Η συνεχής προβολή ισχύος ειδικά μέσα από το σύγχρονο και πανίσχυρο Ελληνικό οπλοστάσιο αποτελεί προτεραιότητα και χωρίς αμφιβολία το πιο δυνατό «χαρτί» αποτροπής απέναντι στις Τουρκικές αξιώσεις και σε κάθε κίνηση αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Την ώρα που η Άγκυρα ψάχνει ενδεχομένως για νέες αφορμές ώστε να κλιμακώσει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο ειδικά μετά το «κάζο» στη Λιβύη και την καταστροφή των αντιαεροπορικών NIM-23 HAWK, το Ελληνικό επιτελείο αναζητά από την πλευρά του τρόπους να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις επιχειρησιακές δυνατότητες και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η συνεχής προβολή ισχύος ειδικά μέσα από το σύγχρονο και πανίσχυρο Ελληνικό οπλοστάσιο αποτελεί προτεραιότητα και χωρίς αμφιβολία το πιο δυνατό «χαρτί» αποτροπής απέναντι στις Τουρκικές αξιώσεις και σε κάθε κίνηση αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Πέρα από τα μακροχρόνια εξοπλιστικά προγράμματα τα οποία θα «φανούν» σε βάθος χρόνου στο ισοζύγιο ισχύος όπως για παράδειγμα η απόκτηση νέων φρεγατών , η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας επικεντρώνεται μεταξύ άλλων σε δύο «καυτά» προγράμματα τα οποία θα συμβάλουν άμεσα στην κατακόρυφη αύξηση της ισχύος για τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Είναι η ολοκλήρωση με διαδικασίες fast track στο πλαίσο φυσικά της ισχύουσας νομοθεσίας της απόκτησης τορπιλών βαρέως τύπου αλλά και η προμήθεια ανταλλακτικών για τα Γαλλικά Mirage 2000. Οπλικά συστήματα πραγματικοί πολλαπλασιαστές ισχύος τα οποία στο περιβάλλον επιχειρήσεων του Αιγαίου αλλά και της Ανατολικής Μεσογείου δίνουν τεράστια πλεονεκτήματα στην στρατιωτική ηγεσία στην προσπάθεια θωράκισης της χώρας.
Τα υποβρύχια που θα χρησιμοποιούν τις νέες τορπίλες υπάρχουν και φυσικά τα Mirage βρίσκονται στα υπόστεγα της 114 Πτέρυγας Μάχης αναμένοντας τα εξαρτήματα εκείνα τα οποία θα τα στείλουν στο διάδρομο τροχοδρόμησης και στον ουρανό του Αιγαίου εκτινάσσοντας τις διαθεσιμότητες.
Γραφειοκρατικοί και όχι οικονομικοί λόγοι αλλά και όλα όσα ακολούθησαν το ξέσπασμα της πανδημίας αποτέλεσαν τροχοπέδη για τα δύο προγράμματα με τους επιτελείς και τα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων να κάνουν πλέον αγώνα δρόμου ώστε το συντομότερο οι τορπίλες βαρέως τύπου να βρίσκονται στο οπλοστάσιο του Πολεμικού Ναυτικού και τα «Δελταπτέρυγα» να απογειώνονται κατά κύματα από τη «φωλιά» τους στην Τανάγρα.
Όσον αφορά τα Γαλλικά μαχητικά η πανδημία του covid-19 έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην καθυστέρηση υπογραφής της εκτελεστικής απόφασης ενώ Αθήνα και Παρίσι είχαν συμφωνήσει και επισπεύσει τη διαδικασία έπειτα από τις επαφές του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου με τη Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί. Τα χρήματα άλλωστε υπάρχουν εδώ και χρόνια και μένει πλέον να «τρέξουν» οι διαδικασίες. Η Πολεμική Αεροπορία εκτιμά ότι σταδιακά τους επόμενους μήνες με τη ροή ανταλλακτικών να επιταχύνεται όλο και περισσότερα Mirage θα βγαίνουν διαθέσιμα.
Μαχητικά υπερπολύτιμα τα οποία δεν διαθέτουν οι γείτονες τόσο σε αποστολές αναχαίτισης όσο κυρίως στον κρίσιμο τομέα της κρούσης ο οποίος κρίνεται ως ζωτικής σημασίας για τα Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Με τα στρατηγικά όπλα SCALP αλλά και τους αντιπλοϊκούς EXOCET φορτωμένους τα Γαλλικά μαχητικά αποτελούν δίχως αμφιβολία το πιο ισχυρό όπλο στην φαρέτρα της HAF απέναντι στους γείτονες.
Ανάλογης σπουδαιότητας αποτελούν για το Πολεμικό Ναυτικό οι τορπίλες βαρέως τύπου οι οποίες ήδη θα έπρεπε να βρίσκονται στο οπλοστάσιο των τεσσάρων υποβρυχίων κλάσης ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ και του αναβαθμισμένου ΩΚΕΑΝΟΣ.
Οι σιωπηλοί «κυνηγοί» θα τις διαθέτουν τους επόμενους μήνες με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι έχουν επιλεγεί οι Γερμανικές DM-2A4 ενώ το πρόγραμμα προβλέπει και αναβάθμιση των SUT σε επίπεδο SUT MOD 3/MOD 4.
Η εντυπωσιακή και υψηλού συμβολισμού βολή τορπίλης από το Υ/B ΠΙΠΙΝΟΣ στην πρόσφατη άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού Νότια της Καρπάθου κατέδειξε άλλωστε τον καθοριστικό ρόλο των υποβρυχίων σε επιχειρήσεις ειδικά στην ανοιχτή θάλασσα αλλά και σε κάθε «πέρασμα» του Αιγαίου.
Με την ολοκλήρωση και των δύο προγραμμάτων Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία ανεβάζουν άμεσα τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες έναντι των Τουρκικών απειλών με οπλικά συστήματα που ήδη διαθέτουν και τα γνωρίζουν άριστα τα στελέχη τους, πληρώματα και ιπτάμενοι αντίστοιχα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου