Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020

Οι εξελίξεις στην Λιβύη, τα Rafale και τα «νευράκια» του Χ. Ακάρ


Νίκος Μελέτης

Κινήσεις και πρωτοβουλίες που μπορεί να αποδυναμώσουν την τουρκική παρέμβαση και επιρροή στην Λιβύη, επιχειρεί να ανατρέψει η Άγκυρα και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η αιφνιδιαστική επίσκεψη του Χ. Ακάρ στην Τρίπολη αλλά και τα προσβλητικά σχόλια για την Ελλάδα με αιχμή το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας μας...

Οι επαφές της κυβέρνησης της Τρίπολης (GNA) με ευρωπαϊκές χώρες και οι συζητήσεις για θέματα Ασφαλείας με την Ιταλία, την Γαλλία αλλά και την Μάλτα, κυρίως όμως η σημαντική εξέλιξη με την επίσκεψη στην Τρίπολη υψηλού επιπέδου αιγυπτιακής αντιπροσωπίας, της πρώτης μετά το 2014, σημαίνουν συναγερμό στην Άγκυρα. Καθώς η Λιβυκή κρίση έδωσε την ευκαιρία στον Τ. Ερντογάν όχι μόνο να αναστήσει το νεοθωμανικό  όραμα του, αλλά του προσέφερε την ευκαιρία για την υπογραφή του Τουρκολυβικού Μνημονίου με το οποίο επιχειρείται η ανατροπή της γεωγραφίας στην Ανατολική Μεσόγειο και συγχρόνως κατόρθωσε με “εργαλείο” και τους Αδελφούς Μουσουλμάνους να επεκτείνει την επιρροή του στις χώρες του Μαγκρέμπ.

Δεν είναι τυχαίο ότι τον κ. Ακάρ συνόδευε στην τελετή αποφοίτησης αξιωματικών που εκπαιδεύτηκαν από τούρκους στρατιωτικούς συμβούλους , από το μέλος του Συμβουλίου του Κράτους (της GNA) Χαλέντ αλ-Μισρί που είναι και κορυφαίο στέλεχος του κόμματος των Αδελφών Μουσουλμάνων .
Η Τουρκία που πριν λίγες ημέρες με απόφαση της Εθνοσυνέλευσης επέκτεινε την παρουσία των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Λιβύη για ακόμη 18 μήνες έστειλε το Σάββατο τον Χ. Ακάρ συνοδευόμενο από τον ΑΓΕΕΘΑ στρατηγό Γιασάρ Γκιουλέρ και τους αρχηγούς των επιτελείων Στρατού και Ναυτικού ,ώστε να δεσμεύσει ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση της Τρίπολης και έχοντας βεβαίως γνώση των παρασκηνιακών επαφών της GNA με την Αίγυπτο.

Και πράγματι λίγες ώρες μετά την αναχώρηση του τούρκου Υπουργού Άμυνας από την Τρίπολη , έφθανε στην λιβυκή πρωτεύουσα υψηλόβαθμη αιγυπτιακή αντιπροσωπεία στην πρώτη επίσκεψη τέτοιου είδους μετά το 2014 .

Ο κ. Ακάρ θέλησε με τα μηνύματα που έστειλε από την Τρίπολη να τορπιλίσει την οποιαδήποτε διαδικασία συνεννόησης και κυρίως αποκατάστασης των σχέσεων της λιβυκής κυβέρνησης GNA με το Κάϊρο. Έτσι απείλησε τον στρατηγό Χαφτάρ, ο οποίος σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από την στήριξη της Αιγύπτου και των ΗΑΕ, ότι αν κινηθεί εναντίον τουρκικών δυνάμεων στην Λιβύη τότε ο ίδιος ο στρατηγός και οι δυνάμεις του (LNA)θα αποτελέσουν νόμιμο στόχο της Τουρκίας.

Ο τούρκος υπουργός έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά την προειδοποίηση του Χαφτάρ ότι οι τουρκικές δυνάμεις ή θα φύγουν με δική τους επιλογή ή δια της βίας. Ο LNA(Λιβυκός Εθνικός Στρατός) που διοικείται από τον Χαφτάρ και στηρίζει το Κοινοβούλιο που εδρεύει στο Τομπρούκ και αντιτίθεται στην κυβέρνηση της Τρίπολης, έχει εκφράσει φόβους ότι η Τουρκία θα στηρίξει τις δυνάμεις της GNA για μια τελική επίθεση στην Σύρτη . H ζώνη αυτή έχει ορισθεί ως «κόκκινη γραμμή» από τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι ο οποίος έχει δηλώσει ότι κάθε επίθεση στην Σύρτη και στην Βεγγάζη αποτελεί απειλή ασφάλειας για την ίδια την Αίγυπτο.

Λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του υπουργού εσωτερικών της κυβέρνησης της Τρίπολης Φατι Μπασάγα στο Κάϊρο και την συνάντηση του επικεφαλής των αιγυπτιακών Υπηρεσιών ασφαλείας με τον στρατηγό Χαφτάρ στην Βεγγάζη , χθες ο κ. Μπασάγα υποδέχθηκε στην Τρίπολη τον αναπληρωτή επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών τη Αιγύπτου Αϊμάν Μπαντέα σε μια κίνηση που σηματοδοτεί την έναρξη της διαδικασίας αποκατάστασης των σχέσεων των δυο πλευρών.

Οι δυο πλευρές συζήτησαν σύμφωνα με την ανακοίνωση τους τις κοινές απειλές ασφαλείας και τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας.

Συγχρόνως το λιβυκό ΥΠΕΞ έσπευσε να διαψεύσει δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Αίγυπτος απαίτησε την διακοπή εισαγωγής όπλων από την Τουρκία και την ακύρωση των σχεδίων για δημιουργία τουρκικής στρατιωτικής βάσης στην Λιβύη.

Κεντρικό ρόλο πάντως σε όλες τις διεθνείς επαφές της GNA φαίνεται ότι έχει αναλάβει ο υπουργός εσωτερικών Φατι Μπασάγα που φιλοδοξεί να είναι και ο νέος επικεφαλής της κυβέρνησης που θα οδηγήσει την Λιβύη σε εκλογές και για τον λόγο αυτό παραμερίζοντας τον Αλ Σαρατζ εμφανίζεται ως γεφυροποιός ακόμη και με την Γαλλία και την Αίγυπτο..

Σε αυτό το σκηνικό για την Τουρκία είναι ανησυχητικές οι εξελίξεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πισωγύρισμα την πολιτική της Γαλάζιας Πατρίδας και ο κ. Ακάρ δήλωσε ότι κανένα σχέδιο δεν μπορεί να υλοποιηθεί στην Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία και την «ΤΔΒΚ» και ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη και έχει την δυνατότητα να «προστατεύσει τα δικαιώματα της και τα συμφέροντα της στην Γαλάζια Πατρίδα συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου».

ΥΓ. Ο κ. Ακάρ από την Τρίπολη δεν έχασε την ευκαιρία να ασχοληθεί με την Ελλάδα θέλοντας με προσβλητικό τρόπο να υποβαθμίσει το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας το οποίο είναι προφανές ότι τουλάχιστον σε ότι αφορά την αγορά των Rafale και την προμήθεια φρεγατών ανησυχεί την Τουρκία καθώς αποκαθιστά την διαταραγμένη ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο. Αφού επανέλαβε τους γνωστούς ισχυρισμούς περί της υποτιθέμενης καλής διάθεσης της Τουρκίας να συζητήσει με την Ελλάδα και της δήθεν απροθυμίας της Αθήνας να συζητήσει με την Τουρκία ο κ. Ακάρ έσπευσε να συμπαρασταθεί στους «Έλληνες που έχουν κοινή λογική και βλέπουν τα λάθη της Ελλάδας» λέγοντας χαρακτηριστικά:

«..Αυτοί οι Έλληνες δεν μπορούν να καταλάβουν για ποιο λόγο αποφεύγει η Ελλάδα τις συνομιλίες, αλλά εκείνοι που βρίσκονται στην κυβέρνηση δεν μπορούν να συμμετάσχουν στις συνομιλίες, επειδή γνωρίζουν τα γεγονότα και δεν έχουν τα μούτρα να συζητήσουν». Και κάνοντας επίκληση των πληροφοριών όπως είπε για την κακή οικονομική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας πρόσθεσε: «Έχει ξεκινήσει μια ξέφρενη μόδα εξοπλισμών, με κόστος τη μείωση των μισθών του ελληνικού λαού. Αγοράστε όσα πλοία, αεροπλάνα, υποβρύχια θέλετε, δεν είναι αρκετό. Οτιδήποτε είναι να συμβεί στον συμπαθή ελληνικό λαό, θα συμβεί. Δυστυχώς, Ο Έλληνας γείτονας ακολουθεί λάθος πολιτική που θα διαλύσει την ευημερία και τη ζωή των ανθρώπων, φορτώνοντας ακόμη περισσότερα βάρη στην ήδη προβληματική οικονομία…».

Είναι προφανές ότι δεν πρόκειται περί απλής… ευαισθησίας του κ. Ακάρ για την ευημερία του ελληνικού λαού, αλλά μάλλον για αλαζονική έκφραση ανησυχίας για μια ακόμη εξέλιξη που δεν κινείται στην επιθυμητή για την Τουρκία κατεύθυνση...

Turkish Defense Ministry via AP, Pool







Δεν υπάρχουν σχόλια: