Θανάσης Μαυρίδης
Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η χώρα της ευημερίας και να χαρίσει στους πολίτες της πλούτο και ασφάλεια. Αυτό κομίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ελληνική κοινωνία. Αυτό ήταν το στοίχημα που πήρε ο Κυριάκος. Κι η πλειοψηφία του κόσμου πιστεύει ότι το στοίχημα αυτό θα κερδηθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθει τις δημοσκοπήσεις. Όχι μόνο γιατί η αντιπολιτευτική του τακτική έχει «αγοραστεί» από τα πανέρια. Αλλά και διότι η κυβέρνηση κερδίζει σε επίπεδο ουσίας.
Η Οικονομία είναι το κλειδί όλων των εξελίξεων. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν κέρδισε μόνο στο πεδίο της υγειονομικής κρίσης, αλλά και σε αυτό των οικονομικών της επιπτώσεων. Με τα λίγα μέσα που διέθετε, λόγω της δεκαετούς κρίσης, μπόρεσε να δημιουργήσει αντισώματα στην Οικονομία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το τέλος της πανδημίας θα βρει αρκετούς συμπολίτες μας σε αδυναμία. Και κυρίως επειδή θα έχει λήξει η περίοδος των ευνοϊκών μέτρων και των επιδομάτων. Θα μπορούσε όμως το πρόβλημα αυτό να έχει «σκάσει» εδώ και έναν χρόνο.Δόθηκε όμως το περιθώριο σε αυτούς τους ανθρώπους να κερδίσουν χρόνο. Το γεγονός ότι το τέλος της πανδημίας θα συμπίπτει με την αρχή του προγράμματος ανάκαμψης, δημιουργεί αντικειμενικά τις συνθήκες εκείνες που απαιτούνται για να κάνουν οι χαμένοι της πανδημίας μία νέα αρχή. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στα ξαφνικά ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνώρισε την πραγματικότητα του Ταμείου Ανάκαμψης, όταν πριν από έναν χρόνο έκαναν λόγο για... ψέμα! Αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν να επενδύσουν στην προοπτική της καμένης γης, ακριβώς επειδή δεν θα υπάρχει καμένη γη.
Θα μπορούσαν τα πράγματα να πηγαίνουν πολύ καλύτερα, να έχουμε περισσότερες μεταρρυθμίσεις, να έχει μετατραπεί η χώρα σε ένα εργοτάξιο για την υλοποίηση νέων επενδύσεων. Αν έχουμε διάθεση για... δικαιολογημένη γκρίνια υπάρχει έδαφος και μάλιστα αρκετό. Αλλά αυτό δεν αναιρεί μία άλλη πραγματικότητα, ότι έπειτα από πολλά χρόνια βλέπουμε να υπάρχουν προτάσεις και να γίνεται δουλειά πάνω σε αυτές.
Κάτι τέτοιο έχει να συμβεί από την εποχή Σημίτη. Ανεξάρτητα από πόσα αρνητικά μπορεί κανείς να βρει στην περίοδο Σημίτη, δεν μπορεί να μην παραδεχτεί ότι τότε έγινε μία σοβαρή προσπάθεια να προχωρήσει η χώρα. Αυτό συμβαίνει και σήμερα. Με αδυναμίες και ελλείψεις; Σίγουρα! Αλλά η προσπάθεια γίνεται και αυτό αναγνωρίζεται από τους πολίτες. Αυτός είναι ο λόγος που η κυβέρνηση βλέπει τα ποσοστά της στις δημοσκοπήσεις να είναι ψηλά έπειτα από δύο χρόνια διακυβέρνησης και εκείνα της αντιπολίτευσης να παραμένουν στάσιμα ή ακόμη και να υποχωρούν.
Θανάσης Μαυρίδης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου