Πρόσκληση να επισκεφθούν την Αθήνα τον Μάρτιο του 2021 έχει απευθύνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους προέδρους της Γαλλίας και της Ρωσίας, Εμανουέλ Μακρόν και Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς και στον πρίγκιπα Κάρολο της Μ. Βρετανίας.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός, όπως αποκάλυψε σήμερα στον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, με τον οποίο συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, έχει στείλει επιστολή στους ηγέτες-εκπροσώπους των τριών δυνάμεων που είχαν παίξει καθοριστικό ρόλο για την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον οθωμανικό ζυγό.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία η οποία, αν ευοδωθεί, θα στείλει ένα σαφές μήνυμα: Αφενός, για τους ισχυρούς δεσμούς της Ελλάδας με τις τρεις χώρες που την εποχή της απελευθέρωσης από τον οθωμανικό ζυγό αποτελούσαν τις «προστάτιδες δυνάμεις» (άλλωστε υπήρχαν και αντίστοιχα κόμματα στην Ελλάδα, το «ρωσικό», το «γαλλικό» και το «αγγλικό» εκείνη την περίοδο). Αφετέρου, στην Τουρκία, που όσο προκαλεί τόσο περισσότερο απομονώνεται διεθνώς.Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καλωσορίζοντας τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι μεν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, αλλά αυτό «δεν μας εμποδίζει να διευρύνουμε τις διμερείς μας σχέσεις με τη Ρωσία». Υπενθύμισε μάλιστα ότι, με αφορμή την εμβληματική επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, έχει απευθύνει «προσωπική πρόσκληση στον πρόεδρο Πούτιν να βρεθεί στην Αθήνα την 25η Μαρτίου 2021, μαζί με τον πρόεδρο της Γαλλίας και τον πρίγκιπα Κάρολο, ώστε να σηματοδοτήσουμε με αυτόν τον τρόπο τη συμμετοχή των τριών χωρών που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη του αγώνα των Ελλήνων για εθνική ανεξαρτησία».
«Άλλωστε, το 2021 είναι ''Έτος Ιστορίας Ελλάδας και Ρωσίας'' και η διπλή αυτή γιορτή θα μας προσφέρει μία ευκαιρία να θυμηθούμε τις στιγμές που συμπορευτήκαμε στο παρελθόν. Αλλά να οικοδομήσουμε και αυτές που θα μας συνοδεύουν στο μέλλον», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Από την πλευρά του, ο Σεργκέι Λαβρόφ επισήμανε ότι «εμείς εκτιμούμε πάρα πολύ τις σχέσεις μας, που έχουν πολύ βαθιές ρίζες στην Ιστορία, στο βάθος των αιώνων, και βεβαίως τη σύνδεση που έχουν οι χώρες μας στο ιστορικό και πνευματικό επίπεδο». Εσπευσε μάλιστα να προσθέσει ότι «θερμά και ενεργά υποστηρίζουμε την επιθυμία σας να γιορτάσετε με τον δέοντα τρόπο την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης».
Εξάλλου, υπενθύμισε ότι νωρίτερα, κατά την συνάντησή του με τον Ελληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, υπέγραψαν «κοινό Μνημόνιο για τη διεξαγωγή του ''Έτους Ιστορίας'', το 2021, για το οποίο συμφωνήσατε με τον πρόεδρο της Ρωσίας, κύριο Vladimir Putin. Προγραμματίζεται πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, που ελπίζω ότι θα έχουν ενδιαφέρον όχι μόνο για τους ιστορικούς και τους αρχαιολόγους αλλά και για το ευρύτερο κοινό των χωρών μας», είπε με έμφαση ο κ. Λαβρόφ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου