Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2020

Κορωνοϊός: Εφτασαν στην Ελλάδα τα πρώτα 9.000 εμβόλια -Την Κυριακή ξεκινούν οι εμβολιασμοί


Εφτασαν το απόγευμα της Παρασκευής, ανήμερα των Χριστουγέννων, οι πρώτες 9.000 δόσεις του εμβολίου για τον κορωνοϊό των Pfizer και BioΝTech στη χώρα.


Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, τα φορτηγά με ένα μέρος από τις πρώτες δόσεις του εμβολίου που αντιστοιχούν στη χώρα μας, πέρασαν τον Προμαχώνα στις 6 το απόγευμα. Στο σημείο βρισκόταν και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Η μεταφορά έγινε κάτω από άκρα μυστικότητα, με όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, και ισχυρή αστυνομική συνοδεία.


Τα πρώτα φορτηγά που μεταφέρουν φορτία του εμβολίου των Pfizer/BioNTech από τη μονάδα παραγωγής του αμερικανικού φαρμακευτικού κολοσσού, στην πόλη Πουρς του Βελγίου, αναχώρησαν την παραμονή των Χριστουγέννων με προορισμό τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Όπως ανέφερε χθες δανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο, τα πρώτα φορτία των εμβολίων θα περιλαμβάνουν γύρω στις 10.000 δόσεις για κάθε χώρα. Το σχέδιο της Κομισιόν προβλέπει έναρξη των εμβολιασμών την ίδια μέρα, στις 27 Δεκεμβρίου, και στα 27 κράτη-μέλη.




Από το σχέδιο «Ιπποκράτης» στην επιχείρηση «Ελευθερία»
Να σημειωθεί ότι όλες οι διαδρομές που θα ακολουθήσουν τα φορτηγά με τα εμβόλια έχουν ήδη χρονομετρηθεί και τα logistics της όλης επιχείρησης έχει αναλάβει ο Στρατός.
Στη διαδικασία μεταφοράς των εμβολίων στα νησιά θα συνδράμουν οι Ένοπλες Δυνάμεις με στρατιωτικά αεροσκάφη C130, ενώ προβλέπεται επιπλέον διάθεση προσωπικού.
Στα μέτρα της Αστυνομίας για τη φύλαξη των εμβολίων θα συμμετέχουν συνολικά 3.000 αστυνομικοί, ελικόπτερα και drones, ενώ 24ωρη θα είναι η φύλαξη των χώρων αποθήκευσης και των εμβολιαστικών κέντρων.
Τα επόμενα 24ωρα το σχέδιο «Ιπποκράτης» θα πάρει την τελική του μορφή, ενώ την επιχείρηση θα επιβλέπει «ομάδα εμβολίου» με έδρα το κτίριο Φάρος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με συνδέσμους από την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, τον Στρατό και το Λιμενικό.

Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η επιχείρηση «Ελευθερία», που θα έχει ως «βάσεις» τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα.




Δεν υπάρχουν σχόλια: