Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019

Φιλελεύθερος | Ευ. Βενιζέλος: Κοινοβουλευτική πλειοψηφία με πολιτικά «ρετάλια»

Αθήνα, 11 Ιανουαρίου 2019
Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου στην εφημερίδα Φιλελεύθερος και στη δημοσιογράφο Κατερίνα Γαλανού

- Πέρυσι σχεδόν τέτοια εποχή (21 Φεβρουαρίου) από το βήμα της Βουλής - στη συζήτηση για τη σύσταση προακαταρκτικής επιτροπής σχετικά με τη Novartis – χρησιμοποιήσατε μια φράση που λειτούργησε ως ηλεκτρική εκκένωση σε όσους είχαν στοιχειώδη αίσθηση του βάθους και της βαρύτητάς της. Είχατε προειδοποιήσει μια αλυσίδα εμπλεκόμενων (ηθικούς αυτουργούς, συνεργούς, εισαγγελείς, μέλη της κυβέρνησης) ότι κινδυνεύουν να κατηγορηθούν για εσχάτη προδοσία διότι ακριβώς αυτό συνιστά «ο σφετερισμός της ιδιότητος του κρατικού οργάνου για να αλλοιωθούν θεμελιώδεις θεσμοί του πολιτεύματος, όπως η διάκριση των εξουσιών...» Έναν χρόνο μετά και ενώ η υπόθεση επανέρχεται με νέες ενδιαφέρουσες πτυχές, επιμένετε;  

Όσα μεσολάβησαν από τότε έως σήμερα και ιδίως οι πρόσφατες εξελίξεις γύρω από τον έναν από τους περιβόητους προστατευόμενους μάρτυρες, επιβεβαίωσαν πλήρως τα όσα είπα στη Βουλή. Εσχάτη προδοσία νομικά δεν είναι η προδοσία της χώρας προς όφελος κάποιου εξωτερικού εχθρού. Εσχάτη προδοσία είναι η κατάλυση ή η αλλοίωση θεμελιωδών θεσμών του πολιτεύματος, ένας από τους οποίους είναι - όπως ορίζει ο Ποινικός Κώδικας - η διάκριση των εξουσιών και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Έχουν υποβληθεί σχετικές μηνύσεις που εκκρεμούν ενώπιον της Βουλής.

Η κυβέρνηση επιμένει όμως ότι υπάρχει σκάνδαλο Novartis που πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος. 

Η υπόθεση Novartis ως διεθνές οικονομικό και ιατροφαρμακευτικό σκάνδαλο διερευνάται στις ΗΠΑ διερευνάται και στην Ελλάδα, ίσως και σε άλλες χώρες. Η έρευνα αυτή πρέπει βεβαίως να ολοκληρωθεί το ταχύτερο. Προς το παρόν πάντως οι μόνοι γιατροί που παραπέμφθηκαν και δικάστηκαν ενώπιον του Εφετείου αθωώθηκαν και μαζί τους αθωώθηκε ο Κ. Φρουζής, που κατηγορήθηκε ως ηθικός αυτουργός. Είναι όμως προφανές ότι κρίσιμη περίοδος για αυτή την πλευρά της υπόθεσης Novartis είναι η περίοδος της εντυπωσιακής και ανεξέλεγκτης εκτίναξης της φαρμακευτικής δαπάνης μέχρι το 2010 και όχι η περίοδος της δραστικής μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης από το 2010 έως το 2015. Η κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε όμως με αυτή την πτυχή, που ανήκει άλλωστε στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης. Επένδυσε πολιτικά, με απροκάλυπτο και προκλητικό τρόπο, στη δήθεν εμπλοκή πολιτικών προσώπων, με μόνο στοιχείο αόριστες και αναπόδεικτες αναφορές τριών ανώνυμων μαρτύρων, από τους οποίους ελήφθησαν καταθέσεις με τρόπο που παραβιάζει σωρεία βασικών ρυθμίσεων της Ποινικής Δικονομίας και στους οποίους χορηγήθηκε ποινική ασυλία μέσω του παράνομου χαρακτηρισμού τους ως μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος. Για να διαμορφωθεί αυτό το σκηνικό τελέστηκαν πολλά και σοβαρά ποινικά αδικήματα. Οργανώθηκε μια ωμή σκευωρία. Η μεγαλύτερη και πιο πρόχειρη σκευωρία των τελευταίων δεκαετιώνΟι σκευωρίες, όμως, καταρρέουν και πλακώνουν τους εμπνευστές, τους σχεδιαστές και τα εκτελεστικά όργανα. Το πουλόβερ ξηλώθηκε.Τώρα ο ένας μάρτυρας που πληροφορηθήκαμε ότι ονομάζεται Μανιαδάκης, επειδή δεν «βοήθησε» περαιτέρω, κατέστη κατηγορούμενος. Όσο υπήρχε προσδοκία ότι θα καταθέσει επιβαρυντικά κατά συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων, ήταν προστατευόμενος μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος. Οι λογαριασμοί του κρίθηκαν καθαροί χωρίς υποψία διακίνησης μαύρου χρήματος, ενώ «διορθώθηκε» κατάθεση άλλου προστατευόμενου μάρτυρα εναντίον του για πιθανή δωροδοκία! Μόλις διαψεύσθηκε η προσδοκία αυτή βρέθηκε κατηγορούμενος για παθητική δωροδοκία με βάση συμπληρωματική κατάθεση του τρίτου προστατευόμενου μάρτυρα που καταθέτει όμως ό,τι είχε ήδη εξαρχής καταθέσει ο δεύτερος ανώνυμος μάρτυρας, ενώ απειλείται δημοσιογραφικά με δίωξη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος που έως τώρα είχε θεωρηθεί απλή φορολογική παράβαση. Τι από τα δυο ισχύει; Κακώς δεν είχε καταστεί κατηγορούμενος εξαρχής ή κακώς καθίσταται κατηγορούμενος τώρα; Έτσι καταρρακώνονται οι θεσμοί της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

- Οι τόσο χονδροειδείς...αστοχίες και «τρύπες» στην απονομή καθεστώτος προστατευόμενου μάρτυρα όπως φάνηκε στην περίπτωση Μανιαδάκη που ξαφνικά από ήρωας- μάρτυρας (κατά δήλωση Τσίπρα) τώρα διώκεται, τι θεωρείτε ότι υποκρύπτουν και τι εν τέλει αποκαλύπτουν. Ανεπάρκεια; Ερασιτεχνισμό; Τι;

Υποκρύπτουν και αποκαλύπτουν δόλο
. Η αλληλουχία των γεγονότων αποκαλύπτει ένα ολόκληρο πολιτικό, επικοινωνιακό και δικανικό δίκτυο που διαμορφώνει και διακινεί σενάρια τα οποία πάντοτε καταρρέουν αλλά στο μεταξύ λειτουργούν ως πυροτέχνημα. Άσφαιρος θόρυβος και λάμψη που γρήγορα εξαφανίζεται.
- Κατά σύστημα, κυβερνητικά στελέχη, ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, με πολύ μεγάλη ευκολία, έχουν όχι μόνο ασκήσει κριτική αλλά έχουν προαναγγείλει δικαστικές ενέργειες ή έχουν ασκήσει πίεση για υποθέσεις που βρίσκονται στη Δικαιοσύνη. Επικαλούνται το επιχείρημα «και οι αποφάσεις της δικαιοσύνης κρίνονται». Είναι τόσο απλό;

Οι δικαστικές αποφάσεις βεβαίως κρίνονται και μάλιστα αυστηρά. Η νομική επιστήμη βασίζεται στη μελέτη και την κριτική των δικαστικών αποφάσεων. Η κοινή γνώμη επίσης εισπράττει και αξιολογεί με τα δικά της κριτήρια τις δικαστικές αποφάσεις. Ο κάθε διάδικος αξιολογεί τις αποφάσεις που τον αφορούν. Άλλωστε οι δικαστικές αποφάσεις υπόκεινται σε ένδικα μέσα και πολύ συχνά ανατρέπονται από ανώτερα ή διεθνή δικαστήρια. Εσείς όμως δεν αναφέρεστε σε κριτική δικαστικών αποφάσεων, έστω από την κυβέρνηση ή μέλη της, αλλά στην απροκάλυπτη άσκηση πιέσεων σε εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς που κατονομάζονται και στοχοποιούνται από την κυβέρνηση, προκειμένου να κινηθούν με τον τρόπο που η κυβέρνηση επιθυμεί και υποδεικνύει.
Ακούω τον ισχυρισμό ότι και τα πολιτικά πρόσωπα που στοχοποιήθηκαν μέσω «κουκουλοφόρων» στην υπόθεση Novartis αντέδρασαν και μίλησαν για παραβιάσεις του νόμου από εισαγγελικούς λειτουργούς. Οποιοσδήποτε βρίσκεται μπροστά σε μια προσπάθεια να καταστεί κατηγορούμενος χωρίς στοιχεία, με πρωτοφανείς δικονομικές μεθοδεύσεις, οφείλει να αντιδράσει στο όνομα της αλήθειας, της προσωπικότητάς του και του κράτους δικαίου. Στην περίπτωση αυτή έχουμε άσκηση νόμιμων δικαιωμάτων. Στην περίπτωση της κυβέρνησης έχουμε προσβολή όλων των εγγυήσεων του κράτους δικαίου, του τεκμηρίου αθωότητας, της διάκρισης των εξουσιών, της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης.
- Πιστεύετε ότι ο brutal εκφοβισμός δικαστών από τον Παύλο Πολάκη έχει αποτέλεσμα;

Ευτυχώς όχι. Η συντριπτική πλειονότητα των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών έχει υψηλό φρόνημα αξιοπρέπειας και ανεξαρτησίας. Δεν ιδρώνει το αυτί τους. Τους αξίζει κάθε τιμή. Υπάρχουν λίγες, μεμονωμένες, περιπτώσεις υποταγής σε πολιτικές σκοπιμότητες, πολιτικά πάθη, ιδεοληψίες και δημαγωγικές - λαϊκίστικες αντιλήψεις ή στερεότυπα και προκαταλήψεις. Ελάχιστοι είναι πρόθυμοι να συμπράξουν σε σκευωρίες.
- Βρισκόμαστε ακόμη στο επίπεδο της «θεσμικής κρίσης» ή συντελείται ήδη «θεσμική εκτροπή;».

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων έκανε λόγο για «θεσμική εκτροπή». Έτσι περιγράφουν την κατάσταση οι ίδιοι οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης.
- Ποια είναι τα συνταγματικά αντίβαρα απέναντι σε όλον αυτόν τον κυβερνητικό στρατηγικό σχεδιασμό που κορυφώθηκε, όπως λέει η Αντιπολίτευση, με την υπόθεση της Novartis; Με δεδομένες τις πρόνοιες του Συντάγματος υπάρχει περιθώριο παρέμβασης του ΠτΔ όπως υπονοεί η αξιωματική αντιπολίτευση;

Τα θεσμικά αντίβαρα βρίσκονται πρωτίστως μέσα στην κοινωνία των πολιτών. Λειτουργούν μέσα από τη μεταβολή των πολιτικών συσχετισμών. Οι νέοι αυτοί συσχετισμοί πρέπει να καταγραφούν εκλογικά το ταχύτερο δυνατό για να προστατευθεί το θεσμικό κύρος της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Η κυβέρνηση προκειμένου να παρατείνει την παρουσία της ρευστοποιεί το πολιτικό σκηνικό, με οργανωμένη άγρα βουλευτών άλλων κομμάτων και με «κανιβαλισμό» του ΣΥΡΙΖΑ επί της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ. Η παρούσα Βουλή έχει εισέλθει στο τελικό της στάδιο μέσα σε συνθήκες παρακμής που θυμίζουν τη δεκαετία του 1960.
Η κυβέρνηση αναζητά την κοινοβουλευτική της αντοχή στον πολιτικό αλληλοεκβιασμό των δυο κυβερνητικών εταίρων. Ο κ. Τσίπρας ζητά από τον κ. Καμμένο να αποδεχθεί την «απαγωγή» βουλευτών του προκειμένου να διαμορφωθεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την κύρωση της συνθήκης των Πρεσπών και να εξακολουθήσει να στηρίζει την κυβέρνηση. Αν ο κ. Καμμένος δεν αποδεχθεί αυτόν τον εξευτελιστικό διακανονισμό, θα παύσει να διαθέτει κοινοβουλευτική ομάδα σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, ενώ ο κ. Τσίπρας θα εμφανίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία «προθύμων» από τους ΑΝΕΛ και αλλά μικρά κόμματα. Κοινοβουλευτική πλειοψηφία με πολιτικά «ρετάλια», προϊόν μιας βάναυσης και αρχαϊκής επιχείρησης αποστασίας.
Καταστρατηγούνται έτσι όλοι οι συνταγματικοί κανόνες του κοινοβουλευτικού συστήματος διακυβέρνησης και ευτελίζεται η λειτουργία της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Όλα δε αυτά γίνονται προκειμένου να μείνει η χώρα λίγο καιρό παραπάνω αιχμάλωτη της στασιμοχρεοκοπίας. Εγκλωβισμένη στην αντιαναπτυξιακή πολιτική των υπερπλεονασμάτων που διαλύει τη μεσαία τάξη και στην επιδοματική πολιτική που λειτουργεί ως παγίδα φτώχειας και πελατειακής εξάρτησης χωρίς προοπτική. Το τελευταίο εξάμηνο της κυβερνητικής αυτής θητείας θα είναι εξίσου βλαπτικό με το πρώτο.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δίνουν την αίσθηση ότι οι εκλογές και η διαφαινόμενη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ θα σημάνει αυτομάτως την επιστροφή στην κανονικότητα; Αυτό βλέπετε και εσείς να συμβαίνει; Κι αν όχι απαιτείται κάποιου είδους «προπαρασκευή»; 

Η μεταβολή των συσχετισμών, η ανάδειξη μιας νέας Βουλής, ο σχηματισμός μιας άλλης κυβέρνησης και η αποκατάσταση της λειτουργίας των δημοκρατικών, κοινοβουλευτικών και δικαιοκρατικών θεσμών είναι μια πρώτη δέσμη απολύτως αναγκαίων αλλά όχι επαρκών προϋποθέσεων για την ασφαλή είσοδο της χώρας σε μια διαφορετική φάση. Εξίσου σημαντική προϋπόθεση είναι να αρχίσει να λειτουργεί διαφορετικά η κοινωνία. Υιοθετώντας την ανάγκη των μεγάλων μεταρρυθμίσεων και της αναπτυξιακής πανστρατιάς. Με άμεσες και συντονισμένες παρεμβάσεις για την επαναθεμελίωση του τραπεζικού, του ασφαλιστικού, του εκπαιδευτικού και του δικαστικού συστήματος. Με κινητοποίηση όλων των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου γύρω από ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης . Αυτή είναι η μόνη πραγματικά προοδευτική προοπτική για την πατρίδα μας.  

Ποιοι μπορούν να τα κάνουν όλα αυτά με την ταχύτητα ,τον συντονισμό και την αποτελεσματικότητα που απαιτείται, με μια κοινωνία κουρασμένη και με την Ευρώπη σε κρίση ταυτότητας; Το ΚΙΝΑΛ τι ρόλο θέλει, μπορεί και πρέπει να παίξει; Ο κ. Μαλέλης δήλωσε ότι αν η ΝΔ δεν έχει αυτοδύναμη πλειοψηφία, τότε η χώρα θα οδηγηθεί ξανά σε εκλογές με απλή αναλογική. Άρα ποιος; Ο κ. Μητσοτάκης με αυτοδυναμία της ΝΔ ή μετά κάποια κυβέρνηση συνεργασίας με συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ; 
Συμφωνώ καταρχάς ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, εξαιρετικά απαιτητική και εξαιρετικά επικίνδυνη καθώς η χώρα βρίσκεται εκτός αγορών και το ευρωπαϊκό πλαίσιο δοκιμάζεται σκληρά. Έχω μιλήσει πολλές φορές για την ανάγκη στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ που δεν πρέπει να μπορεί να παρεμποδίσει τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης και την εκλογή του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας. Η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ είναι στρατηγική νίκη του ΚΙΝΑΛ και ευρύτερα της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτός εξουσίας θα αποδιαρθρωθεί. Ο γυμνός πολιτικός τυχοδιωκτισμός δεν είναι ούτε αριστερός ριζοσπαστισμός ούτε ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Η δημοκρατική προοδευτική παράταξη μπορεί και πρέπει να διεκδικήσει τον βασικό ρόλο του θεματοφύλακα του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης. Η κοινοβουλευτική αυτοδυναμία της ΝΔ αν προκύψει, θα είναι τεχνητή, αλλά και αναποτελεσματική, γιατί θα εγκλωβίσει την επόμενη κυβέρνηση στις βαθιές αντιφάσεις της συντηρητικής παράταξης. Η δημοκρατική προοδευτική παράταξη είναι πάντα μια αυτόνομη πολιτική δύναμη εθνικής ευθύνης, σταθερότητας και προοπτικής. Δεν είναι συμπλήρωμα κανενός. Απευθύνει πρόσκληση αποδοχής του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης που βασίζεται στην αλήθεια, τον μαχητικό ευρωπαϊκό ρεαλισμό, τη φιλόδοξη αναπτυξιακή στόχευση, την κοινωνική δικαιοσύνη και ευαισθησία, τον ουσιαστικό πατριωτισμό. Χωρίς κοινοτοπίες παλιάς κοπής ή φλερτ με τον λαϊκισμό. Υπάρχει όμως ένα κρίσιμο στάδιο, οι εκλογές στις οποίες ο ίδιος ο λαός πρέπει να διαμορφώσει τους συσχετισμούς που θα επιτρέψουν στον τόπο να πορευθεί   σε αυτήν την καθαρή γραμμή. Όλα τα αλλά είτε περιττεύουν είτε δημιουργούν ανεπίτρεπτη σύγχυση που βλάπτει και υποτιμά την παράταξη.

evenizelos.gr

Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: