Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

Επέτειος με «λερωμένα χέρια»

Σε μια σπάνια στιγμή αυτοκριτικής, ο Αλέξης Τσίπρας πριν από λίγες μέρες παραδέχθηκε στη Βουλή ότι το 2015, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε για πρώτη φορά την εξουσία, ουσιαστικά εφάρμοσε μια αμφίβολη και ανεδαφική διαπραγματευτική τακτική έναντι των δανειστών, με επικεφαλής τον Γιάνη Βαρουφάκη, χωρίς να έχει καν τη βεβαιότητα «τι θα μας βγει»!

Γράφει ο Ιάσων Πιπίνης

Το αποτέλεσμα ήταν, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να «λερώσει τα χέρια της», αλλά να μην αποδράσει.

«Χωρίς να γνωρίζουμε, χωρίς να έχουμε τη βεβαιότητα τι θα μας βγει, πήραμε την απόφαση να δώσουμε τη μάχη, να λερώσουμε τα χέρια μας αλλά να μην αποδράσουμε», είναι η ακριβής δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Σε πρώτη ανάγνωση πρόκειται για μια ομολογία ενοχής, ότι δηλαδή παραδέχεται ότι ουσιαστικά «τζόγαρε» την τύχη της Ελλάδας, χωρίς καν να ξέρει τι θα βγει, μόνο και μόνο για να δικαιολογήσει τις υποσχέσεις που μοίρασε αφειδώς προεκλογικά, για να κερδίσει την εξουσία. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, αύξηση του κατώτατου μισθού, κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη, 13η σύνταξη και σκίσιμο του μνημονίου.


Υποσχέσεις που όπως τον είχε προειδοποιήσει και η Αλέκα Παπαρήγα (όταν ο κ. Τσίπρας τής είχε προτείνει τη θέση της πρωθυπουργού αν το ΚΚΕ συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και κερδίσουν τις εκλογές) εντός του πλαισίου της Ε.Ε. δεν είναι εφικτές. Τότε δεν την άκουσε. Σε δεύτερη ανάγνωση πρόκειται για μια εξομολόγηση, που περιέχει στοιχεία μεταμέλειας για το «έγκλημα» που ακολούθησε, καθώς, όπως ο ίδιος ο κ. Τσίπρας παραδέχεται, στη συνέχεια «λέρωσε» τα χέρια του. Η αριστερή συνείδηση του ΣΥΡΙΖΑ συχνά πυκνά υπενθυμίζει στους κυβερνώντες ότι η πολιτική λιτότητας και ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας ελάχιστη σχέση έχει με τις αρχές της Αριστεράς. Υπό αυτή την έννοια ο ΣΥΡΙΖΑ «λέρωσε» τα χέρια του.

Βέβαια, η παραδοχή του Αλέξη Τσίπρα ότι «λέρωσε» τα χέρια του στην πραγματικότητα κρύβει μια τεράστια πολιτική γενναιότητα, καθώς ούτε ο Νίκος Μιχαλολιάκος της Χρυσής Αυγής δεν έχει παραδεχθεί ποτέ κάτι τέτοιο. «Μας είπαν ναζί. Αυτά τα χέρια μπορεί να χαιρετάνε έτσι, αλλά είναι καθαρά χέρια, δεν είναι βρώμικα!», είχε πει ο κ. Μιχαλολιάκος σε ένα κρεσέντο εθνικισμού και υποκρισίας.

Κανένας δεν αμφιβάλλει ότι ο Αλέξης Τσίπρας στο πρώτο (καταστροφικό) εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ «δεν απέδρασε», αλλά πειραματίστηκε, προσπάθησε, με επικεφαλής τον Γιάνη Βαρουφάκη στο οικονομικό του επιτελείο, να πείσει την Ανγκελα Μέρκελ να δανείσει την Ελλάδα χωρίς ανταλλάγματα, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά στον ελληνικό λαό.

Αλλωστε, ο κ. Τσίπρας πριν από τις εκλογές είχε εκφράσει τη βεβαιότητα πως «δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο να απαντήσει όχι η Μέρκελ!». Και σε αυτό, όμως, έπεσε έξω. Η συνέχεια τον διέψευσε με τραγικό τρόπο, καθώς η χώρα επιβαρύνθηκε με ένα τρίτο μνημόνιο, με ένα τεράστιο οικονομικό κόστος τουλάχιστον 100 δισ., με το κλείσιμο των τραπεζών, την επιβολή capital controls και επιπλέον με τη διάχυση ενός δηλητηρίου στις συνειδήσεις μεγάλης μερίδας των πολιτών με το διχαστικό δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015, το αποτέλεσμα του οποίου ο ΣΥΡΙΖΑ έσκισε αντί του μνημονίου.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: