Στην 34η θέση του δείκτη Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας, από την 79η στην οποία βρίσκεται σήμερα, στοχεύει η Ελλάδα μέσα από ένα πλέγμα 16+19 μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Οι μεταρρυθμίσεις εκτείνονται σε ένα μεγάλο εύρος από τη διαλειτουργικότητα του e-Άδειες με την Πυροσβεστική και με τον ΔΕΔΔΗΕ έως την ηλεκτρονική επίδοση δικογράφου, τη δημιουργία κοινής γνωμοδοτικής ομάδας για τη συγχώνευση διαφόρων εγκρισεων που απαιτούνται για την άδεια δόμησης και το οnline cost calculator για το κόστος άδειας δόμησης στις ιστοσελίδες των Δήμων.
Μέσα από αυτό το πλέγμα μεταρρυθμίσεων η Ελληνική Κυβέρνηση φιλοδοξεί να γίνει η Ελλάδα αφενός ελκυστική προς τους επενδυτές και αφ ετέρου να ενισχυθεί η απασχόληση και να αυξηθεί το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ).
"Μέσω του προγράμματος "Doing Business” η Κυβέρνηση επιδώκει τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την αναβάθμιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, την προσέλκυση νέων επενδύσεων και τη δημιουργία μίας υγιούς και ανταγωνιστικής οικονομίας”, είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης με θέμα "Βελτίωση του Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος - Doing Business. Μεταρρυθμίσεις, Στόχοι και Προκλήσεις στην Ελλάδα του σήμερα και του αύριο" στην συμμετείχε και ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού έργου, κ. Άκης Σκέρτσος.
Πώς θα γίνει αυτό;
Μέσω της υλοποίησης των συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων - δράσεων εκτιμάται ότι θα απελευθερωθούν πάνω από 270 εκατομμύρια εργατοώρες στην οικονομία σε ετήσια βάση. Εργατοώρες που μέχρι σήμερα αναλώνονται σε διαδικασίες που έχουν σχέση με συγκέντρωση δικαιολογητικών και εγκρίσεων από διοικητικές αρχές.
Η μείωση των ωρών εργασίας που κατευθύνονταν μέχρι πρότινος σε γραφειοκρατικές διαδικασίες, ισοδυναμεί πρακτικά σε μια απελευθέρωση πάνω από 3% των διαθέσιμων εργατοωρών, επιτρέποντας τη διοχέτευση τους τόσο στην ουσία της επιχειρηματικής δράσης της κάθε επιχειρηματικής μονάδας όσο και σε νέες παραγωγικές δραστηριότητες.
"Μια αύξηση της τάξεως του +3% στην παραγωγικότητα εργασίας, μπορεί σε διάστημα ενός έτους να αποδώσει αύξηση +0.6% στην απασχόληση, περίπου +8% στις επενδύσεις και +2% κατά προσέγγιση στο ΑΕΠ”, ανέφερε ο κ. Άκης Σκέρτσος.
Ποια είναι τα milestones
Οι προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος που έχουν ενταχθεί στο στρατηγικό σχεδιασμό έως το 2025 και μέρους αυτών έχει ενταχθεί και στο Ταμείο Ανάκαμψης, στοχεύουν στο να στραφεί η ελληνική οικονομία προς ένα πιο εξωστρεφές, ανταγωνιστικό και πράσινο οικονομικό μοντέλο, με ένα πιο αποτελεσματικό και ψηφιοποιημένο κράτος με λιγότερη γραφειοκρατία, ένα φιλικό προς την οικονομική ανάπτυξη φορολογικό σύστημα και ένα πιο ανθεκτικό δίκτυο κοινωνικής προστασίας.
Οι βασικοί στόχοι είναι 4:
Προώθηση και διευκόλυνση των ιδιωτικών επενδύσεων που είναι ζωτικής σημασίας για την ανάκαμψη επενδυτικού χάσματος στην ελληνική οικονομία
Ενεργοποίηση ενός χωρίς αποκλεισμούς και καινοτόμου επιχειρηματικού περιβάλλοντος
Απλούστευση του κανονιστικού πλαισίου και παροχή οικονομικών κινήτρων στον ιδιωτικό τομέα
Αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας, καθώς και προώθηση του εξαγωγικού προσανατολισμού της οικονομίας.
Η επίτευξη αυτών των στόχων θα γίνει μέσω της υλοποίησης δύο πακέτων δράσεων. Το πρώτο πακέτο, θα υλοποιηθεί έως το πρώτο τρίμηνο του 2022, και περιλαμβάνει τις εξής δράσεις:
Για τις άδειες δόμησης προβλέπονται μεταξύ άλλων:
Διαλειτουργικότητα του e-Άδειες με την Πυροσβεστική και με τον ΔΕΔΔΗΕ. Το e-Άδειες είναι το ενιαίο ψηφιακό σύστημα έκδοσης αδειών δόμησης (των γνωστών οικοδομικών αδειών) που λειτουργεί από τις 15/10/2018, από τον Ιούνιο του 2020 διαλειτουργεί με την Αστυνομία και δεν χρειάζεται ο πολίτης ή μηχανικός να προσέρχεται στα Αστυνομικά Τμήματα για θεώρηση της άδειας (κέρδος 0.5 – 1 ημέρα) ενώ εντός του επόμενου διμήνου θα διασυνδεθεί στο e-Άδειες και η Πυροσβεστική Υπηρεσία και κάθε πράξη θα γίνεται ψηφιακά χωρίς να απαιτείται επίσκεψη του πολίτη ή μηχανικού στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Αμέσως μετά θα διασυνδεθεί ο e-ΕΦΚΑ και ο ΔΕΔΔΗΕ. Το σύστημα είναι δυναμικό και ολοένα βελτιώνεται και επεκτείνεται για την επιτάχυνση της έκδοσης αδειών δόμησης
Risk-based approach στους ελέγχους Πυροπροστασίας και Risk-based approach (updated) στην εποπτεία των αδειών δόμησης για να δοθεί έμφαση στα έγγραφα που συντάσσονται με ευθύνη μηχανικού (ελαχιστοποίηση χρόνου)
Σχετικά με την απονομή της δικαιοσύνης θα προωθηθούν οι εξής δράσεις:
Κίνητρα για διαμεσολάβηση και ηλεκτρονική επίδοση δικογράφου (Δευτερογενής Νομοθεσία & Σύστημα)
Αναφορικά με τη φορολογία το πλέγμα δράσεων προβλέπει μεταξύ άλλων:
Ηλεκτρονική διαβίβαση δεδομένων στην ψηφιακή πλατφόρμα "myDATA" του AAΔΕ και νέα κριτήρια για την ανάλυση κινδύνου (risk analysis) στη διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ.
Για τις μεταβιβάσεις ακινήτων ο σχεδιασμός εστιάζει στην:
Ηλεκτρονική πλατφόρμα για συμβολαιογράφους – πιλοτική φάση (δικαιολογητικά, φόρος) για τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων και περαιτέρω απλούστευση
Αναφορικά με την ηλεκτροδότηση (Getting Electricity), έχουν ήδη υλοποιηθεί η μείωση απαραίτητων εγγράφων για την υποβολή αιτήσεως για σύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος με τον ΔΕΔΔΗΕ. Επίσης, ο ΔΕΔΔΗΕ ολοκληρώνει πλέον τις διαδικασίες νέων συνδέσεων μέσα σε 2 ημέρες όπως έχει καταγραφεί στο 90% των περιπτώσεων.
Παράλληλα προωθείται η περαιτέρω απλούστευση δικαιολογητικών και διασύνδεση με e-Άδειες, η δημιουργία εφαρμογής για την ηλεκτρονική παρακολούθηση της αίτησης σύνδεσης (ήδη λειτουργεί εδώ και ένα μήνα εφαρμογή για τις υφιστάμενες συνδέσεις https://apps.deddie.gr/ccrWebapp/) και ο εκσυγχρονισμός του μηχανισμού παραπόνων.
Το δεύτερο πακέτο δράσεων - μεταρρυθμίσεων που θα ολοκληρωθεί έως το 2025, προβλέπει για τις άδειες δόμησης τη διαλειτουργικότητα του e-Άδειες με ΕΦΚΑ, Αρχαιολογικές Υπηρεσίες, με την Εταιρεία Φυσικού Αερίου και τις Δασικές Υπηρεσίες. Τη δημιουργία κοινής γνωμοδοτικής ομάδας (Υπουργεία Πολιτισμού και Περιβάλλοντος/Ενέργειας) για τη συγχώνευση διαφόρων εγκρισεων που απαιτούνται για την άδεια δόμησης. Καθώς επίσης Online cost calculator για το κόστος άδειας δόμησης στις ιστοσελίδες των Δήμων καμπάνιες ενημέρωσης επαγγελματιών (μηχανικών, αρχιτεκτόνων, εταιρειών) για τις ψηφιακό μετασχηματισμό και τις λειτουργίες του e-Άδειες.
Για την απονομή της δικαιοσύνης οι μεταρρυθμίσεις εστιάζουν στην:
ψηφιοποίηση μέσω του e-Justice
εκκαθάριση συσσωρευμένου όγκου υποθέσεων
(backlog) των Αστικών Δικαστηρίων
επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης
δημοσιοποίηση εμπορικών υποθέσεων στα Πρωτοδικεία και Εφετεία
εξειδίκευση και δια βίου κατάρτιση Δικαστών
Αναφορικά με τις δημόσιες συμβάσεις προβλέπεται η εισαγωγή ενός ετησίου σχεδίου προμηθειών, ο εξορθολογισμός ηλεκτρονικών πληρωμών και ηλεκτρονικών τιμολογίων, ενώ σχετικά με τη σύνδεση με ηλεκτροδότηση προωθείται η δήλωση των τετραγωνικών μέτρων στον ΔΕΔΔΗΕ ψηφιακά και η εισαγωγή ηλεκτρονικού υπολογισμού κόστους ηλεκτροδότησης.
Σχετικά με τη λήψη πίστωσης ο σχεδιασμός προβλέπει τη θέσπιση Κωδικοποιημένου και Ενιαίου νομοθετικού πλαισίου για τις εξασφαλίσεις σε κινητά (ενέχυρα, απαιτήσεις), και δημιουργία ΕνιαίουΗλεκτρονικού μητρώο για τις εξασφαλίσεις καθώς και τη δημιουργία Δημόσιου Φορέα Αξιολόγησης Πιστοληπτικής Ικανότητας ("Public Credit Bureau”).
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης όπου παρουσιάσθηκε ο οδικός χάρτης έως το 2025, τοποθετήθηκαν, επίσης, η πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, κ. Αθηνά Χατζηπέτρου, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και μέλος Δ.Σ. ΕΝΠΕ, κ. Κώστας Αγοραστός, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας, ο Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου και Πρόεδρος - Διευθύνων Σύμβουλος της Pyramis, κ. Νικόλαος Μπακατσέλος, ο Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού-Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, κ. Κωνσταντίνος Μαραγκός, η Αντιπρόεδρος του Ελληνοισραηλινού Εμπορικού - Τεχνολογικού Επιμελητηρίου, κ. Έφη Βουδούρη, ο Διευθύνων Σύμβουλος ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ., κ. Αθανάσιος Ψαθάς, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Andersen Greece, κ. Νίκος Σιακαντάρης, o Διευθυντής της Grant Thornton, κ. Παναγιώτης Πρόντζας , ο Ιδρυτής και Διαχειριστής της AA Law Firm, κ. Αλέξης Αθανασόπουλος, o Διευθύνων Εταίρος της δικηγορικής εταιρείας "Μιχαηλόπουλος & Συνεργάτες”, κ. Γρηγόρης Μιχαηλόπουλος και η δικηγόρος, κ. Σοφία Αμπουλίδου.
Σημειώνεται ότι το σχετικό έργο της τεχνικής βοήθειας υλοποιήθηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Προγράμματος Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου