Νίκος Μελέτης
Σφοδρή αντίδραση στο «πολιτικό πραξικόπημα» που επιχειρεί η Άγκυρα στη Λιβύη
Κινήσεις που παραπέμπουν σε προσπάθεια πολιτικού πραξικοπήματος ώστε να διατηρηθούν οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις στην Λιβύη και να χειραγωγηθεί η πορεία προς τις εκλογές, εκδηλώνονται λίγα εικοσιτετράωρα μετά την επίσκεψη αστραπή που πραγματοποίησαν στην Τρίπολη οι υπουργοί εξωτερικών και άμυνας της Τουρκίας και ο Διοικητής της ΜΙΤ.
Συγχρόνως η Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ν. Αλ Μανγκους η οποία σθεναρά ζήτησε και μάλιστα ενώπιον του Μ. Τσαβούσογλου την αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων, στοχοποιείται όχι μόνον από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και τους πολιτικούς που είναι σε άμεση εξάρτηση και σχέση με την Άγκυρα αλλά και από ακραίους ισλαμιστές, κάτι που δείχνει την έντονη εσωτερική αντιπαράθεση και πολεμική που σοβεί στην γειτονική χώρα με αφορμή την τουρκική εμπλοκή.
Για την Ελλάδα είναι σημαντικό να αναδεικνύεται διαρκώς το πως λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για την Λιβύη αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας και Κεντρικής Αφρικής η τουρκική παρουσία και παρέμβαση στην Λιβύη, η οποία υπονομεύει και την ομαλή πορεία προς τις εκλογές, μια παρέμβαση που στηρίζεται ακριβώς στα δυο παράνομα Μνημόνια, αυτό της Στρατιωτικής Συνεργασίας και εκείνο των Θαλασσίων αρμοδιοτήτων, καθώς τα δυο αυτά Μνημόνια είναι απολύτως συνδεδεμένα μεταξύ τους.
Καθώς οι φιλοτουρκικές δυνάμεις επιχειρούν να βρουν τρόπο ώστε να παρακαμφθεί η εντολή του ΣΑ του ΟΗΕ για αποχώρηση των ξένων δυνάμεων συγχρόνως εκδηλώνεται προσπάθεια για αλλαγές στο τρόπο οργάνωσης και προετοιμασίας των εκλογών του Δεκεμβρίου και αλλαγές και στην Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή (HNEC), κάτι που έσπευσαν να καταδικάσουν με κοινή δήλωση των πρεσβειών τους στην Τρίπολη, οι ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία, μετά την συνάντηση του G7 στην οποί συζητήθηκε και η κατάσταση στην Λιβύη.
Δήλωση την οποία έσπευσε να απορρίψει το συμβουλευτικό Ανώτατο Συμβούλιο του Κράτους, που με επικεφαλής τον Χαλεντ Αλ Μίσρι ελέγχεται από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, ως «απροκάλυπτη παρέμβαση στα εσωτερικά της Λιβύης».
Η Δήλωση των «5», υπενθυμίζει σε όλα τα μέρη της απόφασης 2570 του ΣΑ του ΟΗΕ και καλεί τις αρμόδιες Λιβυκές Αρχές και Θεσμούς συμπεριλαμβανομένων της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNU) και της Βουλής των Αντιπροσώπων (HOR) να διευκολύνουν τις εκλογές του Δεκεμβρίου και να συμφωνήσουν στην συνταγματική και νομική βάση αυτών των εκλογών μέχρι την 1η Ιουλίου.
Σχετικά με τις προσπάθειες ορισμένων πολιτικών δυνάμεων να αλλάξουν την Διοίκηση της Ανώτατης Εθνικής Επιτροπής Εκλογών, η Δήλωση των «5» τονίζει εμφατικά ότι οι πέντε χώρες πιστεύουν ότι «δεν είναι τώρα η ώρα για τυχόν διασπαστικές αλλαγές στα αρμόδια όργανα που θα προετοιμάσουν τις εκλογές εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει ορίσει η απόφαση 2570του ΣΑ».
Δεν είναι τυχαίο ότι στην ανακοίνωση του Ανώτατου Συμβουλίου του Κράτους εκτός του ισχυρισμού ότι η Δήλωση των «5» παραβιάζει την κυριαρχία της Λιβύης και συνιστά παρέμβαση στα εσωτερικά της, υπήρξε και έμμεση αναφορά που προσπαθεί να νομιμοποιήσει την παραμονή του τουρκικού Στρατού στην Λιβύη. «Η παραβίαση της κυριαρχίας της Λιβύης δεν εξαρτάται μόνο από την παρουσία των ξένων μισθοφόρων στο έδαφος αλλά επίσης από την προσπάθεια επιβολής πολιτικής ατζέντας από τους ξένους» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Το Συμβούλιο σαφώς επιχειρείς να διαχωρίσει του μισθοφόρους από τις ξένες στρατιωτικές δυνάμεις υποστηρίζοντας όπως ακριβώς έκαναν οι κ.κ. Τσαβούσογλου και Ακάρ ότι οι τουρκικές δυνάμεις εξαιρούνται των αποφάσεων του ΣΑ, γιατί βρίσκονται στο έδαφος της Λιβύης κατόπιν «νόμιμης» πρόσκλησης της προηγούμενης κυβέρνησης.
Η Υπουργός εξωτερικών της χώρας Αλ Μανγκους από την στιγμή που όρθωσε το ανάστημα της απέναντι στον Μ.Τσαβουσογλου ζητώντας την απομάκρυνση και των τουρκικών δυνάμεων βρίσκεται στο στόχαστρο όχι μόνο πολιτικών δυνάμεων που πρόσκεινται στην Τουρκία αλλά και από φανατικούς ισλαμιστές.
Ο ριζοσπάστης ισλαμιστής κληρικός Σαντικ Αλ Γκαριάνι αφού έσπευσε να δηλώσει ότι η «Τουρκία έσωσε την Λιβύη» στοχοποίησε την Υπουργό εξωτερικών λέγοντας ότι « ηφαίστειο οργής θα ξεσπάσει πάνω στην Αλ Μανγκους» την οποία περιγράφει ως «κακιά, κατάπτυστη που εξυπηρετεί το Σιωνιστικό Σχέδιο…».
Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Λιβύη κ. Νορλαντ ήταν από τους πρώτους που είχε υπερασπιστεί δημοσίως την Αλ Μανγκους δηλώνοντας με ανάρτηση του στο twitter: «Υποστηρίζουμε πλήρως την σαφή έκκληση της υπουργού Εξωτερικών Μανγκούς για αποχώρηση των ξένων δυνάμεων προς το συμφέρον της λιβυκής κυριαρχίας και σταθερότητας».
Χθες όμως μια ακόμη ισχυρή στήριξη ήρθε για την Αλ Μανγκούς καθώς με κοινή ανακοίνωση τους 6 πολιτικά κόμματα της Λιβύης χαιρέτισαν την απόφαση των G7 για υποστήριξη της ομαλής πορείας προς τις εκλογές και στην πλήρη αποχώρηση όλων των ξένων και των μισθοφορικών δυνάμεων από την Λιβύη.
Στην Κοινή Δήλωση τα 6 κόμματα εκφράζουν την υποστήριξη τους στην «πατριωτική στάση της Αλ Μανγκους για αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων, καταδικάζουν κάθε δήλωση για συνέχιση της εξωτερικής στρατιωτικής παρέμβασης αλλά και κάθε παρακίνηση επίθεσης εναντίον Αξιωματούχων λόγω της πατριωτικής στάσης τους.
Και στην Κοινή αυτή δήλωση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι τα 6 πολιτικά κόμματα δηλώνουν ότι «η παρουσία όλων των ξένων δυνάμεων στο έδαφος της Λιβύης δεν έχει την έγκριση του Λιβυκού λαού, δεν έχει εγκριθεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων, το μοναδικό Σώμα που έχει νομιμοποίηση», «καταδικάζουν την προσπάθεια ορισμένων κομμάτων να νομιμοποιήσουν την παρουσία ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων και καλούν την Βουλή να πάρει εθνική θέση για την άμεση αποχώρηση των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων από την Λιβύη χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου