Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019

Χάος στη Μόρια. Εξέγερση αλλοδαπών. Δεν άφηναν να σβήσει η φωτιά, νεκροί γυναίκα και παιδί

Εικόνες χάους στον καταυλισμός της Μόριας, όπου εκδηλώθηκε φωτιά και ξέσπασαν επεισόδια. Μία γυναίκα και ένα παιδί έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες. Η σορός μιας απανθρακωμένης γυναίκας και ενός απανθρακωμένου παιδιού που μετέφεραν μέσα σε μια κουβέρτα πρόσφυγες και μετανάστες, είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός των όσων εκτυλίσσονται στον καταυλισμό της Μόριας.

Στην περιοχή διαδραματίζονται εικόνες χάους, καθώς το απόγευμα εκδηλώθηκε πυρκαγιά και ξέσπασαν επεισόδια. Από τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν στον καταυλισμό, υπάρχουν σύμφωνα με πληροφορίες, και πέντε τουλάχιστον τραυματίες που μεταφέρονται στο νοσοκομείο. Οι πρώτες πληροφορίες μιλούσαν για δύο νεκρούς και όπως φαίνεται επιβεβαιώνονται, καθώς έχουν εντοπιστεί οι απανθρακωμένες σοροί μίας γυναίκας και ενός παιδιού.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο δήμαρχος της Μυτιλήνης κ. Κύτελης, έκανε λόγο για δύσκολη κατάσταση στον καταυλισμό, εκφράζοντας φόβους για περισσότερα θύματα. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά από την αστυνομία, στις 16:45 σε απόσταση 400 περίπου μέτρων εξωτερικά του Κέντρου εκδηλώθηκε μία πρώτη πυρκαγιά, η οποία κατασβέσθη από τις πυροσβεστικές δυνάμεις και περίπου 20 λεπτά αργότερα, σημειώθηκε φωτιά και εντός του καταυλισμού.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, η δεύτερη φωτιά ξεκίνησε από κοντέινερ. Οι πληροφορίες αναφέρουν, ακόμη, ότι μετά το ξέσπασμα της δεύτερης φωτιάς, υπήρξαν αντιδράσεις από μέρους των προσφύγων και των μεταναστών, οι οποίοι δεν επέτρεπαν στις δυνάμεις πυρόσβεσης να πλησιάσουν για να κατασβέσουν την πυρκαγιά.
Συγκεκριμένα εκατοντάδες επιτέθηκαν αρχικά στις εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Ασύλου και στη συνέχεια στις εγκαταστάσεις διοίκησης του καταυλισμού. Μάλιστα, κατέστρεψαν οικίσκους και έβαλαν φωτιά σε σκουπίδια. Στη συνέχεια, επιτέθηκαν στο Κέντρο Κράτησης με στόχο να απελευθερώσουν τους παραβατικούς κρατούμενους εκεί παραβατικούς κρατουμένους, με την αστυνομία να σπεύδει να αντιμετωπίσει το συμβάν.

Οι διοικούντες του Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) εγκατέλειψαν τον χώρο διοίκησης μαζί με τους εργαζομένους σε αυτό, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις υποχώρησαν συντεταγμένα κάνοντας χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης. Εν τω μεταξύ, στο εσωτερικό του καταυλισμού μαίνονταν οι συγκρούσεις μεταξύ ομάδων προσφύγων και μεταναστών διαφορετικής εθνικής ή θρησκευτικής καταγωγής άρχισε η αποχώρηση εκατοντάδων οικογενειών.

Έσπασαν πυροσβεστικό όχημα

Σημαντικές ζημιές προκλήθηκαν σε όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στη Μόρια, την Κυριακή (29/09), το οποίο έσπευσε να βοηθήσει στην κατάσβεση των πυρκαγιών που είχε ξεσπάσει νωρίτερα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών.

Μάλιστα, αναρτήθηκε και σχετικό βίντεο στο Facebook και σε αυτό φαίνεται το σπασμένο παρμπρίζ του οχήματος. Ένας από τους πυροσβέστες ακούγεται να λέει: «Έχουμε γυναίκα και παιδιά, να γυρίσουμε στο σπίτι». Υπενθυμίζεται ότι, την Κυριακή (29/09), ξέσπασαν δύο φωτιές στο ΚΥΤ της Μόριας με πολλούς από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να επιτίθενται στις διοικητικές υπηρεσίες και να επιχειρούν την απελευθέρωση παραβατικών κρατουμένων.



defence-point.gr


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: