Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019

Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες: Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα (Video)

Μηνύματα τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στην Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη στήριξη που εξέφρασαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες σε Ελλάδα και Κύπρο έναντι της τουρκικής προκλητικότητας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφενός έστειλε μήνυμα στον ελληνικό λαό ότι διαθέτουμε ψυχραιμία, αυτοπεποίθηση, σχέδιο αλλά και πολύ ισχυρούς συμμάχους, που στέκονται στο πλευρό μας, και αφετέρου στην Άγκυρα, ότι υπερασπιζόμαστε την ελληνική κυριαρχία με κάθε τρόπο.
Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τα συμπεράσματα των Ευρωπαίων ομολόγων του, από τους οποίους -όπως είπε- “ζήτησα και έλαβα την πλήρη στήριξη προς την Ελλάδα” σχετικά με τις τουρκικές προκλήσεις.
Σχετικά με τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη, είπε πως είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους ευρωπαίους ομολόγους του “γιατί για εμάς αυτό το μνημόνιο είναι παντελώς άκυρο, έως προς την ουσία του γιατί καταπατά τα αναφαίρετα δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, αλλά και ως προς την τυπική διαδικασία νομιμοποίησής του -καθώς δεν έχει την επικύρωση του λιβυκού κοινοβουλίου”.
Σε άλλο σημείο, χαρακτήρισε ως “άκυρη” και “ανυπόστατη” τη συμφωνία, που “δεν παράγει έννομα αποτελέσματα”.
Ακόμα, πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στην επίσκεψη του προέδρου της Βουλής της Λιβύης στην Αθήνα και στην ξεκάθαρη δήλωσή του ότι το μνημόνιο αυτό αντιβαίνει ξεκάθαρα και στα ίδια τα συμφέροντα της Λιβύης και ότι αυτό που κάνει είναι να παράγει περισσότερη αστάθεια στην περιοχή.
Απευθυνόμενος στους Έλληνες και τις Ελληνίδες, από το Καστελόριζο έως την Κέρκυρα και από τη Γαύδο έως τον Έβρο -όπως τόνισε- ο πρωθυπουργός έστειλε "ένα μήνυμα σιγουριάς και αυτοπεποίθησης".
“Θέλω να γνωρίζουν όλες και όλοι ότι έχουμε ψυχραιμία, έχουμε αυτοπεποίθηση, έχουμε σχέδιο όχι μόνο γιατί έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας αλλά γιατί έχουμε και πολύ ισχυρούς συμμάχους οι οποίοι θα στέκονται πάντα στο πλευρό της Ελλάδας όταν πρόκειται αυτή να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Και είπε ξεκάθαρα, στη συνέχεια, πως η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται και ότι πρέπει για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα. “Δεν παίζουμε με τις λέξεις, είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό που λέμε, υπερασπιζόμαστε την ελληνική κυριαρχία με κάθε τρόπο”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.
Όπως τόνισε, η υπεράσπιση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά και υπογράμμισε πως η Άγκυρα είναι αποκλεισμένη σε διπλωματικό επίπεδο. “Καταλαβαίνω γιατί υπάρχει εκνευρισμός από την Τουρκία, βρίσκεται αποκλεισμένη απελπιστικά σε διπλωματικό επίπεδο”, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

"Δεν θα ήταν παραγωγικό να συναντηθώ τώρα με τον Ερντογάν"

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να συναντηθεί σύντομα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε αρνητικός. Όπως είπε, δεν είναι στα άμεσα σχέδιά του.
Κατέστησε σαφές ότι οι “δίαυλοι είναι ανοικτοί. Δεν σταματάμε ποτέ να συζητούμε αλλά δεν συζητάμε για τις κάμερες και τις εντυπώσεις”. Συμπλήρωσε στη συνέχεια πως “είμαι ανοιχτός να τον συναντήσω ανά πάσα στιγμή, αλλά με τον βαθμό κλιμάκωσης που υπάρχει από την Τουρκία δεν θεωρώ ότι άμεσα κάτι τέτοιο θα ήταν παραγωγικό".

Η συνάντηση με τον Τράμπ

Ερωτηθείς για τη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα εκπεμφθεί το ίδιο μήνυμα, που εκφράζεται από τις ΗΠΑ για τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης.
Όπως ανέφερε, στη συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο θα συζητηθούν και θέματα για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Για Μπορίσοφ: "Μερικές φορές χανόμαστε στη μετάφραση"

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτήθηκε και για τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ.
“Για το ζήτημα των δηλώσεων του φίλου μου του Μπόικο, μερικές φορές χανόμαστε στη μετάφραση. Και εμείς επειδή μιλάει στα βουλγάρικα. Αυτό που συγκράτησα εγώ από αυτά που είπε μέσα στο Συμβούλιο είναι ότι στήριξε ανεπιφύλακτα την Ελλάδα απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα. Δεν υπάρχει κανείς αστερίσκος ούτε καμία επιφύλαξη στο ζήτημα αυτό”, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
“Έκανε μία γενικότερη ανάλυση και για το ζήτημα του προσφυγικού και πιστεύω ότι τα σχόλιά του αφορούσαν αυτή την ενότητα και όχι το πρώτο θέμα που συζητήσαμε”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Διαβάστε κάποια από τα κυριότερα σημεία της:
Θα ήθελα να αναφερθώ στο ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας και να σας διαβάσω στα ελληνικά τα συμπεράσματα, είπε ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός:
«το Ευρωπαϊκό συμβούλιο υπενθυμίζει... παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα, δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας και δεν παράγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη. Το Ευρωπαϊκό Συμούλιο επιβαβει΄νει απερίφραστα...»
Όπως αντιλαμβάνεστε ζήτησα και έλαβα από τους ομολόγους μου την πλήρη στήριξή τους. Το μνημόνιο αυτό είναι κατ εμάς ένα μνημόνιο παντελώς άκυρο και γιατί καταπατά τα δικαιώματα των νησιών αλλά και γιατί δεν έχει την τυπική επικύρωσή του.
Ήθελα εδώ από τις Βρυξέλλες να στείλω ένα μήνυμα σιγουριάς και αυτοπεποίθησης από το Καστελόριζο μέχρι την Κέρκυρα. Έχουμε ψυχραιμία, έχουμε αποφασιστικότητα, έχουμε σχέδιο, όχι μόνο γιατί έχουμε δίκιοο αλλά έχουμε και πολύ ισχυρύς συμμάχους οι οποίοι θα στέκονται πάντα δίπλα στην Ελλάδα ιδίως όταν πρέπει να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της.
Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας:
Να γνωρίζουν οι συμπολίτες μας σε Δυτική Μακεδονία και Ανατολική Πελοπόννησο ότι η Ελλάδα θα είναι στην πρώτη γραμμή του ταμείου μετάβασης για να διεκδικήσει κονδύλια για την απολιγνιτοποίηση. Η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή του green deal.
-Τονίσαμε με έμφαση ότι στεκόμαστε αλληλέγγυοι στην Αλβανία μετά τον σεισμό. Να διοργανωθεί το ταχύτερα δυνατόν μια διάσκεψη δωρητών για να στηριχθεί η προσπάθεια ανοικοδόμησης. Είμασταν η πρώτη χώρα που πήγαμε στην περιοχή, θέλω να δώσω συγχαρητήρια για άλλη μια φορά στους άνδρες και τις γειτόνες της ΕΜΑΚ.
Ευχαριστώ την Κριστίν Λαγκάρντ για τα καλά λόγια που έχει πει πρόσφατα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Εξήγησα γιατί οι κανόνες που μας υποχρεώνουν να έχουμε πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα έχουν ξεπεραστεί.
Το 2020, ίσως και εντός του α' εξαμήνου θα θέσουμε αίτημα ώστε από το 2021 να μειωθεί ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
-Συγχαίρω τον Μπόρις Τζόνσον για την εκλογική επιτυχία. Λυπάμαι για την έξοδο της Βρετανίας, έχουμε πλέον ένα χρονοδιάγραμμα για να διαπραγματευθούμε μια νέα εμπορική συμφωνία.
Αποκλεισμένη διπλωματικά και σε εκνευρισμό η Τουρκία
Απαντώντας σε ερώτηση στη συνέχεια, για την τουρκική προκλητικότητα και τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης, ο κ.Μητσοτάκης ήταν κατηγορηματικός:
Θεωρούμε την συμφωνία αυτή άκυρη-ανυπόστατη, δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Κυρίως όσον αφορά την νομιμοποίηση της συμφωνίας, την πολιτική της νομιμοποίηση.
Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται και ότι πρέπει για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Καταλαβαίνω γιατί υπάρχει εκνευρισμός από την Τουρκία, βρίσκεται αποκλεισμένη απελπιστικά σε διπλωματικό επίπεδο.
Είχαμε ξεκάθαρη δήλωση και από τον πρέσβη των ΗΠΑ, από Ρωσία, Αίγυπτο
Δεν παίζουμε με τις λέξεις, είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό που λέμε, υπερασπιζόμαστε την ελληνική κυριαρχία με κάθε τρόπο. Ο πρόεδρος Μακρόν ήταν υποστηρικτικός και θέλω να τον ευχαριστήσω και δημόσια. Το έκανε στο ΝΑΤΟ, το έκανε και σήμερα. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος.
Η υπεράσπιση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωάτων δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά. Αν έχει αρνητικές επιπτώσεις στο προσφυγικό θα τις διαχειριστούμε αλλά μην περιμένει κανείς από την Ελλάδα να κάνει εκπτώσεις σε άλλα θέματα. Δεν χωράει κανένας συμψηφισμός.  
Δεν σταματάμε να συζητούμε, δεν συζητούμε όμως για τις κάμερες και τις εντυπώσεις. Του πρότεινα να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να συζητήσουμε στο πλαίσιο διερευνητικών επαφών.
Η στήριξη ήταν χωρίς αστερίσκους
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός απάντησε στην ερώτηση του απεσταλμένου του Πρώτου ΘΕΜΑτος, Μάκη Πολλάτου.
Η απομόνωση της Τουρκίας δημιουργεί νευρικότητα. Θα λάβει το μήνυμα ή είναι πιθανό να επιχειρήσει έρευνες, όπως είπε ο Ντονμέζ. Και με αφορμή τις δηλώσεις Μπορίσοφ, σας ικανοποιούν οι τοποθετήσεις των ηγετών;, ήταν η ερώτηση και ο πρωθυπουργός απάντησε:
Θέλω να ελπίζω ότι δεν θα φτάσουμε σε κλιμάκωση. Δεν εξερτάται από μας. Αφορά την άλλη πλευρά. Για τις δηλώσεις του Μπόικο, μερικές φορές χανόμαστε στη μετάφραση.
Στήριξε ανεπιφύλακτα την Ελλάδα, χωρίς αστερίσκο ή επιφύλαξη, έκανε γενικότερη ανάλυση, και το μεταναστευτικό και πιστεύω ότι η τοποθέτησή του αφορούσε αυτό.
Ακολούθως ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε για τη στήριξη από τις ΗΠΑ και απάντησε:
Οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν με δηλώσεις και στο επίπεδο της συνεργασίας για το πώς μπορούμε να εξοπλίσουμε τις ένοπλες δυνάμεις λόγω της οικονομικής κρίσης έμειναν πίσω οι εξοπλισμοί. Επικυρώθηκαν από τη Βουλή τις προηγούμενες ημέρες τα θέματα της αναβάθμισης των F-16 και της προμήθειας ανταλλακτικών για τα αεροσκάφη Mirage.
Θα έχω την ευκαιρία να συζητήσω στις Ηνωμένες Πολιτείες και το επίπεδο της οικονομικής μας συνεργασίας.



Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: