Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020

Τηλεφώνημα Τραμπ σε Μητσοτάκη για τα ελληνοτουρκικά

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός μίλησε στον Αμερικανό πρόεδρο από κρυπτογραφημένη τηλεφωνική συσκευή της αμερικανικής πρεσβείας.


Συζήτησαν για τις εξελίξεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο - Ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Τουρκίας, που βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, τηλεφώνησε απόψε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Αμερικανό πρόεδρο για το ενδιαφέρον του και για την επικοινωνία, η οποία έγινε, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το Συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Τουρκίας, που βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση, υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σταματήσει άμεσα τις προκλητικές της ενέργειες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Μητσοτάκης, που βρισκόταν στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου, μίλησε στον Αμερικανό πρόεδρο από κρυπτογραφημένη τηλεφωνική συσκευή της αμερικανικής πρεσβείας.

Η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών έρχεται εν μέσω συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων και αποκτά ξεχωριστή σημασία, καθώς αποδεικνύει ότι η Ουάσινγκτον παρακολουθεί τις εξελίξεις στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου και ανησυχεί για την δραστηριότητα της Άγκυρας, ενώ βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας.


mitsotakis-calling-3
mitsotakis-calling-2
mitsotakis-calling-1
Νωρίτερα σήμερα, στη συνολική καταδίκη της τουρκικής πολιτικής στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο είχε προχωρήσει ο αρμόδιος για ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Φίλιπ Ρίκερ, τονίζοντας ότι οι ενέργειες της Άγκυρας υπονομεύουν την ενότητα του ΝΑΤΟ, κατά συνέπεια έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις στρατηγικές προτεραιότητες που έχει θέσει η Ουάσιγκτον στην περιοχή.

«Έχουμε διαβιβάσει επανειλημμένα στην Τουρκία ότι οι υπερπτήσεις της πάνω από την ελληνική επικράτεια, οι γεωτρητικές δραστηριότητες της στα ύδατα της Κύπρου, η υπογραφή του μνημονίου για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με την Λιβύη, καθώς και η δηλωμένη πρόθεσή της να πραγματοποιήσει έρευνες για υδρογονάνθρακες στη βάση αυτού του μνημονίου αποτελούν προκλητικές και μη βοηθητικές ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή» επισήμανε ο Αμερικανός υφυπουργός.

Εκφράζοντας τη βαθιά ανησυχία των ΗΠΑ για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Ρίκερ υποστήριξε ότι βασικός στόχος της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής είναι να υπάρξει αποκλιμάκωση και να διασφαλιστεί ότι οι γραμμές επικοινωνίας θα παραμείνουν ανοιχτές προκειμένου να υποστηριχθεί η συμμαχική ενότητα εντός ΝΑΤΟ.

Συνεχίζοντας, αναγνώρισε τη στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου και εξήγησε την οπτική του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, λέγοντας ότι «η αμερικανική κυβέρνηση ανησυχεί βαθιά για τις αυξημένες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδίως μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, δυο νατοϊκών συμμάχων. Αυτές οι εντάσεις περιπλέκουν τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ να παρουσιάσει ένα κοινό μέτωπο απέναντι στις αποσταθεροποιητικές δραστηρίοτητες της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο και ενέχουν τον κίνδυνο μιας ακούσιας κλιμάκωσης».

Αν και αναγνώρισε ότι υπάρχουν προκλήσεις που ταλανίζουν τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, ο Φίλιπ Ρίκερ είπε ότι η Τουρκία παραμένει σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ θα συνεχίζουν να συνεργάζονται μαζί της σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

protothema.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: