Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020

Παρούσα στο παιχνίδι της Λιβύης δηλώνει η Αθήνα

Προσπάθεια να μπει στο παιγνίδι της Λιβυκής κρίσης επιχειρεί η Αθήνα με την μετάβαση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο Τομπρούκ, για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής της Λιβύης Ακίλα Σάλεχ, την ώρα που κλιμακώνεται η διεθνής προσπάθεια για την επίτευξη εκεχειρίας και επιστροφή στην πολιτική διαδικασία.

Οι εξελίξεις πάντως είναι καταιγιστικές καθώς η Τουρκία συνδράμει και πιέζει την κυβέρνηση Σάρατζ να κλιμακώσει την επίθεση με στόχο την κατάληψη της Σύρτης κάτι που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και την «μάχη της Λιβύης», ενώ η Γαλλία έχει εξαπολύσει ρητορική επίθεση εναντίον της απροκάλυπτης παρέμβασης της Άγκυρας στην Λιβυκή κρίση και η Ρωσία σύμφωνα με πληροφορίες προσφέρει βοήθεια στις δυνάμεις της Ανατολικής Λιβύης ώστε να αντέξουν στην αντεπίθεση των δυνάμεων του Σάρατζ.

Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Ν. Δένδιας έχουν δεχθεί κριτική για την επιλογή της στήριξης του στρατηγού Χαφτάρ, μόλις άρχισε η προέλαση των κυβερνητικών δυνάμεων, αλλά για την Αθήνα είναι σημαντική η διατήρηση της σχέσης με τον Ακίλα Σάλεχ καθώς θεωρείται ότι με τον ένα η τον άλλο τρόπο θα έχει ρόλο και στην ειρηνευτική διαδικασία και στην διαμόρφωση της επόμενης «ημέρας» στην χώρα.
Ο στρατηγός Χαφτάρ έχει μπει στο περιθώριο τις τελευταίες εβδομάδες και η εκπροσώπηση της Ανατολικής Λιβύης έχει περάσει στον Ακίλα Σάλεχ ο οποίος εξάλλου έχει και θεσμική ιδιότητα καθώς είναι ο πρόεδρος του μοναδικού εκλεγμένου σώματος στην Λιβύη που έτσι έχει νομιμοποίηση, ενώ συγχρόνως στον Λιβυκό Στρατό LNA έχει αναδειχθεί νέα γενιά αξιωματικών που αποτελούν σταδιακά το επόμενο σχήμα στην ηγεσία του στην μετά Χαφτάρ εποχή.

Η ελληνική πλευρά θέλει να έχει από πρώτο χέρι ενημέρωση για την κατάσταση επί του πεδίου, καθώς οι περισσότερες ξένες χώρες έχουν επαφή με την κυβέρνηση Σάρατζ, έτσι ώστε στο ιδιαίτερα σημαντικό Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στις 13 Ιουλιου ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών να είναι σε θέση να ενημερώσει και να μεταφέρει και τις θέσεις της Ανατολικής Λιβύης στους ομολόγους του.

Για την Αθήνα είναι επίσης σημαντικό να προβάλει την θέση που συμμερίζονται και άλλες χώρες της περιοχής, ότι οι ξένες παρεμβάσεις στην Λιβύη και ειδικά αυτή της Τουρκίας απειλούν με κλιμάκωση των συγκρούσεων και με αποσταθεροποίηση την περιοχή που αποτελεί το μαλακό υπογάστριο της Ευρώπης. Η εμπλοκή μάλιστα και άλλων ξένων παραγόντων στην λιβυκή κρίση απειλεί να μετατρέψει την χώρα αυτή σε ανοικτή πληγή για την ασφάλεια της Ευρώπης τόσο λόγω του ανταγωνισμού περιφερειακών δυνάμεων αλλά και εξαιτίας της απειλής νέων ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών από την Αφρική μέσω της Λιβύης.

Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης για την ασφάλεια στην Μεσόγειο και τις εξελίξεις στην Λιβύη, η Αθήνα εντάσσει και το ζήτημα του τουρκολυβικού Μνημονίου καθώς αποτελεί την βάση μαζί με την τουρκολυβικη στρατιωτική συνεργασία την βάση της τουρκικής στρατιωτικής εμπλοκής .

Την Παρασκευή στην Αθήνα θα έχουν συνομιλίες οι υπουργοί εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου Ν.Δένδιας και Ν. Χριστοδουλίδης για συντονισμό των κινήσεων ενόψει του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε. καθώς μετά τις καταδικαστικές δηλώσεις και του ύπατου εκπροσώπου Ζ.Μπορέλ η Αθήνα επιδιώκει ισχυρότερη και πιο ουσιαστική στήριξη από τους εταίρους για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας . Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να εξετασθεί και η προοπτική καλλιέργειας του εδάφους για ληψη απόφασης κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας εφόσον επιχειρήσει να κλιμακώσει με παρέμβαση εντος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
liberal.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια: