Κυριακή 30 Μαΐου 2021

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το 2015 οι προοδευτικές δυνάμεις συνέτριψαν την δημαγωγία και κράτησαν την Ελλάδα στην Ευρώπη


Το 2015 οι προοδευτικές δυνάμεις συνέτριψαν την δημαγωγία και κράτησαν την Ελλάδα στην Ευρώπη
Η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρώπη αποτελεί αδιαπραγμάτευτη συνιστώσα της ταυτότητας μας, ανέφερε από το βήμα της εκδήλωσης για τα 40 χρόνια από την ένταξη της χώρας στις ευρωπαϊκές κοινότητες o πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.


«Είχαμε μόνο ένα δυσάρεστο διάλειμμα, το 2015 επικράτησε ο διχαστικός λαϊκισμός, τότε που η Ελλάδα βρέθηκε ένα βήμα πριν από τον γκρεμό, αλλά οι προοδευτικές δυνάμεις αντιστάθηκαν και συνέτριψαν τις δυνάμεις της δημαγωγίας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή της πορείας της χώρας κατά τις τελευταίες δεκαετίες, ανέφερε ότι γύρω από το ζητούμενο μιας δυνατής Ελλάδας οικοδομήθηκαν ευρύτερες συναινέσεις, χωρίς να λείψουν ασφαλώς και οι στιγμές, που ο ρόλος της Ένωσης παρεξηγήθηκε κάτι που συνέτεινε και στην εκδήλωση της κρίσης της προηγούμενης 10ετίας.

«Η Ευρώπη είναι πολλά περισσότερα από ένα ταμείο. Είναι μία κοινή αντίληψη για τη ζωή, για την οικονομία και την κοινωνία, που προσφέρει δικαιώματα, αλλά γεννά και υποχρεώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, κάνοντας ειδική μνεία στο Ταμείο Ανάκαμψης και λέγοντας ότι θα είναι ο οδηγός μας κατά τις επόμενες δεκαετίες.

Σήμερα, όπως είπε, η Ελλάδα του 2021 βιώνει την πιο σταθερή δημοκρατία που βίωσε ποτέ, με τον Κυρ. Μητσοτάκη να θυμίζει ότι ο ίδιος πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο θα αποτελέσει και τον οδηγό μας, όλες τις επόμενες δεκαετίες.

«Όπως περήφανος νιώθω για τη συμβολή μας και σε δύο άλλα μεγάλα βήματα προς τη μετά- Covid εποχή. Την από κοινού προμήθεια εμβολίων και την έκδοση του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Covid που θα επιτρέψει και πάλι στους πολίτες μας να ταξιδέψουν με ασφάλεια. Γιατί αυτά ήταν, κατά τη γνώμη μου τα δύο κορυφαία επιτεύγματα της Ευρώπης για την υπέρβαση της υγειονομικής κρίσης», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και έκανε ειδική αναφορά στην ανάγκη μετασχηματισμού της οικονομίας, μπορούμε, όπως είπε, να απαντήσουμε θετικά στην πρόκληση της γενιάς μας, να κάνουμε πιο πράσινη, πιο παραγωγική και πιο δίκαιη την ήπειρό μας για εκείνους που την κατοικούν.

«Κυρίως για τις νέες και τους νέους μας, τις ανησυχίες και τα όνειρα των οποίων κανείς δεν μπορεί να αγνοεί. Η Ευρώπη ήταν πάντα εκεί για την Ελλάδα, όπως και η Ελλάδα είναι πάντα εδώ για την Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα είναι πρωταγωνιστής με αξιοπιστία και ισχύ καθώς η οικονομία της αναβαθμίζεται διαρκώς, ενώ οι κινήσεις της στη διεθνή σκακιέρα φέρνουν αποτελέσματα, στην υπεράσπιση των ευρωπαϊκών συνόρων αλλά και στην ανθρωπιστική συμβολή για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος, όπως και στις πρωτοβουλίες ειρήνης που αναπτύσσονται στη Μεσόγειο της Ευρώπης.

Αναφερόμενος στην πανδημία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι στάθηκε πεδίο όπου εκδηλώθηκαν οι αρετές των Ελλήνων. «Η χώρα αύξησε σημαντικά τη δυναμικότητα του συστήματος υγείας, ενώ ψηφιοποίησε οριζόντια τις δράσεις του κράτους. Κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στους πολύ γρήγορους ρυθμούς των εμβολιασμών. Πρόκειται για το απόσταγμα μιας οδυνηρής εμπειρίας, που σήμερα καλούμαστε να μετατρέψουμε σε καθαρό νερό για να αρδευτεί ένα εύφορο αύριο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε υπερήφανος, καθώς μαζί με άλλους οκτώ Ευρωπαίους ηγέτες πρωτοστάτησαν στην ίδρυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. «Κάτι το οποίο φάνταζε πριν από 1,5 χρόνο όνειρο απατηλό έγινε πραγματικότητα. Και αυτό θα είναι και ο οδηγός μας τις επόμενες δεκαετίες», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Περήφανος νιώθω και για τη συμβολή της Ελλάδας σε δύο ακόμα μεγάλα ευρωπαϊκά βήματα προς την μετα-Covid εποχή. Την από κοινού προμήθεια εμβολίων και την έκδοση του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Covid που θα επιτρέψει και πάλι στους πολίτες μας να ταξιδέψουν με ασφάλεια. Γιατί αυτά ήταν κατά τη γνώμη μου -η σύσταση του Ταμείου Ανάκαμψης και η αντιμετώπιση της πανδημίας- δύο κορυφαία επιτεύγματα της Ευρώπης για την υπέρβαση της υγειονομικής κρίσης.

Κλείνω με το αισιόδοξο μήνυμα το οποίο πιστεύω ότι πρέπει να εκπέμψει και η Διάσκεψη για το κοινό μας Μέλλον.







Δεν υπάρχουν σχόλια: