Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020

Τι ήταν η «έγγραφη συμφωνία» με Ελλάδας-Τουρκίας


Συζητήσεις προκάλεσε η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη για «έγγραφη συμφωνία» της Ελλάδας με την Τουρκία.
Ο πρωθυπουργός, στο άρθρο του που δημοσιεύθηκε ταυτόχρονα στις εφημερίδες Le Monde, The Times και Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), αναφερόμενος στις συζητήσεις των δύο πλευρών το καλοκαίρι, πριν την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας στις αρχές Αυγούστου, αναφέρει ότι «όταν το Βερολίνο προσφέρθηκε να μεσολαβήσει, καθίσαμε καλόπιστα για να προσπαθήσουμε να βρούμε κοινό έδαφος. Καταφέραμε ακόμη και να καταλήξουμε σε «έγγραφη συμφωνία».  Το αποτέλεσμα ήταν να αποσυρθεί τελικά η Τουρκία, αποκαλύπτοντας ανεπίσημες αλλά απόρρητες συζητήσεις».
«Είναι ξεκάθαρο και αυτονόητο ότι ο Πρωθυπουργός δεν αναφερόταν σε συμφωνία για την εκκρεμότητα που υπάρχει με την Τουρκία -την οριοθέτηση, δηλαδή, των θαλάσσιων ζωνών- αλλά σε συμφωνία για τη διαδικασία που θα οδηγούσε στην επανάληψη των διερευνητικών επαφών», τονίζουν κυβερνητικές πηγές.
«Χρησιμοποιεί τον όρο «written understanding», ουσιαστικά δηλαδή την αποτύπωση σε χαρτί των προϋποθέσεων για την εμπέδωση ενός κλίματος μακριά από εντάσεις, που θα βοηθούσε στην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έσπευσε, με δηλώσεις του, να υπονομεύσει τη συμφωνία εκείνη, πριν ακόμη καταπλεύσει το «Oruc Reis» σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας», προσθέτουν οι κυβερνητικοί κύκλοι.
Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες περί μυστικής διπλωματίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, απάντησε στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι «για ακόμα μια φορά ψεύδεται ασύστολα. Ο διπλωματικός του σύμβουλος είχε ενημερωθεί από τη διπλωματική σύμβουλο του Πρωθυπουργού για όλα τα τεκταινόμενα στην τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο. Όταν ο ίδιος συναντούσε μόνος του τον κ. Ερντογάν δεν θυμόμαστε να είχε ενημερώσει κανέναν στην αντιπολίτευση».
lykavitos.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: