Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020

Η αντεπίθεση της Αθήνας απέναντι στην Άγκυρα: Δείτε τι σχεδιάζουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

H δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη μέσα στο Λευκό Οίκο και ενώπιον του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι η Ελλάδα επιθυμεί να μπει στο πρόγραμμα των F-35 και να αποκτήσει τα επόμενα χρόνια το μαχητικό 5ης γενιάς αποτέλεσε χωρίς αμφιβολία την είδηση που σφράγισε την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Και ήρθε ως συνέχεια μιας σειράς διπλωματικών αλλά και στρατιωτικών ενεργειών που δείχνουν την αφύπνιση της Αθήνας απέναντι στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας η οποία κορυφώθηκε το τελευταίο διάστημα.

Οι προκλήσεις της Άγκυρας ξεκίνησαν από την Κύπρο και τις γεωτρήσεις ακόμα και μέσα σε αδειοδοτημένα οικόπεδα της ΑΟΖ της Μεγαλονήσου. Επεκτάθηκαν στη συνέχεια τόσο σε επίπεδο ρητορικής με τους χάρτες και τις δηλώσεις περί «γαλάζιας πατρίδας» αλλά και με ενέργειες οι οποίες αποτελούν ευθεία αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.


Το πρωτοφανές μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά και η επιθετικότητα των Τούρκων πιλότων στον αέρα ήρθαν ως φυσικό επακόλουθο της εμπρηστικής ρητορικής των γειτόνων. Για να κλείσει το 2019 με την παράλογη αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας έπειτα από την παράνομη συμφωνία με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Ωστόσο, ήδη είχε ξεκινήσει η αντεπίθεση της Αθήνας τόσο με μια σειρά διπλωματικών ενεργειών τις οποίες ακολούθησαν και δράσεις σε στρατιωτικό επίπεδο με εξαιρετικά υψηλούς συμβολισμούς. Η υπογραφή του αγωγού ΕastMed με το Ισραήλ και την Κύπρο με τη στήριξη των ΗΠΑ, αποτέλεσε τεράστια γεωστρατηγική επιτυχία της Ελλάδας και πλήγμα στην αλαζονεία Ερντογάν.

Οι συμμαχίες και τα σχήματα της Ανατολικής Μεσογείου με έντονη την παρουσία τόσο των ΗΠΑ όσο και της Γαλλίας άφησαν την Τουρκία στο περιθώριο και την ανάγκασαν να προκαλέσει ακόμα περισσότερο.

Ταυτόχρονα οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έστειλαν σε αρκετές περιπτώσεις ξεκάθαρο μήνυμα ότι εάν προκληθούν διαθέτουν και τα μέσα και τον τρόπο. Η «αόρατη» πτήση των ελληνικών μαχητικών πάνω από την Κύπρο χτύπησε το πρώτο «καμπανάκι» στο τουρκικό επιτελείο και ακολούθησαν διαδοχικά μηνύματα ισχύος, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Κάθε φορά που η Άγκυρα προκαλούσε τα ελληνικά «γεράκια» απαντούσαν καταδεικνύοντας την διαφορά ποιότητας και την υψηλή επιχειρησιακή τους ετοιμότητα.

Την ίδια ώρα και ενώ η Τουρκία έφερνε άρον-άρον τους Πακιστανούς στη Μεσόγειο, η Αθήνα με μια σειρά κοινών ασκήσεων με συμμαχικές και φιλικές χώρες όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ έδινε το στίγμα ότι αποτελεί τον πυλώνα σταθερότητας της περιοχής.

Τους επόμενους μήνες αναμένονται και νέες δυσάρεστες εκπλήξεις για τους γείτονες αφού οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σχεδιάζουν μια σειρά μεγάλων ασκήσεων, τόσο στην ηπειρωτική χώρα όσο και στο Αρχιπέλαγος. Ασκήσεις στις οποίες θα λάβουν μέρος όλες οι χώρες που αποτελούν τον άξονα της Ανατολικής Μεσογείου απέναντι στην Άγκυρα, με ενισχυμένη συμμετοχή και των Γάλλων.

Ειδικά το Παρίσι έχει αποφασίσει να αυξήσει σημαντικά την παρουσία του στην περιοχή και μάλιστα εν αναμονή της τελικής συμφωνίας για την απόκτηση από την Ελλάδα των ψηφιακών φρεγατών Belh@ra. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει σχεδόν συμφωνηθεί η διαμόρφωση του πλοίου και απομένουν ζητήματα υποστήριξης αλλά και ο τρόπος αποπληρωμής.

Ταυτόχρονα σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις και με το Τελ Αβίβ για την απόκτηση των μη επανδρωμένων UAV HERON.

Εκτός όμως από το επίσημο ελληνικό ενδιαφέρον για τα F-35 με την ολοκλήρωση της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ ξεκινά ένας μαραθώνιος συζητήσεων με τους Αμερικανούς για την ενίσχυση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από τα αποθέματα σε στρατιωτικό υλικό κυρίως για τις ανάγκες του Στρατού Ξηράς. Και παραμένει πάντα ανοιχτό το ζήτημα παραχώρησης πολεμικών πλοίων.




Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: