Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019

Έτοιμη να πυροδοτηθεί η βόμβα της ΔΕΗ


Έτοιμη να πυροδοτηθεί η βόμβα της ΔΕΗ

Του Γιώργου Φιντικάκη
Κορυφώνεται η αγωνία για την πορεία της ΔΕΗ που βλέπει τα οικονομικά της να επιδεινώνονται ραγδαία μέσα στο 2019, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα κακό πρώτο τρίμηνο, το οποίο το έχει διαδεχθεί ένα ακόμη χειρότερο, δεύτερο, με αποτέλεσμα η μετοχή της να υποχωρεί έως και 12%.
Σε ενημέρωση που έγινε τις προηγούμενες ημέρες από την οικονομική διεύθυνση προς τους γενικούς διευθυντές και την διοίκηση της επιχείρησης προκύπτει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους τρέχει για την ΔΕΗ με ζημιές κοντά στα 250 εκατ. ευρώ και ενώ η χρήση 2018 είχε κλείσει για την εταιρεία με ζημιές 903 εκατ. ευρώ. Ο φόβος είναι ότι το δεύτερο τρίμηνο πηγαίνει ακόμη χειρότερα.
Τα οικονομικά της ΔΕΗ στοιχειώνουν τόσο την διοίκηση, όσο και την ΝΔ που φοβάται ότι αυτό που θα παραλάβει στην επιχείρηση θα είναι πολύ χειρότερο απ’ ότι η ίδια φαντάζεται.
Τα παραπάνω αναμένεται να κυριαρχήσουν στην ετήσια γενική συνέλευση της ΔΕΗ, η οποία διεξάγεται στις 27 Ιουνίου, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο επικεφαλής της Μανώλης Παναγιωτάκης πρόκειται να στείλει το μήνυμα ότι η επιχείρηση βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, γι' αυτό και χρειάζεται άμεσα κρατικές ενέσεις.

Ο νούμερο ένα κίνδυνος για τον όμιλο των 16.747 εργαζομένων (9.031 στην μητρική), είναι η έλλειψη ρευστότητας, με την διοίκηση της επιχείρησης να μην κρύβει την αγωνία της για τις εξελίξεις. Κύκλοι της επιχείρησης μιλούν για ένα πολύ κακό πρώτο εξάμηνο, ενώ υψηλόβαθμο στέλεχος της ΔΕΗ μετέφερε πρόσφατα σε δημοσιογράφους μια εικόνα για το 2019 που περιγράφει «ένα ολοένα και πιο ελλειμματικό ταμείο».
Ταυτόχρονα η επιχείρηση φέρεται να αναζητά ποσό ύψους 300 εκατ. ευρώ ως το τέλος του μήνα, προκειμένου να βελτιώσει τους κεφαλαιακούς της δείκτες, και να μην ενεργοποιηθούν ρήτρες που υπάρχουν στις δανειακές συμβάσεις και καθιστούν τα δάνεια άμεσα απαιτητά.
Τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου θα δημοσιοποιηθούν, όπως παραδοσιακά συμβαίνει, το φθινόπωρο, οπότε και θα υπάρξει σαφής εικόνα για την πορεία της επιχείρησης, η οποία ωστόσο στηρίζεται στις κρατικές «ενέσεις», δίχως να έχει γίνει τελευταίως αποδέκτης κάποιας νέας.
Εδώ και καιρό η αγωνία της επιχείρησης ήταν κατά πόσο θα καταφέρει να εγγράψει στα αποτελέσματα εξαμήνου τα 250 εκατ. ευρώ ως ανάκτηση δαπανών για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (ΥΚΩ) του 2011. Την επιστροφή των ποσών αυτών, είχε μπλοκάρει η υπογραφή του Ευ. Τσακαλώτου, αλλά και το γεγονός ότι αν εγκρίνονταν, τότε αυτά θα μετακυλίονταν ως αυξήσεις στα τιμολόγια. Ταυτόχρονα η τροπολογία που θα αναγνώριζε τη δυνατότητα της ΔΕΗ να εισπράξει τα όποια «υπόλοιπα» από τις ΥΚΩ του 2011 (και μάλιστα με δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού), για να περάσει από τη Βουλή θα έπρεπε να είχε έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, πράγμα που δεν μπορούσε να γίνει χωρίς να έχει αποτιμήσει η ΡΑΕ το σχετικό ποσό.
Παράλληλα με τα παραπάνω η επιχείρηση φέρεται να ζητά από τον ΑΔΜΗΕ να παραιτηθεί από διεκδίκηση αποζημιώσεων ύψους 109 εκατ ευρώ.


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: