσει – να αλλάξουν το παραμικρό, 14 προηγούμενες διοικήσεις του αμαρτωλού οργανισμού και 4-5 προηγούμενες κυβερνήσεις από το 2000 ή και νωρίτερα.

Δηλαδή, πλήρης δικαίωση Σαμαρά!

Κι ο ίδιος ο Σαμαράς βέβαια, δεν περίμενε την παραίτηση Τσακνή, να δικαιωθεί για την ΕΡΤ. Είχε ήδη δικαιωθεί από το γεγονός ότι η παλαιά ΕΡΤ (πριν το 2013) δεν ξεπερνούσε σε τηλεθέαση το 2,5% συνολικά.

Ενώ η ΝΕΡΙΤ που πήρε τη θέση της επί κυβέρνησης Σαμαρά, είχε φτάσει σε ενάμιση χρόνο – και παρά τον «πόλεμο» που της έκαναν τότε – να τριπλασιάσει την τηλεθέαση της! (Με λιγότερο από τα μισά χρήματα και με τα 2/3 του προσωπικού). Είχε αγγίξει το 7,5% σε τηλεθέαση και ανέβαινε συνεχώς…

Ύστερα ήλθε ο Τσίπρας το 2015, έκλεισε τη ΝΕΡΙΤ, ξανάνοιξε την ΕΡΤ και η τηλεθέαση του κρατικού καναλιού, έπεσε στο 1%! Δηλαδή 7,5 φορές πιο κάτω από εκεί που είχε φτάσει η ΝΕΡΙΤ και 2,5 φορές πιο κάτω από εκεί που βρισκόταν η παλαιά ΕΡΤ. Κι αυτά με πολύ περισσότερο προσωπικό σήμερα και πολύ περισσότερα δημόσια χρήματα. Τα νούμερα είναι συντριπτικά.

Αλλά δεν τα επικαλείται κανείς. Γιατί;

Ο κόσμος την προτίμησή του την είχε δείξει στη ΝΕΡΙΤ, έναντι της ΕΡΤ - παλαιάς και νέας.

Αλλά αυτό δεν «συγκινεί» κανένα. Γιατί;

Κι ήλθε τώρα η παραίτηση Τσακνή να δικαιώσει όχι απλώς το κλείσιμο της ΕΡΤ, αλλά και το βασικό λόγο που είχε τότε επικαλεστεί ο Σαμαράς:

Ότι επρόκειτο για «κάστρο των βολεμένων»!

Αυτό ακριβώς λέει και ο Τσακνής σήμερα. Πιο «χοντρά» μάλιστα: Ότι ήταν και παραμένει το άντρο του «Καλφαγιαννισμού», του πιο αποκρουστικού «κρατικοδίαιτου συνδικαλισμού»!

Εμ, κάπως αργά το κατάλαβες, κ. Τσακνή μου…

Και το χειρότερο: κάποιοι από τον ευρύτερο χώρο του Τύπου και της Πολιτικής γενικότερα, κατά τα άλλα «φιλελεύθεροι» ή «εκσυγχρονιστές» (και καλά), κατηγόρησαν το Σαμαρά (εν των υστέρων) γιατί, λέει, δεν… «έσπασε αυγά»!

Ερώτηση: Κι όταν ο Σαμαράς «έσπασε αυγά» – γιατί το κλείσιμο της ΕΡΤ σε ένα βράδυ ήταν «σπάσιμο αυγών» όσο δεν πάει - τι έκαναν όλοι αυτοί;

Τον στήριξαν, τότε; Απάντηση: ΟΧΙ!

Βασικό στη «φιλελεύθερη μεταρρυθμιστική ατζέντα» είναι να μην περιμένεις τη… «συναίνεση» των κρατιστών, για να προχωρήσεις, αλλά να τολμάς και κόντρα με αυτούς!

Ο Σαμαράς το τόλμησε (στην ΕΡΤ και όχι μόνο…).

Τον στήριξαν όσοι «το παίζουν» ακραιφνείς μεταρρυθμιστές (στο ευρύτερο «κεντρώο» χώρο κι όχι μόνο); Όχι!

Τους έλεγε τότε – γιατί τα είπε όλα αυτά, δημόσια – πως η (παλαιά) ΕΡΤ χαρακτηριζόταν από το…666:

--6 διαφορετικά λογιστήρια!

--6 φορές περισσότερο προσωπικό απ’ ό,τι ο μέσος ιδιωτικός σταθμός πανελλαδικής τηλεθέασης,

--για 6 φορές λιγότερη τηλεθέαση από το μέσο πανελλαδικής εμβέλειας κανάλι!

Όταν τότε τα κατήγγειλε όλα αυτά ο Σαμαράς, αναλυτικά και με στοιχεία (γιατί κάποιοι μας λένε τώρα πως, τάχα, ΔΕΝ τα εξήγησε επαρκώς τότε!) όλοι αυτοί που δηλώνουν τώρα:

εναντίον του κρατισμού και εναντίον της διαπλοκής και εναντίον της κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος, τι έκαναν τότε;

Μήπως ίδρωσε το αυτί τους; Μήπως τον στήριξαν, έστω και ανόρεχτα; Όχι!

Τα συντεχνιακά συμφέροντα του χώρου τους (μήντια) και οι χρόνιες ιδεοληψίες τους (κεντροαριστερές και… κεντρο-τέτοιες εν πάση περιπτώσει), αποδείχθηκαν ισχυρότερα από τα φιλελεύθερα ανακλαστικά τους!

Ένα άλλο στοιχείο της φιλελεύθερης μεταρρυθμιστικής ατζέντας είναι τα «αδέσμευτο» της ενημέρωσης.

Η ΝΕΡΙΤ, λοιπόν, έκανε σκληρή τότε κριτική στην κυβέρνηση Σαμαρά! Κι ο Σαμαράς δεν διαμαρτυρόταν, γιατί δεν τον άγγιζε. Αντίθετα, ενέγραφε «υποθήκες».

Κι έτσι η ΝΕΡΙΤ καταγράφηκε στα χρονικά ολόκληρης της Μεταπολίτευσης, ως η πιο ανεξάρτητη από την κυβέρνηση δημόσια τηλεόραση που υπήρξε ποτέ! (Κι ίσως σε αυτό οφειλόταν και η υψηλή και ανερχόμενη τηλεθέασή της).

Αντίθετα η νέα ΕΡΤ που άνοιξε επί ΣΥΡΙΖΑ μετά το 2015, καταγράφηκε στο άλλο άκρο: ως φορέας «σοβιετικού τύπου» κυβερνητικής προπαγάνδας, όσο ποτέ. Αυτό και μόνο θα αρκούσε για να συγκινήσει ανθρώπους αληθινά φιλελεύθερους και μεταρρυθμιστές.

Κάποιος τότε, όχι μόνο τόλμησε να διαλύσει το «κάστρο των βολεμένων», αλλά έβαλε στη θέση του αληθινά αδέσμευτο δημόσιο κανάλι που ασκούσε καθημερινά σκληρή κριτική και στην κυβέρνηση που το έφτιαξε.

Συγκινήθηκε κανείς από αυτό; Όχι!

Έπρεπε να παραιτηθεί αηδιασμένος ο Τσακνής, για να ξυπνήσουν κάποιοι έντιμοι άνθρωποι και να παραδεχθούν δημόσια ότι «δικαιώθηκε για την ΕΡΤ ο Σαμαράς»!

Οι άλλοι που ακόμα σιωπούν που είναι; Τι λένε; Τι απέγιναν τα «φιλελεύθερα»-μεταρρυθμιστικά ανακλαστικά τους; Και η ΝΔ πού βρίσκεται να το κεφαλαιοποιήσει πολιτικά;

Επίτευγμα της δικής της διακυβέρνησης ήταν. Και τότε άκουσε τόσες γκρίνιες. Και σήμερα δικαιώνεται εκ των πραγμάτων και μάλιστα από τους ίδιους τους αντιπάλους της! Γιατί δεν βγαίνουν να το κεφαλαιοποιήσουν πολιτικά;

Οι ψηφοφόροι έλκονται πάντα από το «δραματικό στοιχείο» (Count Montechristo syndrome το έλεγαν κάποτε οι επικοινωνιολόγοι – το σύνδρομο του κόμη Μοντεχρήστου): Όταν κάτι τόσο κατακρίθηκε λίγο πριν και τόσο δραματικά δικαιώθηκε λίγο αργότερα!

Γιατί δεν το κεφαλαιοποιεί η ΝΔ, ώστε να «σανιδώσει» τη συσπείρωσή της που τώρα χαλαρώνει κάπως;

Δείτε κι άλλο παράδειγμα (επιμένω, από τα πάμπολλα)…

Λιγότερο γνωστό, αλλά ίσως πολύ πιο σημαντικό κι από την ΕΡΤ μακροχρόνια:

Το καλοκαίρι του 2014 η κυβέρνηση Σαμαρά ψήφισε την πώληση του ΑΔΜΗΕ και την ιδιωτικοποίηση-πώληση της «μικρής ΔΕΗ». Κι αυτό ήταν ό,τι πιο τολμηρό έγινε τότε (Τότε που κάποιοι – άντε μη πω – έλεγαν πως είχε τάχα «φρενάρει» τις μεταρρυθμίσεις…).

Πέρασε πολύ δύσκολα το σπάσιμο της ΔΕΗ - μέχρι και δημοψήφισμα πήγαν να του κάνουν τότε – αλλά πέρασε τελικά στη Βουλή! Και τότε έσωζε τη ΔΕΗ (που τώρα καταρρέει). Τότε από τον ΑΔΜΗΕ (τα δίκτυα) η ΔΕΗ θα κρατούσε το 34%. Και πουλώντας το 66% θα έπαιρνε 700 εκατομμύρια και πλέον!

Τελικά τώρα, επί Τσίπρα – που τσίριζε τότε - πουλήθηκε το σύνολο του ΑΔΜΗΕ προς 380 εκατομμύρια περίπου!

Ακόμα πουλώντας τότε τη «μικρή ΔΕΗ» (30% του δυναμικού της), η εταιρία θα κρατούσε το 70% (το ανώτατο όριο που επιτρέπει η Ευρωπαϊκή οδηγία για απελευθέρωση της Ενέργειας). Κι από αυτή τη πώληση της «μικρής ΔΕΗ», η εταιρία θα έπαιρνε, όπως υπολόγιζαν τότε, 1,5 δισεκατομμύριο περίπου (επί πλέον των 700 εκατομμυρίων από τον ΑΔΜΗΕ).

Σήμερα η συμμετοχή της ΔΕΗ στην κατανάλωση έχει πέσει στο 50% και η εταιρία δεν έχει πάρει τίποτε (πέρα από το ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ, στο ένα τρίτο της προ τριετίας αξίας του). Και τις μονάδες που έχουν βγάλει για «πούλημα» σήμερα, (κυρίως λιγνιτικές) δεν τις πλησιάζει κανείς...

Και η εταιρία καρκινοβατεί σήμερα. Κι αν καταρρεύσει, η ΔΕΗ καταρρέει η Ελλάδα (ενεργειακά)!

Αυτά γιατί δεν τα λέει κανείς;

Κι ακόμα, όταν ανέλαβε η κυβέρνηση Σαμαρά, η μετοχή της ΔΕΗ ήταν 2 ευρώ. Δύο χρόνια αργότερα (όταν αποφασίστηκε η πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ για 700 εκατομμύρια ευρώ), η μετοχή της εταιρίας είχε φτάσει τα 12,5 ευρώ! Πέντε φορές πιο πάνω…

Τώρα έχει πατώσει κυριολεκτικά!

Αυτά γιατί δεν τα λένε κανείς;

Με το Σχέδιο επί Σαμαρά τα χρήματα από την πώληση μεριδίων της ΔΕΗ θα τα έπαιρνε όλα η εταιρία, για να κάνει επενδύσεις στο χώρο της Ενέργειας.

Επί Τσίπρα ότι πιάσουν το παίρνει το… «υπερταμείο» (για το χρέος)!

Πάνε και οι επενδύσεις…

Κι ό,τι έπιασαν ως τώρα η ΔΕΗ (από τον ΑΔΜΗΕ) πάει για να καλύψει τρέχοντα ελλείμματα! Κι όταν τελειώσουν (που τελειώνουν), να δούμε πως θα την κρατήσουν όρθια; Την συστηματική σύγκριση του Σχεδίου της Μικρής ΔΕΗ επί Σαμαρά με αυτό που γίνεται σήμερα επί Τσίπρα, γιατί δεν την κάνουν από το χώρο του Τύπου;

Ή μάλλον, για να είμαστε δίκαιοι, κάποιοι την κάνουν. Αλλά οι υπόλοιποι ΔΕΝ το «σηκώνουν»! Και σίγουρα η ΝΔ δεν το κεφαλαιοποιεί! Ακόμα τουλάχιστον…

Καιρός αυτό να αλλάξει.

Αν θέλει η ΝΔ να ανεβάσει τη συσπείρωσή της και να διεισδύσει σε άλλους χώρους, πρέπει να «φανατίσει» τον κόσμο. Όχι να τον φανατίσει μισαλλόδοξα, εναντίον των αντιπάλων της. Αλλά να εμπνεύσει η ίδια στον κόσμο αξιοπιστία και προοπτική.

Όχι μόνο γι’ αυτά που ΘΑ κάνει…

Αλλά και γι’ αυτά που ήδη έκανε (επί Σαμαρά) και τώρα δικαιώνονται (εξ αντιπαραβολής με όσα… «μούσκεψε» στο μεταξύ ο ΣΥΡΙΖΑ) και που, όταν επιστρέψει στη διακυβέρνηση, θα τα πάει πολύ πιο πέρα…

Κι όταν βγαίνουν διάφοροι… μακάκες στα media και ρωτάνε: «κι εσείς τι κάνατε;» να τους τα τρίβει στη μούρη.

Κι όταν βγαίνουν διάφοροι «εγκάθετοι» και λένε «όλοι ίδιοι είναι», επίσης να τους τα τρίβει στη μούρη. Και να τους παίρνει παραμάζωμα, να τους κάνει να παραμιλάνε…

Έτσι φτιάχνεται momentum, δηλαδή εκλογική δυναμική. Που σήμερα η ΝΔ δεν διαθέτει ακόμα…

Έτσι, το 28% που άφησε υποθήκη ο Σαμαράς τον καιρό που οργίαζαν οι ψευδαισθήσεις του Τσίπρα στον κόσμο, εύκολα μπορεί να γίνει τώρα και 38% και πιο πάνω!

Γιατί οι ψευδαισθήσεις αυτές κατέρρευσαν και ο κόσμος τις πληρώνει πανάκριβα…

Η δικαίωση Σαμαρά – καθημερινή πλέον και σε πάμπολλα θέματα – είναι η στέρεη βάση για να χτίσει την αυτοδυναμία της η ΝΔ!

Ας μη χάνει χρόνο (γιατί, ίσως, δεν έχει…).

Κι ας μη κλωτσήσει την ευκαιρία (γιατί άλλη δεν θα υπάρξει…).


antinews.gr


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: