Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020

Παιγνίδια της Άγκυρας με τα 5,8 μίλια στο Καστελόριζο και κινήσεις για αποφυγή των κυρώσεων


Νίκος Μελέτης

Σύμφωνα με πληροφορίες η Τουρκία επιμένει στην τελευταία και σε άλλη μια τουλάχιστον NAVTEX τις προηγούμενες εβδομάδες, να περιλαμβάνει και σημείο το οποίο βρίσκεται εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων των 6.μ. .

Η Τουρκική πλευρά ισχυρίζεται ότι λαμβάνει υπόψη για την μέτρηση μια μικρή τουρκική βραχονησίδα και επομένως δεν υπάρχει παραβίαση των 6 ν.μ., καθώς το σημείο (με την δική τους μέτρηση) είναι 0,2 ν.μ. έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, ενώ αντιθέτως οι ελληνικές Αρχές βλέπουν ότι η συντεταγμένη που προβλέπει η τουρκική NAVTEX αφορά περιοχή εντός της ζώνης των 6 ν.μ. Πάντως στην προηγούμενη NAVTEX το τουρκικό ερευνητικό δεν αποπειράθηκε σύμφωνα με πληροφορίες να κάνει έρευνες σε αυτό το σημείο.

Δεν μπορεί πάντως να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο η Άγκυρα να επιδιώξει πριν την εκπνοή της NAVTEX στις 29 Νοεμβρίου (που θα σημάνει όπως φαίνεται την αποχώρηση τουλάχιστον προς το παρόν του Oruc Reis), να δοκιμάσει να προκαλέσει στέλνοντας το πλοίο στο συγκεκριμένο σημείο το οποίο πρακτικά θα παραβιάζει την απόλυτη κόκκινη γραμμή της Ελλάδας, και συγχρόνως θα επιδιώκει να δημιουργήσει σύγχυση στον διεθνή παράγοντα επικαλούμενη την υποτιθέμενη τουρκική βραχονησίδα.

Έτσι θα επιχειρηθεί να εστιασθεί η συζήτηση στο εάν η Τουρκία παραβίασε ή όχι τα χωρικά ύδατα των έξι μιλίων έστω και για εκατό μέτρα και θα υπάρξει αποπροσανατολισμός από την κατ΄ εξακολούθηση πρόκληση της παραβίαση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην υφαλοκρηπίδα της Ανατολικής Μεσογείου.

Και η Τουρκία θα επιχειρήσει με αυτούς τους ελιγμούς να εξασφαλίσει ότι οι υποστηρικτές της στην Ε.Ε. με πρώτο το Βερολίνο, θα πεισθούν για τις «κινήσεις καλής θέλησης» με την αποχώρηση του Oruc Reis (το οποίο θα βρίσκεται σε λιμάνι σε απόστασή μερικών ωρών από την ελληνική υφαλοκρηπίδα) και με την μη παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων των 6 ν.μ..

Όμως αντίστοιχες μεθοδεύσεις γίνονται και στο Κυπριακό. Και ενώ μετά από μήνες παράνομων γεωτρήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ σήμερα παραμένει στην περιοχή και εντός μάλιστα οριοθετημένων Οικοπέδων της κυπριακής ΑΟΖ το Barbaros , και όταν είναι νωπές οι εικόνες της «εισβολής» με επικεφαλής τον Ερντογάν στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων ,ορισμένοι εντος της Ε.Ε. θεωρούν ότι αφου ξεμπερδέψουν με την πίεση της Ελλάδας για κυρώσεις, επικαλούμενοι τις «κινήσεις καλής θέλησης» Ερντογάν ,θα πρέπει να συμβεί το ίδιο και με την Κύπρο.

Και έτσι όπως ανακοινώθηκε φθάνει το αργότερο στις 2 Δεκεμβρίου στην Λευκωσία η απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ κ. Τζέιν Χολ Λουτ για να διερευνήσει υποτίθεται τις προθέσεις και της νέας τουρκοκυπριακής ηγεσίας και να δρομολογήσει την διαδικασία για σύγκληση Πενταμερούς. Μια διαδικασία για την οποία φυσικά όχι μόνο δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις αλλά αντιθέτως οι συνθήκες έχουν επιδεινωθεί μετά τα βήματα απόλυτης υποταγής των Κατεχομένων από την Τουρκία, την απαίτηση για συζήτηση λύσης δυο κρατών και την προσπάθεια της Άγκυρας να εξασφαλίσει έστω και μια -δυο αναγνωρίσεις του ψευδοκράτους .

Όμως και οι συζητήσεις Λουτ και η «αισιοδοξία» που θα εκφράσει, μαζί με την απόσυρση του Oruc Reis(που απλώς θα ολοκληρώνει την παρούσα φάση των παράνομων ερευνών που άρχισαν τον Αύγουστο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα) και οι προσχηματικές προσκλήσεις της Τουρκίας για διάλογο , θα χρησιμοποιηθούν από εκείνους που δεν θέλουν να υπάρξει το ευρωπαϊκό «μαστίγιο» προς την Τουρκία . Και το επιχείρημα θα είναι ότι για να μην …διαταραχθεί το κλίμα και προκειμένου να.ενθαρρυνθεί η Τουρκία να ακολουθήσει τον δρόμο του Διαλόγου, όχι μόνο δεν πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις αλλά αντιθέτως να δοθούν και ανταλλάγματα στην Τουρκία.

Αλλά αυτή πλέον δεν είναι απλώς πολιτική κατευνασμού, αλλά πρόκειται άνευ όρων και χωρίς μάχη συνθηκολόγηση της Ευρώπης με τον Ερντογά
ν.







Δεν υπάρχουν σχόλια: