Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

Ποιοι αγόρασαν την επανέκδοση του 10ετούς - Βροχή προσφορών από "καλής ποιότητας" χαρτοφυλάκια

Ποιοι αγόρασαν την επανέκδοση του 10ετούς - Βροχή προσφορών από "καλής ποιότητας" χαρτοφυλάκια
Ξεπέρασαν τους 250 οι επενδυτές που έλαβαν μέρος στο "άνοιγμα" της έκδοσης του 10ετούς ομολόγου στην οποία προχώρησε με μεγάλη επιτυχία ο ΟΔΔΗΧ, καταφέρνοντας να συγκεντρώσει προσφορές άνω των 7,6 δισ. ευρώ, ενώ η απόδοση του τίτλου –και άρα το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου– διαμορφώθηκε στο ιστορικό χαμηλό του 1,5%. Το εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο είναι πως η Ελλάδα κατάφερε να κερδίσει το "στοίχημα" της διεύρυνσης της επενδυτικής βάσης, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των επενδυτών που αγόρασαν την έκδοση ήταν επενδυτές "καλής ποιότητας". Αυτός άλλωστε ήταν και ο βασικός σκοπός της κίνησης αυτής: να αυξηθεί η ρευστότητα του τίτλου με τη συμμετοχή μεγάλων μακροπροθέσμων χαρτοφυλακίων.
Αυτή η έκδοση εντάσσεται στη στρατηγική του ΟΔΔΗΧ για μείωση της εξάρτησης της χρηματοδότησης της Ελλάδας από την αγορά εντόκων ομολόγων, ενώ αυξάνει τη ρευστότητα στον 10ετή τίτλο και εδραιώνει την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στις αγορές.
Η μερίδα του λέοντος σε ό,τι αφορά τη ζήτηση προήλθε, όπως και σε προηγούμενες εκδόσεις, από διαχειριστές κεφαλαίων και τράπεζες, ενώ οι real money επενδυτές, δηλαδή τα μακροπρόθεσμα "καλής ποιότητας" χαρτοφυλάκια, έλαβαν το 87,2% της έκδοσης. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, την χαρακτήρισε άλλωστε "μία εξαιρετικά ποιοτική έκδοση" η οποία "αποδεικνύει ότι η χώρα, με σχέδιο και αποφασιστικότητα, ενισχύει την αξιοπιστία της απέναντι στις διεθνείς αγορές και δημιουργεί, βήμα – βήμα, τις προϋποθέσεις για την επιστροφή της στην πλήρη κανονικότητα".
Γεωγραφικά, η επανέκδοση του 10ετούς έλαβε σημαντική στήριξη από ευρωπαϊκά χαρτοφυλάκια και ειδικότερα από επενδυτές στο Ηνωμένο Βασίλειο (49%), τις Σκανδιναβικές χώρες (10,1%), τη Γαλλία (7,5%), τις Γερμανία/Αυστρία (8,7%), την Ελλάδα (4,7%), την Ιταλία (4,5%), την Ισπανία (1,3%) κ.ά. Οι επενδυτές των ΗΠΑ συμμετείχαν με ποσοστό 7,5%.
Η πλειονότητα των επενδυτών όπως προαναφέρθηκε ήταν real money επενδυτές, ενώ η συμμετοχή των hedge funds περιορίστηκε στο 12,8%. Πιο αναλυτικά, διαχειριστές κεφαλαίων αγόρασαν το 63,4% της έκδοσης, οι τράπεζες το 10,9%, οι ασφαλιστικές εταιρείες/συνταξιοδοτικά ταμεία το 8,6%, και οι κεντρικές τράπεζες το 4,3%.



Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: