Τρίτη 11 Μαΐου 2021

Επίθεση από Χαμάς - Ρουκέτες από τη Γάζα έπληξαν την Ιερουσαλήμ


Σε επίθεση με ρουκέτες που έπληξαν την περιοχή της Ιερουσαλήμ προχώρησε τη Δευτέρα η Χαμάς, μετά τη λήξη του τελεσιγράφου που είχε εκδώσει το απόγευμα της ημέρας καλώντας τις ισραηλινές δυνάμεις να αποχωρήσουν από την ανατολική Ιερουσαλήμ.

Το Ισραήλ απάντησε στην κίνηση αυτή με στοχευμένες αεροπορικές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ η Χαμάς, ανέφερε στο μεταξύ ότι ένας από τους διοικητές της σκοτώθηκε σε αυτούς τους βομβαρδισμούς.

Οι πύραυλοι της Χαμάς που έπληξαν την περιοχή της Ιερουσαλήμ εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε νωρίτερα το Channel 12 του Ισραήλ.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανέφεραν, επίσης, ότι ένας Ισραηλινός τραυματίστηκε ελαφρά από αντιαρματική ρουκέτα που «χτύπησε» το αυτοκίνητό του στη συνοριακή περιοχή της Γάζας. Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση μιας ρουκέτας.

Ισραηλινή πρεσβεία: Συνολικά 45 ρουκέτες έχουν εκτοξευτεί εναντίον του Ισραήλ



Για 45 συνολικά ρουκέτες που έχουν εκτοξευτεί εναντίον του Ισραήλ έκανε λόγο σε ανακοίνωσή της η ισραηλινή πρεσβεία, μιλώντας για μετρημένη αντίδραση εκ μέρους του Ισραήλ και καθιστώντας υπεύθυνη για την εκτόξευση των πυραύλων την Χαμάς, προσθέτοντας ότι με δηλώσεις της η Παλαιστινιακή Αρχή υποκινεί την βία.

Στην ανακοίνωση γίνεται εκτενής αναφορά στην αντίδραση του Ισραήλ, το οποίο σημειώνεται ότι αποφεύγει τους αμάχους, στοχεύοντας μόνο την Χαμάς μέσω αεροπορικών επιθέσεων, ενώ ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γκάντς εξέδωσε συγκεκριμένες οδηγίες για τους ισραηλινούς πολίτες που ζουν κοντά στη Γάζα και τις δυνάμεις της χώρας να πλήττουν στελέχη της Χαμάς που ενεπλάκησαν σε στρατιωτικές δραστηριότητες στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Επισημαίνεται ότι ειδικά εναντίον της Ιερουσαλήμ εξαπολύθηκαν 6 ρουκέτες, εκ των μία φέρεται να χτύπησε σπίτι στα περίχωρα της πόλης, οι άλλες προσγειώθηκαν σε ανοιχτούς χώρους και μια αναχαιτίστηκε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ εξαπέλυσε ρουκέτες και ανέλαβε την ευθύνη για κάποιες επιθέσεις, ωστόσο τονίζεται ότι για τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις η Χαμάς εξακολουθεί να είναι η τρομοκρατική οργάνωση υπεύθυνη για όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες που προέρχονται από τη Γάζα.

Μ. Νετανιάχου: Η Χαμάς ξεπέρασε τα όρια, το Ισραήλ θα αντιδράσει δυναμικά

Η Χαμάς ξεπέρασε μια κόκκινη γραμμή εκτοξεύοντας ρουκέτες προς το Ισραήλ σήμερα το απόγευμα, δήλωσε από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

«Τρομοκρατικές οργανώσεις στη Γάζα ξεπέρασαν τα όρια το βράδυ της "Ημέρας της Ιερουσαλήμ" εκτοξεύοντας ρουκέτες στην περιοχή της Ιερουσαλήμ», δήλωσε ο Νετανιάχου.

«Το Ισραήλ θα αντιδράσει δυναμικά. Δεν θα ανεχτούμε καμία επίθεση στο έδαφός μας, στην πρωτεύουσά μας, στους πολίτες και στους στρατιώτες μας. Όποιος επιτίθεται θα πληρώνει βαρύ τίμημα», επισήμανε.

Εκκενώθηκε το Τείχος των Δακρύων στην Ιερουσαλήμ - Ματαιώθηκε η πορεία για την «Ημέρα της Ιερουσαλήμ»

Ως απόρροια των συγκρούσεων εκατοντάδες Εβραίοι πιστοί εκκένωσαν το απόγευμα το Δυτικό Τείχος, το γνωστό και ως Τείχος των Δακρύων, στην Ιερουσαλήμ. «Μόλις ήχησε συναγερμός στην Ιερουσαλήμ. Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν αρχίσει να απομακρύνουν εκατοντάδες ανθρώπους» που είχαν συγκεντρωθεί στο Τείχος και να τους μεταφέρουν σε ασφαλέστερα μέρη, ανέφερε η αστυνομία.

Ταυτόχρονα, η πορεία των χιλιάδων νέων Ισραηλινών που ήταν προγραμματισμένη για απόψε το βράδυ στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, προκειμένου να γιορταστεί η Ημέρα της πόλης, ματαιώθηκε λόγω των ταραχών.

«Η πορεία για τον "χορό των σημαιών" ματαιώθηκε. Δεν θα χορέψουμε σε μια διαιρεμένη Ιερουσαλήμ», ανέφερε η οργάνωση Am Kalavi που κάθε χρόνο οργανώνει αυτήν την πορεία για να γιορτάσει την κατάκτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ από τις ισραηλινές δυνάμεις, το 1967.

Τι είχε προηγηθεί

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα το πρωί της Δευτέρας ξέσπασαν νέα επεισόδια στην Ιερουσαλήμ κατά την ετήσια πορεία νεαρών Ισραηλινών προς την Παλιά Πόλη με την ευκαιρία της επετείου της «Ημέρας της Ιερουσαλήμ», όταν Παλαιστίνιοι εκτόξευσαν αντικείμενα προς την κατεύθυνση των  δυνάμεων της τάξης που είχαν πάρει θέσεις στο εσωτερικό της πλατείας των Τζαμιών, τον τρίτο πιο ιερό χώρο του Ισλάμ που ονομάζεται από τους Εβραίους Όρος του Ναού.

H συγκεκριμένη μέρα σηματοδοτεί, σύμφωνα με το εβραϊκό ημερολόγιο, την κατάκτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ από το εβραϊκό κράτος μετά τον πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967 και κάθε χρόνο σχεδόν αποτελεί εστία συγκρούσεων ανάμεσα στις δυο πλευρές.

Το Ισραήλ έχει ανακηρύξει την Ιερουσαλήμ «αιώνια και αδιαίρετη» πρωτεύουσά του, ενώ οι Παλαιστίνιοι φιλοδοξούν να κάνουν τον ανατολικό τομέα πρωτεύουσα του κράτους το οποίο φιλοδοξούν να ιδρύσουν. Το ζήτημα της Ιερουσαλήμ αποτελεί ένα πρόσκομμα στις ισραηλινο-παλαιστινιακές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, που βρίσκονται εδώ και χρόνια σε νεκρό σημείο.

Διαβάστε ακόμα:

Πρεσβεία Ισραήλ: Καμία χώρα δεν μπορεί να ανεχθεί να ζει κάτω από την απειλή ρουκετών

ΥΠΕΞ: Βαθύτατη ανησυχία της Ελλάδας για τα βίαια επεισόδια στα Ιεροσόλυμα

Μπλίνκεν: Οι επιθέσεις με ρουκέτες κατά του Ισραήλ πρέπει να σταματήσουν








Δεν υπάρχουν σχόλια: