Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Δε χρειάζεται κάποιος να είναι βαθύς γνώστης των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής για να αντιληφθεί ότι η σχέση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Ανγκελα Μέρκελ δεν περνά και την καλύτερη φάση της.
Η επιλογή του Βερολίνου να μην στείλει πρόσκληση στην Ελλάδα για συμμετοχή στην διάσκεψη για την Λιβύη ενόχλησε πολύ τον πρωθυπουργό, στοιχείο που αποτυπώθηκε τόσο στην πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δυο τους, όσο και στην παρουσία του Νίκου Δένδια στο συμβούλιο των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ.
Είναι σαφές ότι, παρά την προκλητική συμπεριφορά Ερντογάν, η Γερμανία δεν δείχνει σημάδια απεξάρτησης από την Άγκυρα , μία σχέση με έντονο οικονομικό υπόβαθρο.
Η αποφυγή λοιπόν από πλευράς Μέρκελ κάθε κίνησης που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως αποδοκιμασία του κ.Ερντογάν δεν έχει περάσει απαρατήρητη από το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο από την πρώτη κιόλας μέρα μοιάζει να έχει πάρει τις αποφάσεις του.
Όσοι παρακολουθούν τα ευρωπαϊκά δρώμενα θα έχουν δει ότι ο Εμμανουέλ Μακρόν επιδιώκει να παρουσιάσει τη χώρα του τόσο ως ηγέτιδα δύναμη στην Ευρώπη συνολικά , όσο και ως έναν πόλο περιφερειακής σταθερότητας. Όλα αυτά την ώρα που η Ανγκελα Μέρκελ ετοιμάζεται να παραδώσει τα ηνία της Γερμανίας, παραμένοντας λίγο πολύ σταθερή στην γραμμή ουδετερότητας απέναντι στην Τουρκίας.
Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η μελλοντική εικόνα στην ζυγαριά της Ευρώπης είναι μάλλον καθαρή, γιαυτό και έχει στραφεί στον γαλλικό παράγοντα.
H επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι στις 29 Ιανουαρίου όπου θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο είναι μία ακόμα απόδειξη της ενδυνάμωσης του ελληνογαλλικού άξονα, ενώ αξίζει να θυμηθούμε ότι ένα από τα πρώτα ταξίδια του κ.Μητσοτάκη ως πρωθυπουργός ήταν στο Παρίσι τον περασμένο Αύγουστο.
Υπάρχει όμως και ένα ακόμα στοιχείο που λέει πολλά :
Η κατάπλευση της ναυαρχίδας του γαλλικού στόλου, του αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle στην Ανατολική Μεσόγειο, κάθε άλλο παρά τυχαία είναι, αν συνδυαστεί με τα πολλαπλά μηνύματα αντίθεσης στις κινήσεις της Τουρκίας που έχουν σταλεί από το Παρίσι προς την Άγκυρα.Το γαλλικό αεροπλανοφόρο μάλιστα θα συνοδεύεται και από πλοίο του ελληνικού πολεμικού ναυτικού, κάτι που ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρόεδρος της Γαλλίας.
Σε αυτό το πλέγμα του ελληνογαλλικού διαύλου επικοινωνίας, η ελληνική κυβέρνηση ποντάρει στο Παρίσι και σε ένα ακόμα μέτωπο, αυτό της οικονομίας. Με το βλέμμα στραμμένο στο επίσημο αίτημα μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων , το οποίο θα κατατεθεί τον ερχόμενο Απρίλιο, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Νταβός με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Λεμερ. Έναν γνώστη της ελληνικής πραγματικότητας , ο οποίος πρόσφατα είχε επισκεφτεί τη χώρα μας. Η Γαλλία άλλωστε είναι μία από τις χώρες βαρόμετρο στο γιουρογκρουπ που θα κληθεί να πάρει τις αποφάσεις σε σχέση με το ζήτημα που απασχολεί την Ελλάδα και δεν είναι άλλο από τα πλεονάσματα.
Μοιραστείτε
Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου