Με τους πλέον γρήγορους ρυθμούς Αθήνα και Παρίσι συνεργάζονται ήδη ώστε τα μυστικά των Rafale να περάσουν το συντομότερο δυνατό στα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας. Τα πρώτα μαχητικά θα παραδοθούν σύμφωνα με πληροφορίες τον Ιανουάριο του 2021 και θα είναι μεταχειρισμένα. Θα ακολουθήσουν 6 καινούργια και ακόμη 6 μεταχειρισμένα έως το καλοκαίρι. Από αυτά τα 14 θα είναι μονοθέσια και τα 4 διθέσια.
Ταυτόχρονα, προχωρούν τάχιστα όλες οι διαδικασίες για τη μεταφορά στην Ελλάδα των πρώτων 12 από τα 18 συνολικά γαλλικά μαχητικά τα οποία συμφωνήθηκε να αποκτήσει η HAF. Πρόκειται για τα μεταχειρισμένα αεροσκάφη τα οποία ήδη χρησιμοποιεί η γαλλική πολεμική αεροπορία και αναμένεται ακόμα και έως το καλοκαίρι του 2021 να έχουν φτάσει στην Ελλάδα και στη φωλιά των «Δελταπτέρυγων» στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα.
Ήδη στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας Γάλλοι της κατασκευάστριας εταιρείας Dassaul και της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας άρχισαν να ενημερώσουν τα στελέχη της HAF ανά ενότητες για όλα όσα πρέπει να γνωρίζει η Πολεμική μας Αεροπορία για το νέο μαχητικό που πρόκειται να αποκτήσει αλλά και για τις διαδικασίες οι οποίες θα ακολουθηθούν τους επόμενους μήνες. Το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος, το οικονομοτεχνικό πλαίσιο, η εκπαίδευση, ο οπλισμός, οι επιχειρησιακές δυνατότητες αλλά και η γρήγορη ενσωμάτωση των Rafale βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολυμελής γαλλική αντιπροσωπεία έχει ξεκάθαρη εντολή από τον ίδιο τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν να παραδώσει τους επόμενους μήνες στην Πολεμική μας Αεροπορία τα 12 καλύτερα μεταχειρισμένα μαχητικά που διαθέτει το Παρίσι στο οπλοστάσιό του. Δηλαδή Rafale F3 με ελάχιστες ώρες πτήσεις και σε άριστη κατάσταση.
Η Πολεμική Αεροπορία έχει ήδη θέσει όλα τα στελέχη της τα οποία εμπλέκονται στη διάθεση των Γάλλων και το «φροντιστήριο» έχει αρχίσει. Στόχος είναι μέσα στις επόμενες εβδομάδες οι Έλληνες επιτελείς να αποκτήσουν πλήρη εικόνα όλων των χαρακτηριστικών που διαθέτουν τα Rafale αλλά και να προχωρήσουν οι διαδικασίες προετοιμασίας της HAF σε ζητήματα εκπαίδευσης και υποστήριξης των μαχητικών. Ταυτόχρονα, το επιτελείο ήδη αναζητά τα στελέχη τα οποία θα εμπλακούν, είτε αυτό αφορά ιπτάμενους είτε τεχνικούς.
Η γαλλική τεχνολογία είναι ήδη γνωστή στην Πολεμική Αεροπορία εδώ και δεκαετίες από την απόκτηση των F1 έως και τα Mirage 2000 και 2000-5 τα οποία βρίσκονται στο οπλοστάσιο της HAF. Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, τα 18 Rafale θα αντικαταστήσουν τα Mirage 2000, τα παλαιότερα γαλλικά μαχητικά που εξακολουθούν να επιχειρούν από την 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα.
Τρία από τα τέσσερα βασικά όπλα τα οποία χρησιμοποιεί το Rafale είναι ήδη γνωστά στην Πολεμική Αεροπορία. Τα στρατηγικά βλήματα Scalp, οι πύραυλοι Εχοcet και τα βλήματα Mica ήδη βρίσκονται στο οπλοστάσιο των δύο Πολεμικών Μοιρών στην Τανάγρα. Το νέο όπλο το οποίο αναμένεται να κάνει τη διαφορά στο Αιγαίο και να δώσει τεράστιο πλεονέκτημα στη HAFέναντι της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας αποτελεί δίχως άλλο το βλήμα Μeteor. Με βεληνεκές που ξεπερνά τα 100 χλμ. ανάλογα πάντα με το ύψος από το οποίο το μαχητικό θα το εκτοξεύσει και ταχύτητα τουλάχιστον τρεις φορές μεγαλύτερη από οποιοδήποτε άλλο βλήμα αέρος-αέρος αποτελεί ένα πραγματικό υπερόπλο.
Με δεδομένη την απόκτηση Meteor μαζί με τα 18 Rafale οι επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας θα έχουν τη δυνατότητα να επανασχεδιάσουν αποστολές και να «στήσουν» εκ νέου την επιχειρησιακή εκπαίδευση. Και μόνο το γεγονός ότι το Meteor θα επιτρέπει στους Έλληνες αεροπόρους να στοχοποιούν τουρκικά μαχητικά πολύ πριν αυτά θα μπορούν να εκτοξεύσουν όπλα εναντίον τους αλλάζει όλα τα δεδομένα και εξασφαλίζει στη HAF απόλυτη εναέρια υπεροχή στην αναχαίτιση αλλά και στην κρούση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου