Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020

Μηταράκης για τη Χίο: Η παραμονή στην κλειστή δομή δεν θα ξεπερνά τους έξι μήνες

Θα κλείσουν μέσα στο 2020 όλα τα διαμερίσματα στην πόλη και στα χωριά, καθώς η παραμονή στα νέα κέντρα θα είναι υποχρεωτική - Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να θωρακίσει τη Χίο άμεσα με τρόπο που να μειώνει τις ροές, ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, σε βίντεο - παρέμβασή του

Με βίντεο - παρέμβαση, ο Χιώτης υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, επιχειρεί να απευθυνθεί στους πολίτες του νησιού λίγο πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, επιχειρηματολογώντας υπέρ της δημιουργίας νέας δομής στο Αίπος.

Ο ίδιος κάνει λόγο για παραπληροφορήση η οποία εκτρέφεται από την ανασφάλεια των πολιτών, η οποία εσκεμμένα κατά τον ίδιο, εκπορεύεται από όσους επιχειρούν με ευχολόγια να λύσουν το πρόβλημα, αυξάνοντας τη δημοτικότητά τους.

Ο Νότης Μηταράκης σημειώνει ότι παρά το κλίμα τρομοκρατίας απέναντι σε όσους επιχειρούν να εκφράσουν αντίθετη άποψη, η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να θωρακίσει τη Χίο άμεσα με τρόπο που να μειώνει τις ροές και όχι να λειτουργεί ως θελκτικός παράγοντας.



Αναλυτικά αναφέρει:


«Για άλλη μια φορά σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο συζητά την μεταναστευτική κρίση και τις επιπτώσεις της στην Χίο. Αντιλαμβάνομαι την ανασφάλεια που δημιουργεί η κρίση, σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Ειδικά με την ένταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη Μεσόγειο.

Η ανασφάλεια δίνει τροφή σε παραπληροφόρηση, και πολλοί σήμερα, εσκεμμένα ή μη, κάνουν ότι δεν αντιλαμβάνονται το μέγεθος του προβλήματος, προβαίνουν σε ευχολόγια με στόχο την αύξηση της δημοτικότητας τους. Τρομοκρατώντας όσους προσπαθούν να εκφράσουν αντίθετη άποψη.

Όμως δική μας υποχρέωση είναι να θωρακίσουμε τη Χίο. Άμεσα. Άμεσα και αποφασιστικά. Ώστε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των πολιτών, την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας. Με τρόπο που να μειώνει τις ροές, όχι να λειτουργεί ως θελκτικός παράγοντας.

Είναι δεδομένο πάντως, ότι τα νησιά του Αιγαίου σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης. Και αυτό δεν μπορεί και δε θα συνεχιστεί. Η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή της διαπραγμάτευσης στην Ευρώπη για την δίκαιη κατανομή των βαρών. Στην πρώτη γραμμή της διαπραγμάτευσης για την αποσυμφόρηση των νησιών μας. Όχι προσωρινά, αλλά μόνιμα. Και με μηχανισμό αποσυμφόρησης σε περίπτωση κρίσεων, όπως τώρα.

Ξεκινάμε άμεσα την διαδικασία για το κλείσιμο της ΒΙΑΛ και την απόδοση της έκτασης στο Δήμο, αμέσως μετά την λειτουργία της νέας δομής. Δημιουργώντας άμεσα νέες δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα, 20,000 θέσεων, για να μεταφερθούν αιτούντες άσυλο από τα νησιά μας.

Η νέα κλειστή & ελεγχόμενη δομή δεν θα επιτρέπει καμία μόνιμη παραμονή μεταναστών στη Χίο. Θα λειτουργεί μόνο ως κέντρο καταγραφής, ταυτοποίησης και απόδοσης απόφασης ασύλου, με την παραμονή να μην ξεπερνά τους 6 μήνες.

Παράλληλα θα κλείσουν μέσα στο 2020 όλα τα διαμερίσματα στην πόλη και στα χωριά, καθώς η παραμονή στα νέα κέντρα θα είναι υποχρεωτική. Εντός των κέντρων, όπως προβλέπει ο νόμος, θα παραμένουν, σε περιορισμό, όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά, όσοι έχουν αρνητική απόφαση β βαθμού και άρα πρέπει να επιστραφούν και οι νέοαφιχθέντες. Ο γενικός πληθυσμός θα έχει δικαίωμα εξόδου για κάποιες ώρες την ημέρα. Το βράδυ θα είναι κλειστά για όλους τα κέντρα, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στους κατοίκους και περιορίζοντας περιπτώσεις εγκληματικότητας.

Πρέπει να κλείσει άμεσα η ΒΙΑΛ. Η νέα δομή αντικαθιστά την ΒΙΑΛ και θα φιλοξενεί πολύ λιγότερους από όσους έχουμε σήμερα στο νησί. Οι υπόλοιποι θα φύγουν, είτε για την ηπειρωτική Ελλάδα είτε για την Τουρκία. Ξεκινάμε άμεσα την διαδικασία για το κλείσιμο της ΒΙΑΛ και την απόδοση της έκτασης στο Δήμο, αμέσως μετά την λειτουργία της νέας δομής. Δημιουργώντας άμεσα νέες δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα, 20,000 θέσεων, για να μεταφερθούν αιτούντες άσυλο από τα νησιά μας».

Πηγή: Politischios


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: