«Το Oruc Reis θα επιστρέψει για την αποστολή του στην Ανατολική Μεσόγειο» δηλώνει ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και δίνει το στίγμα όσων ενδεχομένως ακολουθήσουν ειδικά εάν οι διπλωματικές προσπάθειες για εξεύρεση διεξόδου πέσουν στο κενό.
Και μπορεί ο Τουρκικός στόλος να έχει προς το παρόν επιστρέψει στους ναυστάθμους όμως η εμπειρία των προηγούμενων μηνών κάνει το Ελληνικό επιτελείο ιδιαίτερα επιφυλακτικό. Το ίδιο είχε συμβεί και στα τέλη του περασμένου Ιουλίου όταν τα Τουρκικά πολεμικά πλοία είχαν αποχωρήσει από το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο μια περίπου εβδομάδα μετά την αιφνιδιαστική έξοδό τους στις 21 Ιουλίου.Τότε πέρασαν μόλις δέκα ημέρες ηρεμίας και οι γείτονες όχι απλά εμφανίστηκαν ξανά μαζικά στο Αρχιπέλαγος αλλά μαζί με τα πολεμικά τους πλοία έβγαλαν για έρευνες το Oruc Reis στις 10 Αυγούστου. Ακολούθησε τουλάχιστον ένας μήνας κρίσης μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου όταν η Άγκυρα ‘’τράβηξε’’ πίσω το ερευνητικό και στη συνέχεια τα πολεμικά της πλοία για να δώσει χώρο στη διπλωματία ή σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις για να αποφύγει τις κυρώσεις από την ΕΕ.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις όπως τονίζουν με νόημα στρατιωτικές πηγές δεν έχουν το παραμικρό περιθώριο εφησυχασμού απέναντι σε έναν εξαιρετικά απρόβλεπτο γείτονα ο οποίος έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και αποφασίζει πότε και πως θα κλιμακώσει την προκλητική του τακτική. Μπορεί η αποχώρηση του Oruc Reis να δίνει τη δυνατότητα για ‘’ανάσες’’ κυρίως στα πλοία και τα πληρώματα του Στόλου ωστόσο η ηγεσία κάνει αγώνα δρόμου για να έχει ανά πάσα στιγμή ετοιμοπόλεμες όλες τις Μονάδες και τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού.
Ακόμα και δύο μήνες βρέθηκαν συνεχώς στη θάλασσα πλοία του Στόλου ενώ στο Αρχιπέλαγος ακόμα και σήμερα εξακολουθούν να παραμένουν σε επιφυλακή αρκετές Μονάδες. Στους ναυστάθμους τα τεχνικά κλιμάκια έχουν ‘’πάρει φωτιά’’ για να συντηρήσουν τα πλοία και να ελέγξουν οπλικά συστήματα, μηχανές και ηλεκτρονικά ώστε τα καράβια να είναι το συντομότερο έτοιμα για απόπλου. Και αυτή τη φορά οι καιρικές συνθήκες σε ενδεχόμενη νέα μαζική έξοδο του Στόλου θα είναι σαφώς δυσμενέστερες.
‘’Ανάσες’’ όμως έχουν ανάγκη τόσο η Πολεμική Αεροπορία όσο και ο Στρατός Ξηράς και ειδικά οι Μονάδες σε Έβρο και νησιά. Με συνεχώς φορτωμένα τα μαχητικά όπλα, τα ‘’γεράκια’’ έδειξαν πρωτοφανή αντανακλαστικά , υψηλή διαθεσιμότητα και άμεση ετοιμότητα. Η εκπαίδευση αναπροσαρμόστηκε με τους Έλληνες αεροπόρους να βρίσκονται σε επιφυλακή για να επιχειρήσουν ανά πάσα στιγμή 24 ώρες το 24ωρο. Η ‘’νηνεμία’’-ακόμα κι αν είναι προσωρινή- δίνει τη δυνατότητα στους ιπτάμενους να ανεβάσουν εκπαιδευτικούς ρυθμούς.
Οι πτήσεις στην Κύπρο, οι εκπαιδευτικές αποστολές στην Ανατολική Μεσόγειο πάνω από τα πλοία του Στόλου αλλά και Νότια της Κρήτης με συμμαχικές και φιλικές δυνάμεις-όπως τα F16 Block60 των ΗΑΕ τα οποία παραμένουν στη Σούδα- έδωσαν στους Έλληνες ιπτάμενους πολύτιμες εμπειρίες με τα ‘’μπλε φτερά’’ να βγαίνουν όλο και περισσότερο από το κλειστό Αιγαίο και να επιχειρούν όλο και πιο μακριά από τα Ελληνικά αεροδρόμια.
Χρόνο για ανασυγκρότηση δίνει η διπλωματία και στον Στρατό Ξηράς ο οποίος πέρα από την επιφυλακή έχει επωμιστεί σε πολλές περιπτώσεις και το βάρος της επιτήρησης για τις μεταναστευτικές ροές. Το παράδειγμα του Καρά Τεπέ στη Λέσβο όταν σε 48 ώρες Μονάδες του νησιού έστησαν καταυλισμό για την φιλοξενία μεταναστών έπειτα από τη φωτιά στη Μόρια κατέδειξε τον πολλαπλό και πολύτιμο ρόλο που καλούνται να έχουν οι χερσαίες δυνάμεις.
ΠΗΓΗ: newpost.gr
infognomonpolitics.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου