Τετάρτη 7 Απριλίου 2021

Μητσοτάκης από τη Λιβύη: Ζητάμε την ακύρωση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου


Να ακυρωθούν τα παράνομα εγγράφα που παρουσιάστηκαν σαν διακρατικές συμφωνίες ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης Abdul Hamid Dbebeh
Δηλώσεις από κοινού με τον πρωθυπουργό της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης Abdul Hamid Dbebeh έκανε μετά τη συνάντηση που είχαν, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στα κυριότερα σημεία, ανέφερε:

«Προσβλέπουμε σε πλήρη αποκάσταση της ενεργειακής μας συνεργασίας με τη Λιβύη, άλλα και της συνεργασίας σε πεδία, όπως ο τουρισμός. Είναι παραδοσιακός ο δεσμός μας στην άμυνα και την ασφάλεια. Θυμίζουμε πως πάνω από 280 Λίβυοι αξιωματικοί έχουν αποφοιτήσει από σχολές ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

Θεμέλιο της σχέσης μας πρέπει να είναι η ειλικρίνεια, η διάθεση διαλόγου και η πίστη στις αρχές της διεθνούς νομιμότητας.

Γράφοντας την καινούρια σελίδα της κοινής μας διαδρομής, πρέπει να σβήσουμε τα λάθη της προηγούμενης. Θέλουμε κι εμείς άμεση και πληρη αποχώρηση ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων και την ακύρωση παράνομων εγγράφων που παρουσιάστηκαν σαν διακρατικές συμφωνίες, αλλά δεν έχουν καμία ισχύ.

Οι φίλοι της Λιβύης είναι δίπλα της και όχι μακριά της. Το πλησιέστερο σε αυτήν γεωγραφικό έδαφος είναι η Γαύδος και η Κρήτη. Χαιρετίζω τη διάθεσή σας να μπορούμε να συζητήσουμε απευθείας την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και να συνεχίσουμε συζήτηδση που διεκόπη το 2010».



Οι δηλώσεις Μητσοτάκη έχουν ως εξής:


Κύριε Πρωθυπουργέ,

Κυρίες και κύριοι.

Αισθάνομαι μια μεγάλη χαρά που η παρουσία μου σήμερα στη Λιβύη συνδυάζεται με μία διπλή επανεκκίνηση: Με το νέο ξεκίνημα της ίδιας της χώρας, αλλά και των διμερών μας σχέσεων. Σας ευχαριστώ για τη ζεστή υποδοχή, για τη γόνιμη συζήτηση που είχαμε σε συνέχεια της πρώτης τηλεφωνικής μας επικοινωνίας, πριν από λίγες εβδομάδες.

Αποδέχθηκα την ευγενική σας πρόταση και ταξίδεψα -για πρώτη φορά μάλιστα- στη Λιβύη για έναν βασικό σκοπό: Να αναδείξω την επαναλειτουργία της Ελληνικής Πρεσβείας στην Τρίπολη ως ορόσημο της δυναμικής επανεκκίνησης των ελληνολυβικών σχέσεων. Και να μεταφέρω μήνυμα στήριξης στις προσπάθειες της Λιβύης για ειρήνη και για πρόοδο. Τόσο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και του ΟΗΕ, η πατρίδα μας θα σταθεί δίπλα σας στο δρόμο προς αξιόπιστες εκλογές, πολιτική ομαλότητα και ανασυγκρότηση της χώρας σας. Μακριά από ξένους στρατούς και συμφέροντα. Και με μοναδική πυξίδα την ασφάλεια και την ευημερία στη γειτονιά μας και στη Μεσόγειο.

Είναι καιρός, νομίζω, να μείνουν πίσω μας όσα δοκίμασαν τις σχέσεις μας το προηγούμενο διάστημα. Και, καθώς μετά την Πρεσβεία στην Τρίπολη, θα ακολουθήσει και το Ελληνικό Γενικό Προξενείο στη Βεγγάζη, η συνεργασία μας σε όλους τους τομείς μπορεί να αναπτυχθεί με γρήγορους ρυθμούς.

Οι εξελίξεις της τελευταίας δεκαετίας μπορεί να περιόρισαν τις οικονομικές μας σχέσεις. Όμως, στην πραγματικότητα, η ελληνική επιχειρηματική παρουσία στη Λιβύη ουδέποτε διακόπηκε. Και, σήμερα, που η πολιτική κατάσταση στη χώρα σταθεροποιείται, το ενδιαφέρον αυτό αναζωπυρώνεται.

Με τον κ. Πρωθυπουργό -και με την ομάδα του, με τους Υπουργούς του- συζητήσαμε τις προοπτικές συνεργασίας μας σε τομείς όπως η ενέργεια, οι κατασκευές, οι θαλάσσιες μεταφορές, η υγεία. Αλλά υπάρχουν και άλλα πεδία, όπως ο τουρισμός, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, όπου επίσης μπορούν να γίνουν πολλά.

Πρωταγωνιστεί, ασφαλώς και η πλήρης αποκατάσταση της ενεργειακής μας συνεργασίας. Που, μάλιστα, θα μπορούσε να επεκταθεί και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, όπου σήμερα διαμορφώνονται εξαιρετικές ευκαιρίες για δημόσιες και για ιδιωτικές επενδύσεις


Όπως, βέβαια, παραδοσιακός μας δεσμός είναι κι αυτός της άμυνας και της ασφάλειας. Κύριε Πρωθυπουργέ, περισσότεροι από 280 Λίβυοι αξιωματικοί έχουν αποφοιτήσει τις τελευταίες δεκαετίες από τις σχολές των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ενώ στο Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής έχουν εκπαιδευτεί και εκπαιδεύονται στελέχη της Λιβυκής Ακτοφυλακής κάτι το οποίο αποκτά και ξεχωριστή γεωπολιτική σημασία καθώς η ακτοφυλακή σας πρωταγωνιστεί στην ανάσχεση μεταναστευτικών ροών. Συνεπώς και εδώ η συνεργασία μας έχει ισχυρές ρίζες και έχει και ευρύ μέλλον.

Όπως τόνισα και στον κ. Πρωθυπουργό, θεμέλιο της νέας αφετηρίας στη σχέση μας πρέπει να είναι πάντα η ειλικρίνεια, η διάθεση διαλόγου και, κυρίως, η πίστη στις αρχές της διεθνούς νομιμότητας, του Διεθνούς Δικαίου. Και αυτό σημαίνει ότι, γράφοντας την καινούργια σελίδα της κοινής μας διαδρομής, θα μπορούμε να βρούμε τον τρόπο να σβήσουμε τα λάθη της προηγούμενης. Θέλω, επίσης, να είμαι απολύτως σαφής και να επαναλάβω αυτό το οποίο μετέφερε και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Charles Michel, στην επίσκεψή του στη φίλη χώρα σας, ότι προϋπόθεση κάθε προόδου είναι η άμεση και πλήρης αποχώρηση ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από το λιβυκό έδαφος. Είναι κάτι το οποίο έχουν ζητήσει, εξάλλου, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Και ασφαλώς, για εμάς, πολύ σημαντικό είναι η ακύρωση παράνομων εγγράφων που παρουσιάστηκαν ως δήθεν διακρατικές συμφωνίες αλλά δεν έχουν καμία νομική ισχύ, όπως ρητά έχει αποφανθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Οι τελευταίες ημέρες στη Λιβύη έχουν έντονο χαρακτήρα, καθώς μετά τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, βρέθηκαν ο Πρωθυπουργός της Μάλτας, ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας, εγώ προσωπικά. Και η Ελλάδα και η Ιταλία, μάλιστα, έχουν πρόσφατα συνάψει μεταξύ τους νόμιμες συμφωνίες για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών και των χωρικών υδάτων.

Ο συμβολισμός, λοιπόν, είναι εξαιρετικά ισχυρός: Οι φίλοι της Λιβύης είναι δίπλα της και όχι μακριά της. Άλλωστε -όπως συζητήσαμε- το πλησιέστερο σ’ αυτήν ευρωπαϊκό έδαφος είναι η Γαύδος και η πατρίδα μου, η Κρήτη. Και τελικά κ. Πρωθυπουργέ είναι η γεωγραφία που καθορίζει το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων, και όχι οι τεχνητές γραμμές που κάποιοι τραβούν σε χάρτες. Κατά συνέπεια χαιρετίζω τη διάθεσή σας να μπορούμε να συζητήσουμε απ’ ευθείας και διμερώς ζητήματα που αφορούν την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών -ως οφείλουμε να κάνουμε ως γειτονικές χώρες- και να συνεχίσουμε μια συζήτηση η οποία διεκόπη το 2010. Πάντα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, το οποίο αποτελεί την πυξίδα με την οποία φιλικά κράτη λύνουν τέτοιου είδους διαφορές.


Θέλω να επαναλάβω ότι στο δύσκολο έργο σας, κ. Πρωθυπουργέ, για την ανασυγκρότηση της χώρας σας, δεν είστε μόνος σας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα μέλη της είναι εδώ, παρόντα. Και αποφασισμένα να στηρίξουν τον λιβυκό λαό, που τόσα έχει υποφέρει την τελευταία δεκαετία.

Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να κλείσω, και πάλι με τις ελληνολιβυκές σχέσεις, οι οποίες ξεκινούν πριν από 2.600 χρόνια. Απ’ την εποχή που ταξιδιώτες από την Σαντορίνη έφταναν στις ακτές σας, ιδρύοντας την Κυρήνη, μετά τη Βεγγάζη και την ελληνική Πεντάπολη. Τότε, καλλιεργήσαμε μαζί, εδώ, ένα σπάνιο θεραπευτικό βότανο το «σίλφιο», το οποίο ονομάστηκε και το «χρυσάφι της Λιβύης». Στον 21ο αιώνα, λοιπόν, «χρυσάφι» των λαών μας είναι η ειρήνη, η συνεργασία και η ευημερία.

Σας ευχαριστώ για ακόμα μια φορά για τη θερμή σας υποδοχή.

Χαιρετισμός Μητσοτάκης στα μέλη της ελληνικής κοινότητας στην Τρίπολη

Με την τελετή της επίσημης επαναλειτουργίας της Ελληνικής Πρεσβείας στην Τρίπολη ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λιβύη.

«Εσείς είστε εκείνοι που, σε δύσκολες συνθήκες, κρατήσατε ζωντανή τη φωνή της πατρίδας μας, όταν τα πάντα γύρω σας συνταράσσονταν από πολυετή εμφύλιο, από τον σπαραγμό, κυριολεκτικά, που διέλυσε τις υποδομές και τον κοινωνικό ιστό της χώρας αυτής» σημείωσε ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους προέδρους και τα μέλη της ελληνικής κοινότητας στην Τρίπολη.

Στη λιτή και συγκινητική τελετή που πραγματοποιήθηκε, ο Πρωθυπουργός ανέφερε: «Το ταξίδι αυτό έχει πολλαπλή στόχευση: Την επισφράγιση της επανέναρξης των διμερών μας σχέσεων με τη “νέα” Λιβύη. Την έκφραση της στήριξής μας στο δύσκολο αλλά και συνάμα συναρπαστικό εγχείρημα: Η χώρα να σηκωθεί όρθια από τις στάχτες του πολέμου και να γιατρέψει, επιτέλους, τις πηγές της. Και, προπαντός, τη ρητή δήλωση ότι στο πρόσωπο της Ελλάδας, ο λιβυκός λαός θα βρει έναν ειλικρινή φίλο, ειλικρινή συμπαραστάτη. Τόσο διμερώς, όσο και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, θα είμαστε αρωγοί στην προσπάθεια ο τόπος αυτός να επιστρέψει στην πολιτική ομαλότητα και στην οικονομική ευημερία».

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι σύντομα «η χώρα μας θα έχει και δεύτερη διπλωματική εκπροσώπηση στη Λιβύη, με τη λειτουργία του Γενικού Προξενείου στη Βεγγάζη. Έτσι, μαζί με την Πρεσβεία μας, εδώ, στην Τρίπολη -που ανασυστάθηκε, θυμίζω, ουσιαστικά εκ του μηδενός- θα διαμορφωθούν δύο ισχυροί βραχίονες για να γεφυρώσουν τις όποιες αποκλίσεις υπήρχαν στο παρελθόν μεταξύ των δύο κρατών. Αλλά και να οικοδομήσουν νέους δεσμούς συνεργασίας και κοινής προόδου».

Τόνισε δε πως «η Ελλάδα έχει μακροχρόνιους δεσμούς με την περιοχή. Κατανοεί, πιστεύω, περισσότερο από άλλους, την ιστορία της χώρας, η οποία από αποικιακή κατάκτηση πέρασε στη συντηρητική μοναρχία και, έπειτα, σε ένα αυταρχικό καθεστώς για να ακολουθήσει ένας πολυετής αιματηρός εμφύλιος. Είναι καιρός, λοιπόν, όπως είχα την ευκαιρία να τονίσω και στον κ. Πρόεδρο και στον κ. Πρωθυπουργό να σταθεί στα πόδια της ανεξάρτητη. Χωρίς κηδεμόνες και δίχως παρεμβάσεις τρίτων, που προσπάθησαν να δεσμεύσουν το μέλλον της με “συμφωνίες” που αντιβαίνουν στο Διεθνές Δίκαιο. Και, ασφαλώς, να σταθεί στα πόδια της, χωρίς ξένα στρατεύματα και χωρίς μισθοφόρους, η παρουσία των οποίων υπονομεύει την κυριαρχία και την ειρήνη».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με το προσωπικό της Πρεσβείας που αναλαμβάνει καθήκοντα εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για τις πολύτιμες υπηρεσίες που θα προσφέρουν σε όλους όσοι τις αναζητήσουν στο «σπίτι» της Ελλάδος στην Λιβύη, όπου «η ελληνική καρδιά θα χτυπά πιο δυνατά».

«Οι ευχές μας θα σας συνοδεύουν στο απαιτητικό σας έργο», τόνισε.

Στην Πρεσβεία παραβρέθηκαν Έλληνες που διαβιούν και δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στη Λιβύη μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας στην Τρίπολη, Δημήτρης Αναστασίου αλλά και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας της Βεγγάζης, Κανάκης Μανδαλιός.

Αναλυτικά ο χαιρετισμός του Πρωθυπουργού:

Παρά το ασφυκτικό πρόγραμμα της επίσκεψής μου, δεν θα μπορούσα να λείπω από τις πρώτες ώρες δραστηριοποίησης και πάλι της ελληνικής διπλωματίας στο λιβυκό έδαφος, ύστερα από επτά, ολόκληρα, χρόνια αναγκαστικής φυσικής απουσίας.
Η χαρά μου είναι διπλή διότι -όπως είπατε- είναι μαζί μας και Πρόεδροι των Ελληνικών Κοινοτήτων και μέλη της Ελληνικής Κοινότητας, εδώ, στην Τρίπολη, που άντεξαν μεγάλες δυσκολίες και κακουχίες, και είμαι σίγουρος ότι και εσείς προσδοκάτε σε καλύτερο μέλλον για την Λιβύη. Εσείς είστε εκείνοι που, σε δύσκολες συνθήκες, κρατήσατε ζωντανή τη φωνή της πατρίδας μας, όταν τα πάντα γύρω σας συνταράσσονταν από πολυετή εμφύλιο, από τον σπαραγμό, κυριολεκτικά, που διέλυσε τις υποδομές και τον κοινωνικό ιστό της χώρας αυτής.

Θερμές ευχαριστίες αξίζουν, επίσης, στον Επιτετραμμένο μας, τον Γιάννη Σταματέκο, ο οποίος -όπως είπε- για δεύτερη φορά επιστρέφει στην Λιβύη, σε όλο το προσωπικό της Πρεσβείας -να σας ευχαριστήσω και για την άρτια οργάνωση αυτής της επίσκεψης. Οι ευχές μας θα σας συνοδεύουν, από εδώ και στο εξής, στο δύσκολο, στο απαιτητικό έργο σας. Όπως και η διαβεβαίωση ότι θα έχετε την αμέριστη συμπαράσταση τόσο της ηγεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών -σάς την έχει εκφράσει, εξάλλου, ήδη, ο Υπουργός ο κ. Δένδιας- αλλά και τη δική μου και συνολικά της Κυβέρνησης.


Όπως τόνισα και προηγουμένως στις επίσημες δηλώσεις μου, το ταξίδι αυτό έχει πολλαπλή στόχευση: Την επισφράγιση της επανέναρξης των διμερών μας σχέσεων με τη «νέα» Λιβύη. Την έκφραση της στήριξής μας στο δύσκολο αλλά και συνάμα συναρπαστικό εγχείρημα: Η χώρα να σηκωθεί όρθια από τις στάχτες του πολέμου και να γιατρέψει, επιτέλους, τις πηγές της. Και, προπαντός, τη ρητή δήλωση ότι στο πρόσωπο της Ελλάδας, ο λιβυκός λαός θα βρει έναν ειλικρινή φίλο, ειλικρινή συμπαραστάτη. Τόσο διμερώς, όσο και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, θα είμαστε αρωγοί στην προσπάθεια ο τόπος αυτός να επιστρέψει στην πολιτική ομαλότητα και στην οικονομική ευημερία.

Σύντομα, άλλωστε, μόλις λυθούν και οι τελευταίες εκκρεμότητες, η χώρα μας θα έχει και δεύτερη διπλωματική εκπροσώπηση στη Λιβύη, με τη λειτουργία του Γενικού Προξενείου στη Βεγγάζη. Έτσι, μαζί με την Πρεσβεία μας, εδώ, στην Τρίπολη -που ανασυστάθηκε, θυμίζω, ουσιαστικά εκ του μηδενός- θα διαμορφωθούν δύο ισχυροί βραχίονες για να γεφυρώσουν τις όποιες αποκλίσεις υπήρχαν στο παρελθόν μεταξύ των δύο κρατών. Αλλά και να οικοδομήσουν νέους δεσμούς συνεργασίας και κοινής προόδου.

Η Ελλάδα, εξάλλου, έχει μακροχρόνιους δεσμούς με την περιοχή. Κατανοεί, πιστεύω, περισσότερο από άλλους, την ιστορία της χώρας, η οποία από αποικιακή κατάκτηση πέρασε στη συντηρητική μοναρχία και, έπειτα, σε ένα αυταρχικό καθεστώς για να ακολουθήσει ένας πολυετής αιματηρός εμφύλιος. Είναι καιρός, λοιπόν, όπως είχα την ευκαιρία να τονίσω και στον κ. Πρόεδρο και στον κ. Πρωθυπουργό να σταθεί στα πόδια της ανεξάρτητη. Χωρίς κηδεμόνες και δίχως παρεμβάσεις τρίτων, που προσπάθησαν να δεσμεύσουν το μέλλον της με «συμφωνίες» που αντιβαίνουν στο Διεθνές Δίκαιο. Και, ασφαλώς, να σταθεί στα πόδια της, χωρίς ξένα στρατεύματα και χωρίς μισθοφόρους, η παρουσία των οποίων υπονομεύει την κυριαρχία και την ειρήνη.

Το επόμενο διάστημα μέχρι τις εκλογές -που θα λάβουν χώρα στις 24 Δεκεμβρίου- θα είναι κρίσιμο. Και η χώρα θα πρέπει να έχει κάθε υποστήριξη στην τεράστια προσπάθεια οικοδόμησης που ήδη εξελίσσεται. Θα πρέπει να έχει κάθε υποστήριξη στην ενθάρρυνση αυτής της νέας πολιτικής διαδικασίας και την τόνωση των θεσμών της. Φυσικά την ανακατασκευή των υποδομών της. Και, βέβαια, τη διατήρηση της ευαίσθητης ειρήνης.

Χαίρομαι ιδιαίτερα που διαπιστώνω ότι ήδη ελληνικές εταιρείες έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους στην Λιβύη. Και όπως τόνισα και στον Πρωθυπουργό και στον Πρόεδρο η Ελλάδα επιθυμεί να συμμετέχει ενεργά σε αυτή τη νέα προσπάθεια ανοικοδόμησης της Λιβύης και να ανασυστήσει, να αναβιώσει, παραδοσιακούς οικονομικούς δεσμούς που είχε με τη φίλη χώρα. Κατά συνέπεια αποδίδω κ. Επιτετραμένε ιδιαίτερο βάρος στην τόνωση των εμπορικών και των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, καθώς πιστεύω ότι θα παρουσιαστούν σημαντικές ευκαιρίες οι οποίες θα είναι αμοιβαία ωφέλιμες και για τα ελληνικά συμφέροντα, ελληνικά κεφάλαια που θα δραστηριοποιηθούν στην Λιβύη αλλά και για την ίδια τη χώρα η οποία αναζητά και κεφάλαια και κυρίως τεχνογνωσία για να μπορέσει να ξανασταθεί στα πόδια της.

Θέλω να θυμίσω ότι πριν από 27 ολόκληρους αιώνες οι πρώτοι Έλληνες βρέθηκαν στην Κυρηναϊκή στα παράλια της Λιβύης. Στο πέρασμα του χρόνου, πρόκοψαν και οι ίδιοι, συμβάλλοντας στην προκοπή της χώρας. Και πιστεύω ότι ακριβώς το ίδιο μπορεί να γίνει και τώρα.

Κύριε Επιτετραμένε, θέλω και πάλι να σας ευχαριστήσω για την προθυμία με την οποία αναλάβατε αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη αποστολή, να σας διαβεβαιώσω ότι και εσείς και τα στελέχη της Πρεσβείας μας έχετε την αμέριστη στήριξή μας και να ευχηθώ σε εσάς -αλλά κυρίως- στους συμπολίτες μας, Έλληνες της Λιβύης, καλή δύναμη, καλή προκοπή, και μακάρι για εσάς αλλά και για τις σχέσεις των δύο χωρών μας τα πιο δύσκολα να τα έχουμε αφήσει πίσω μας.








Δεν υπάρχουν σχόλια: