- H διπλωματία των κανονιοφόρων και το διαρκές ξεστράτισμα της Τουρκίας
- Τι δείχνει η καθημερινή ανάλυση των κινήσεων σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο
Σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο οι δίαυλοι επικοινωνίας να παραμένουν ανοιχτοί. Όμως αυτό δεν σημαίνει πως η σταθερή γραμμή της εξωτερικής πολιτικής που έχει χαράξει η Τουρκία, δεν διατηρείται πάνω στις ράγες στρατιωτικοποίησης των σχέσεων της με την Ελλάδα.
Τουλάχιστον αυτό επισημαίνουν στην Hellas Journal στρατιωτικοί κύκλοι, οι οποίοι καθημερινά αναλύουν τα όσα πράττει η Άγκυρα στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.
Στην Αθήνα, πάντως, τόσο σε διπλωματικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο το καλάθι διατηρείται μικρό κυρίως λόγω της στάσης που κρατά η Άγκυρα. Δίαυλοι επικοινωνίας υπήρξαν και το προηγούμενο διάστημα, αλλά αυτό δεν έκανε την Τουρκία να περιορίσει την πρακτική των προκλήσεων. Για παράδειγμα, δεν είχαν διστάσει η γείτονες να παρενοχλήσουν στρατιωτικό ελικόπτερο που μετέφερε την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία στις Οινούσσες και την Παναγιά.
Αν κοιτάξουμε στο πρόσφατο παρελθόν έχουν υλοποιηθεί προσπάθειες επικοινωνίας και διατήρησης των διαύλων, με την Τουρκία -ωστόσο- να ξεστρατίζει. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η ασύμμετρη απειλή του μεταναστευτικού αλλά και η σχεδόν καθημερινή εναέρια αμφισβήτηση της Εθνικής κυριαρχίας πάνω από κατοικημένα μεγάλα ή μικρά νησιά του Αιγαίου.
Όπως και στο τηλεφώνημα που έγινε την Παρασκευή ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, διαπιστώθηκε πως η ένταση ανάμεσα στις δυο πλευρές είναι ιδιαιτέρως αυξημένη και πρέπει να πέσουν οι τόνοι. Το ίδιο όμως είχε διαπιστωθεί και στην επικοινωνία ανάμεσα στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο με τον ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ. Και τότε συμφωνήθηκε πως πρέπει να πέσουν οι τόνοι, ωστόσο αντί να επέλθει ηρεμία, αμέσως μετά η γειτονική χώρα κλιμάκωσε την ένταση με ένα διαρκές μπαράζ υπερπτήσεων και μια ρητορική που παραπέμπει ευθέως σε απειλές κατά της Ελλάδας, πρακτικές που περισσότερο θυμίζουν «πειρατή» στα Μεσογειακά νερά.
Η Τουρκία αναζητά θερμό επεισόδιο
Αυτό ακριβώς είναι που επιβάλλει στις Ένοπλες Δυνάμεις να μην υπάρχει κανείς εφησυχασμός κυρίως λόγω των πρακτικών που ακολουθεί η γειτονική χώρα, η οποία μόλις εντοπίσει την κατάλληλη ευκαιρία, θεωρείται βέβαιο ότι θα υιοθετήσει την πρακτική του θερμού επεισοδίου.
Το πιο πρόσφατο παράδειγμα, μάλιστα, της τακτικής των προκλήσεων και προσπάθειας δημιουργίας θερμού επεισοδίου ήταν πριν λίγες ημέρες όταν το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία, συνεργάστηκαν και εκπαιδεύτηκαν μαζί στην ανατολική Μεσόγειο. Η άσκηση ενόχλησε πολύ την Τουρκία για πολύ συγκεκριμένους λόγους.
Ο πρώτος ήταν ότι έγινε εντός των θαλασσίων ζωνών του παράνομου μνημονίου που έχει συνάψει με τη Λιβύη και ο δεύτερος ήταν σε τακτικό επιχειρησιακό επίπεδο καθώς έβλεπε έναν αθέατο κυνηγό να «ξενερίζει», το υποβρύχιο τύπου 214 που στοχοποίησε και κατέστρεψε το πλοίο στόχο. Τα συμπεράσματα πολλά για την Τουρκία έλεγαν στρατιωτικές πηγές και ο προβληματισμός ακόμη μεγαλύτερος για το πιο σύγχρονο συμβατικό υποβρύχιο που διαθέτει το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.
Τις μέρες εκείνες η γειτονική χώρα ξέσπασε και πάλι με μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από τις Οινούσσες και την Παναγιά, δυο νησιά που αμφισβητούνται διαρκώς από την Τουρκία. Και δεν ήταν μόνο αυτό, καθώς το στρατιωτικό κατεστημένο της Τουρκίας επιχείρησε να στείλει μέχρι και ελικόπτερο S-70 πάνω από τα Ελληνικά πολεμικά πλοία, στ’ ανοιχτά της Καρπάθου. Η ναυτική αποτροπή και ενεργοποίηση των συστημάτων των πολεμικών πλοίων, υποχρέωσαν τη νέα Τουρκική πρόκληση, να μείνει μόνο στην απονήωση του ελικοπτέρου.
Όλες οι αναλύσεις που έχουν γίνει στο Επιτελείο και προωθούνται στην πολιτική ηγεσία καταγράφουν με τα πιο μελανά χρώματα τις πρακτικές που εκτιμάται ότι θ’ ακολουθήσει η Τουρκία και το επόμενο διάστημα. Μπορεί και σε επίπεδο κορυφής να δημιουργείται δίαυλος επικοινωνίας αλλά ο Τούρκος πρόεδρος έχει κάνει πολλά βήματα ώστε να τα πάρει πίσω κι αν αυτό συμβεί στο εσωτερικό του θα έχει τεράστιο πολιτικό πρόβλημα.
Έμπρακτη αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελληνικών νησιών και νησίδων, πιο έντονη επαναφορά του θέματος της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών στο Αν. Αιγαίο, έκδοση ναυτικών οδηγιών για σεισμικές έρευνες εντός των θαλασσίων ζωνών που περιλαμβάνονται στο παράνομο Τουρκό-Λιβυκό μνημόνιο.
Αν αναλυθούν μια προς μια αυτές οι πρακτικές καταλαβαίνει κανείς ότι ναι μεν τα διπλωματικά μέσα έχουν τον πρώτο λόγο ώστε να διεθνοποιηθεί η απειλητική πρακτική της Τουρκίας κατά της Ελλάδας, ωστόσο ακριβώς εκεί οι κόκκινες γραμμές ενεργοποιούνται για να μην πετύχει τους σκοπούς που έχει βάλει ως στόχο η Άγκυρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου