Τάσος Ευαγγελίου
Το Σύνταγμα δεν αναγνωρίζει σε κανέναν το δικαίωμα να βάζει σε κίνδυνο τη ζωή του άλλου
Πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας η Κατερίνα Σακελλαροπούλου με λίγες λέξεις έβαλε τα πράγματα στην ορθή τους βάση τόσο σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για ειδικές κατηγορίες εργαζομένων όσο και τη συζήτηση περί διευκολύνσεων για τους εμβολιασμένους.
Όπως τόνισε στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό «το όριο της ελευθερίας των επιλογών μας, είναι ο διπλανός μας. Είναι ο άλλος».Οι διάφορες φωνές που θέτουν θέμα συνταγματικό για το αν πρέπει για παράδειγμα ένας εργαζόμενος στο χώρο της υγείας ή σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων και μη ή ένας εργαζόμενος που έρχεται σε άμεση και συνεχή επαφή με άλλους πολίτες έρχονται να προσκρούσουν στην πιο απλή και ξεκάθαρη τοποθέτηση αναφορικά με τις προβλέψεις του Συντάγματος
Το ίδιο όμως συμβαίνει και με αυτούς που επιχειρούν να εγείρουν ζήτημα «ρατσισμού» αναφορικά με το αν θα υπάρχουν διευκολύνσεις στους εμβολιασμένους σε σχέση με αυτούς που επιλέγουν να μην εμβολιαστεί αν και γνωρίζουν πλέον με σαφήνεια τους κινδύνους από την απόφαση αυτή τόσο για τον εαυτό τους όσο και για τους υπόλοιπους, τους διπλανούς όπως η κ. Σακελλαροπούλου ανέφερε.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εμφανίσθηκε να καταθέτει τη θέση της με τρόπο ξεκάθαρο λέγοντας ότι «Ενθαρρυντικό βρίσκω ότι οι νέοι δείχνουν να μένουν μακριά από ιδεοληψίες και φοβίες και να προχωρούν, με σημαντικό ρυθμό, να εμβολιαστούν προκειμένου ακριβώς να ανακτήσουν αυτή την ελευθερία που στερηθήκαμε όλο αυτό το διάστημα, σε επίπεδο κοινωνικής συμπεριφοράς τουλάχιστον» για να υπογραμμίσει:
«Υπάρχει εδώ ένα ζήτημα, το θίξατε και εσείς, με τις αναφορές και στο Σύνταγμα και στα ατομικά δικαιώματα. Πέρα από την προστασία της δημόσιας υγείας το Σύνταγμα κατά κανένα τρόπο δεν αναγνωρίζει δικαίωμα σε κάποιον να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του άλλου και την υγεία του. Άρα το όριο της ελευθερίας των επιλογών μας, είναι ο διπλανός μας. Είναι ο άλλος. Επομένως, είναι πολύ εσφαλμένη αυτή η αντιμετώπιση και δε νομίζω ότι υποστηρίζεται σοβαρά από συνταγματολόγους. Ιδιαίτερα μάλιστα για ανθρώπους που λειτουργούν, δουλεύουν και επηρεάζουν πάρα πολύ πληθυσμό»
Και κατέληξε λέγοντας πως «Όσο περισσότερο ερχόμαστε σε επαφή με ευπαθείς ομάδες ή με ευρύτερες κατηγορίες του πληθυσμού τόσο τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Και σίγουρα είναι μια συζήτηση το θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, αλλά η επιβολή υποχρεώσεων προκειμένου να μη θίξουμε ακριβώς αυτή την έννοια κοινωνικής αλληλεγγύης και της αίσθησης της κοινωνικής ευθύνης, νομίζω ότι είναι αυτονόητη. Και για αυτό έχει γίνει αυτή η συζήτηση και σε άλλες χώρες από ότι έχω δει. Ας ελπίσουμε ότι θα συνειδητοποιήσουν όλοι, ότι ο μόνος δρόμος για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, είναι ο εμβολιασμός ώστε να ανακτήσουμε αυτά τα οποία στερηθήκαμε τόσο καιρό και να έχουμε και μία ασφάλεια για το μέλλον. Γιατί κανείς δεν μπορεί να μας υποσχεθεί κάτι για επόμενα κύματα, όπως οι ερευνητές λένε -ω μη γένοιτο- για το φθινόπωρο»
Το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού για ειδικές κατηγορίες είναι θέμα που αφορά όλους τους πολίτες και όχι τους ίδιους τους εργαζόμενους μόνο. Η προσωπική επιλογή έρχεται σε αντίθεση με το κοινό καλό όπως το περιέγραψε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέτοντας τα όρια του ίδιου του Συντάγματος αναφορικά με τις προσωπικές ελευθερίες και τις ελευθερίες των άλλων.
Ως προς το θέμα των διευκολύνσεων των εμβολιασμένων η συζήτηση που έχει ανοίξει έχει χρονικό ορίζοντας ολοκλήρωσης με βάση τη στιγμή που όλοι οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε εμβόλια. Ο Πρωθυπουργός το ανέφερε στην συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας το επανέλαβε και στη Βουλή μιλώντας για το ευρωπαϊκό πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό, σημειώνοντας μάλιστα ότι από το φθινόπωρο «ουδείς θα μπορεί να πει οτιδήποτε σε έναν επιχειρηματία της εστίασης που θα δέχεται μόνο εμβολιασμένους πελάτες» περιγράφοντας ουσιαστικά και τη διαδικασία που αφορά τους κλειστούς χώρους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου