Οι αντιδράσεις είναι πολλές αλλά η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει.
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαμόρφωση της δομής και οι συνθήκες λειτουργίας των τριών δομών για πρόσφυγες και μετανάστες στις περιοχές που επιτάχθηκαν με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, στις αρχές της εβδομάδας.
Οι αντιδράσεις είναι πολλές αλλά η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει. Ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, ο ειδικός γραμματέας υποδοχής του υπ. Προστασίας του Πολίτη που γνωρίζουν το μεταναστευτικό - προσφυγικό όσο ελάχιστοι και όλοι οι αρμόδιοι κάνουν συνεχείς συσκέψεις σε ανοιχτή γραμμή με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost:
- Η περίφραξη των δομών θα είναι νατοϊκού τύπου. Θα είναι διπλή με ενδιάμεσο διάδρομο όπου θα μπορούν να γίνονται περιπολίες, θα έχει ύψος περίπου 4 μέτρων και η κορυφή θα έχει κονσερτίνα (αγκαθωτό σύρμα) που δεν επιτρέπει την απόδραση.
- Μπροστά στην είσοδο θα υπάρχει το γραφείο καταγραφής των νεοαφιχθέντων, ένας χώρος υποδοχής όπου θα περιμένουν την σειρά τους οι πρόσφυγες - μετανάστες και μάλιστα ανά βάρκα, δεν θα αναμειγνύονται για την καλύτερη συλλογή πληροφοριών. Θα υπάρχει επίσης χώρος όπου θα γίνεται ο ιατρικός έλεγχος, η αστυνομία για λήψη των αποτυπωμάτων κλπ.
- Σε διαφορετικούς χώρους θα τοποθετούνται οι έχοντες προσφυγικό προφίλ από αυτούς που συγκεντρώνουν ελάχιστες πιθανότητες να πάρουν άσυλο.
- Στις νέες δομές θα οδηγούνται οι νεοαφιχθέντες αλλά και οι παραβάτες ή πρόσφυγες και μετανάστες από τις δομές που λειτουργούν σήμερα για να κλείσουν σταδιακά οι παλιές.
- Οι νεοαφιχθέντες μέχρι 25 μέρες που θα ελέγχεται σε πρώτο στάδιο το αίτημα τους για άσυλο και οι παραβάτες που κατηγορήθηκαν για κλοπή ή βιασμό, ή επέδειξαν ακραία επιθετική συμπεριφορά, δεν θα μπορούν να βγαίνουν από τη δομή. Η πτέρυγα των παραβατών θα έχει και ενισχυμένη αστυνομική φρούρηση.
- Σχεδιάζεται να υπάρχει πλέον οργανωμένη αστυνομική φρούρηση. Γύρω στους 30-40 αστυνομικοί ανά 5000. Γι’ αυτό τον λόγο προσλήφθηκαν από τον Χρυσοχοΐδη οι συνοριοφύλακες.
- Όσοι θεωρείται ότι έχουν προσφυγικό προφίλ, θα μπορούν να βγαίνουν για συγκεκριμένες ώρες οι οποίες θα ποικίλουν ανάλογα με την απόσταση που έχει η δομή από το αστικό κέντρο. Όσοι βγουν από την δομή και δεν επιστρέψουν στην ώρα τους θα έχουν κυρώσεις που θα επηρεάσουν αρνητικά το αίτημα για άσυλο.
- Θα γίνεται καταμερισμός. Οι οικογένειες θα μένουν μαζί στην ίδια «γειτονιά». Αυτοί που δεν έχουν συγγενείς θα χωρίζονται σε άνδρες και γυναίκες, πιθανόν ανά εθνικότητα. Τα ΑΜΕΑ, τα ασυνόδευτα παιδιά, οι ασθενείς θα έχουν ειδική φροντίδα κλπ.
- Οι πρόσφυγες - μετανάστες θα μένουν σε κοντέινερ με κρεβάτια, ντουλάπες κλπ και θα έχουν κοινόχρηστες τουαλέτες και κουζίνες.
Επιταχύνονται πλέον οι διαδικασίες είτε για το άσυλο είτε για επιστροφές. Στη Μόρια υπάρχουν άτομα που ζουν εκεί δύο χρόνια.
Τα σενάρια ροών
Τρία είναι τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση για τις ροές τους καλοκαιρινούς μήνες.
- Να περιοριστούν στις 30.000 εάν συνεχιστεί η εικόνα αυτών των ημερών που καταγράφονται ελάχιστες αφίξεις. Κυβερνητικές πηγές το αποδίδουν στο ότι άρχισε να περνάει ένα μήνυμα αποτροπής στα τουρκικά παράλια με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν. Παίζει όμως σημαντικό ρόλο και το γεγονός ότι αυτό το διάστημα γίνονται συζητήσεις στην ΕΕ για την εκταμίευση περίπου 3,6 δις ευρώ προς την Τουρκία για το μεταναστευτικό και ο Ερντογάν θέλει να δείξει καλή συμπεριφορά.
- Να φτάσουν οι ροές γύρω στις 80.000 που είναι δύσκολα διαχειρίσιμες.
- Να γίνουν ανεξέλεγκτες οπότε λαμβάνονται μέτρα «έκτακτης ανάγκης» και καλείται η ΕΕ να συνδράμει, δεν μπορεί η Ελλάδα μόνη της.
Μοιραστείτε
Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου