Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

Το νέο δόγμα Μητσοτάκη στο μεταναστευτικό και η αλλαγή κλειδί


Το νέο δόγμα Μητσοτάκη στο μεταναστευτικό και η αλλαγή κλειδί


Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Με καθημερινές κινήσεις αλλάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το δόγμα περί αντιμετώπισης του μεταναστατευτικού, το οποίο ίσχυε μέχρι σήμερα στη χώρα. Με επιλογές, που πολλές φορές δεν βλέπουν καν το φως της δημοσιότητας, ο πρωθυπουργός επιχειρεί να εμφυσήσει μια νέα λογική προσέγγισης του συγκεκριμένου ζητήματος. Κανείς άλλωστε δεν αμφιβάλλει ότι το μεταναστευτικό αποτελεί ήδη το πρώτο ισχυρό τεστ για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Όπως μεταφέρει καλά πληροφορημένη πηγή στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν καταλήξει σε μία νέα τακτική, η οποία πατάει σε δύο άξονες. Από την μία στην αναγκαιότητα κατανόησης και αλληλεγγύης από τους Ευρωπαίους εταίρους και από την άλλη επίδειξη αλληλεγγύης από τους κατοίκους της υπόλοιπης Ελλάδας προς τους πολίτες των νησιών που πλήττονται.
Είναι σαφές για τον κ.Μητσοτάκη πως δεν μπορεί να απαιτείται από τον μέσο Ευρωπαίο πολίτη και από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να επιδεικνύουν έμπρακτη συμπαράσταση προς την Ελλάδα και οι ίδιοι οι Έλληνες να μην κάνουν το ίδιο προς τους συμπατριώτες τους που κατοικούν στα νησιά που εισπράττουν την μεγάλη πίεση.
Το παραπάνω σκεπτικό είναι αυτό, βάση του οποίου η κυβέρνηση θα επιδιώξει να αμβλύνει τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η νησιωτική Ελλάδα. Ένα σκεπτικό που θα αποτυπώνεται και στις προσεχείς κυβερνητικές επιλογές σε σχέση με την μεταφορά των ανθρώπων από hot spot των νησιών στην ενδοχώρα. Προς αυτή την κατεύθυνση ήδη εκπονείται σχέδιο και με οικονομικά κίνητρα προς περιφέρειες και δήμους.
Στην νέα νοοτροπία πάντως που επιθυμεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να προωθήσει στην κυβερνητική λειτουργία απέναντι στο μεταναστευτικό κεντρική παράμετρος είναι και η αύξηση της περιφρούρησης των θαλασσίων συνόρων. Γιαυτό και δε θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη η αλλαγή του πλέον αρμόδιου σώματος που δεν είναι άλλο από το λιμενικό.
Όπως επιμένει πηγή στην κυβέρνηση, η επιλογή του νέου αρχηγού Θεόδωρου Κλιάρη ισοδυναμεί με σήμα προς αυτή την κατεύθυνση.
Η ίδια πηγή μάλιστα χρέωνε στον απερχόμενο αρχηγό Σταμάτη Ράπτη μία σειρά ζητημάτων που καθιστούσαν την παραμονή του στην ηγεσία του λιμενικού απαγορευτική.
Μεταξύ αυτών:
- Επιβάρυνε επιλεκτικά και χωρίς λόγο αξιωματικούς, απονευρώνοντας έτσι υποθέσεις ή απομάκρυνε αξιωματικούς από σημαντικά πόστα και θέσεις-κλειδιά, αποδυναμώνοντας το έργο του Σώματος.

- Είχε πολύ χαλαρή εμπλοκή στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Μεγάλη συζήτηση είχε προκληθεί και ο τρόπος με τον οποίο είχε παραταθεί θητείας του από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Ράπτης προήχθη σε αντιναύαρχο και ανέλαβε καθήκοντα αρχηγού, τον Φεβρουάριο του 2016. Μετά τη λήξη της θητείας του, δηλαδή μετά από δυο χρόνια, πήρε παράταση για ακόμα έναν χρόνο.

Με Προεδρικό Διάταγμα τον Ιανουάριο (2019), ορίστηκε πως η θητεία του αρχηγού Λ.Σ. ήταν μεν διετής, όμως «δύναται να παραταθεί μέχρι κι ένα επιπλέον έτος κάθε φορά και μέχρι τη συμπλήρωση δύο ετών από τη λήξη της διετούς θητείας μετά από αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ».

Εν ολίγοις, σύμφωνα με στέλεχος της κυβέρνησης, εκδόθηκε φωτογραφικό Προεδρικό διάταγμα για τον ίδιο, προκειμένου να παραμείνει αρχηγός, παίρνοντας παράταση για επιπλέον ακόμη έναν χρόνο, εκτός από αυτόν που είχε ήδη πάρει.


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: