-Τουρκικά ΜΜΕ: Το Αγαθονήσι το κατέλαβαν …Έλληνες!
-Οι υπερπτήσεις της αμφισβήτησης
-Οι επερχόμενες προκλήσεις στη θάλασσα
-Η τουρκική διπλωματία και το “δίκαιο του ισχυρού”
Μπορεί η διπλωματία και οι διαμεσολαβητές εκτός ελληνικών συνόρων να επιχειρούν τη διάνοιξη νέων διαύλων επικοινωνίας σε επίπεδο κορυφής με την Τουρκική προεδρεία, ωστόσο τα γεγονότα δείχνουν τη διάθεση των γειτόνων, που είναι η διατήρηση της έντασης.
Άλλωστε, όπως παρατηρούν και στο Ελληνικό Επιτελείο στρατιωτικοί αναλυτές, η Τουρκία διατηρεί την πολιτική της στο ίδιο ακριβώς τέμπο, με το οποίο επιδιώκει με πολλούς τρόπους να «εκβιάσει» την Αθήνα σ’ ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων.
- Αυτό δεν είναι κάτι καινούριο, αλλά μια πολιτική πραγματικότητα δεκάδων χρόνων η οποία ωστόσο τώρα, με την ύπαρξη του Τουρκό-Λιβυκού παράνομου μνημονίου, αλλάζει κατά πολύ τα δεδομένα, διότι ακριβώς εκεί στηρίζει η Άγκυρα την ανάπτυξη περαιτέρω αξιώσεων.
Στην Αθήνα κανείς δεν θέλει την στρατιωτικοποίηση αυτής της κατάστασης αλλά επειδή υπάρχουν οι κόκκινες γραμμές, όσο κι αν δεν φαίνονται, η προετοιμασία είναι τέτοια και γι’ αυτό το τελικό σενάριο.
Τα γεγονότα άλλωστε μιλούν από μόνα τους για το τι είδους σχέση επιθυμεί να έχει η Τουρκία με την Ελλάδα.
- Οι αξιώσεις της Άγκυρας δεν τελειώνουν μ’ ένα τηλεφώνημα
-Ακραίες φωνές οι οποίες υπενθύμισαν στα τουρκικά ΜΜΕ τις σταθερές θέσεις της Άγκυρας, ότι δηλαδή το Αγαθονήσι αποτελεί τουρκική νησιωτική γη που έχουν καταλάβει οι Έλληνες.
Το εθνικιστικό παραλήρημα των τουρκικών Μέσων Ενημέρωσης συνεχίστηκε τονίζοντας ότι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας αποφάσισε να επισκεφθεί το ένα από τα τέσσερα τουρκικά νησιά που έχουν καταλάβει οι Έλληνες. Την ίδια στιγμή δεν παραλείπουν να υπενθυμίζουν τα περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του αν. Αιγαίου.
Και αυτό το κάνουν τα Τουρκικά ΜΜΕ ενώ την ίδια ώρα οι υδρογραφικοί σταθμοί της Τουρκίας συνεχίζουν τις εκδόσεις ναυτικών οδηγιών για το ίδιο θέμα και μάλιστα αυτοί που καταπατούν, στις navtex, επικαλούνται τις Συνθήκες που δεν σέβονται!
-Στον απόηχο της επίσκεψης της Προέδρου της Δημοκρατίας στο Αγαθονήσι και παρά το γεγονός ότι την περασμένη Δευτέρα η Τουρκική παραβατική δραστηριότητα στον ουρανό του Αιγαίου ήταν μηδενική (δήθεν σεβάστηκαν;), τα «γεράκια» της Άγκυρας αντέδρασαν την επομένη με υπερπτήσεις τουρκικών F-16 άνωθεν του νησιού ως ένα «ξέσπασμα» αμφισβήτησης. Κατά συνέπεια για ποιους ακριβώς διαύλους επικοινωνίας ομιλεί η διπλωματία;
-Αν γυρίσουμε και λίγες ημέρες νωρίτερα θα συναντήσουμε, όπως επισημαίνουν αξιωματικοί, τις δηλώσεις του Φατίχ Ντονμέζ περί των συνόρων της «Γαλάζιας Πατρίδας».
- Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας με τον γνωστό προκλητικό χάρτη στα χέρια που είχε κρατήσει αρχικά ο Τούρκος πρόεδρος, ο υπουργός Άμυνας της γείτονος και ο υπουργός Εξωτερικών, δείχνει τη Μεσόγειο και το νοτιοανατολικό Αιγαίο κάτω από τη Ρόδο ως τουρκική λίμνη.
Συνεπώς οι Τούρκοι αξιωματούχοι μαρτυρούν τις προθέσεις για τη διατήρηση των προκλητικών θέσεων της γείτονος, οι οποίες σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στρατιωτικών, θα κορυφωθούν τους επόμενους μήνες.
Το πιο πιθανό σενάριο είναι η αποστολή ερευνητικού σκάφους στην περιοχή των θαλάσσιων ζωνών του παράνομου Τουρκο-Λιβυκού μνημονίου.
Άλλωστε αυτό ακριβώς είναι που επιδιώκουν το ταχύτερο δυνατό να εκμεταλλευτούν! Μάλιστα ο Φατίχ Ντονέζ σημείωνε με τον πλέον προκλητικό τρόπο ότι θα πράξουν μαζί με τη Λιβύη γεωτρήσεις και «γνωρίζουν από το παρελθόν πως να το κάνουν» εννοώντας προφανώς την πειρατική συμπεριφορά της Άγκυρας στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Η συνέντευξη του Τούρκου υπουργού ενέργειας έγινε λίγες ημέρες μετά την Ελληνική άσκηση που διεξήχθη εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στα σημεία των θαλασσίων ζωνών που υπάρχουν στο παράνομο Τουρκο-Λιβυκό μνημόνιο.
- Οι δίαυλοι επικοινωνίας και οι κόκκινες γραμμές
Τα συμπεράσματα που απορρέουν μόνο από αυτά τα τρία περιστατικά, τα οποία έχουν γίνει αμέσως μετά το τηλεφώνημα στο οποίο συνομίλησαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο πρόεδρο, αποτελούν απόδειξη ότι η διπλωματία της Τουρκίας είναι βαθιά προσανατολισμένη στις αρχές της Ανατολής, όπου εκεί μετρά αποκλειστικά η δύναμη αυτού που προβάλει ή και επιχειρεί να επιβάλει την ισχύ του.
Οι δυο πλευρές συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας και πως η ένταση βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Σημαντική λεπτομέρεια ήταν πως οι συνεργάτες του πρωθυπουργού ξεκαθάριζαν ότι εκπτώσεις στα Εθνικά θέματα δεν γίνονται.
Οι δυο πλευρές, Ελληνική και Τουρκική, έκαναν το «χατίρι» του ή των διαμεσολαβητών, να υπάρξει επικοινωνία. Ότι συνομίλησαν και διαπίστωσαν την υψηλή ένταση, αυτή οφείλεται αποκλειστικά στη γειτονική χώρα και στις αξιώσεις που διατηρεί. Κατά συνέπεια οι δυο ηγέτες συμφώνησαν ότι διαφωνούν, γεγονός που διατηρεί την απαραίτητη εγρήγορση διότι η Τουρκία ψάχνει τον τρόπο να βάζει φωτιά σ’ ένα βραδύκαυστο φιτίλι όπως αυτό των Ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου