Κυριακή 20 Ιουνίου 2021

Η αριστερά εχθρεύεται την εκπαίδευση


Βίβιαν Ευθυμιοπούλου

Από την αρχή της πανδημίας, πριν από ένα χρόνο κι ενώ ολόκληρος ο πλανήτης αιφνιδιασμένος και αλαφιασμένος αναζητούσε άμεσα λύσεις για μια σειρά από προβλήματα που προκαλούσαν τα λοκντάουν, με πρώτο αυτό στην εκπαίδευση των παιδιών, στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε αμέσως το ντέφι για να στήσει πάλι ένα «πανηγυράκι» με θέμα την τηλεκπαίδευση.

Ακούσαμε αναλύσεις για «μεγάλους αδελφούς» μέσα στις τάξεις που ακυρώνουν, μας έλεγαν, την εκπαιδευτική διαδικασία γιατί απαγορεύουν στο δάσκαλο να αστειευθεί με τα παιδιά, ακούσαμε κραυγές για καταλήστευση προσωπικών δεδομένων ενώ θυμόμαστε τι συνέβη τις δύο φορές που έπεσε το σύστημα.

Προφάσεις.Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πρόβλημα με την τηλεκπαίδευση αλλά με την ίδια την εκπαίδευση, ένα φαινόμενο που βέβαια δεν περιορίζεται τα τελευταία χρόνια. Σε όλη τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης ειδικά μετά το 1981 ολόκληρος  ο χώρος στα αριστερά του Κέντρου, από το ανδρεοπαπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ έως και το ΚΚΕ, μετέτρεψαν την Παιδεία όλων των βαθμίδων σε πεδίο κομματικών συγκρούσεων.
Η κατάληψη έγινε η κανονικότητα για τα ΑΕΙ και η ριζοσπαστικοποίηση του παλαιού ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ μοιραία  την «μεταλαμπάδευσε» στα σχολεία. Από το «κίνημα των σχολικών καταλήψεων» αναδείχθηκε ο σημερινός πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε.

Η αριστερά θέλει όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης πεδία κοινωνικών και κομματικών συγκρούσεων, θέλει το σχολείο βαθιά ιδεολογικοποιημένο για να αναπαράγει τους μύθους της ανενόχλητη. Άλλωστε η Ελλάδα πρέπει να είναι το μοναδικό κράτος στα δημόσια σχολεία του οποίου δεν αναπαράγονται τα εθνικά αφηγήματα αλλά οι μύθοι της αριστεράς.

Η αριστερά εχθρεύεται το σχολείο που λειτουργεί ως ανελκυστήρας κοινωνικής κινητικότητας.
Για την αριστερά που εχθρεύεται την προκοπή δηλαδή την αριστεία η κοινωνική κινητικότητα δεν μπορεί να είναι ένα αποδεκτό αίτημα αφού το ζητούμενο είναι να ισοπεδωθούν όλοι προς τα κάτω και να μην δοθούν ευκαιρίες στα άτομα να εκτιναχθούν μπροστά με την αξία τους.

Γράφουμε διαρκώς ότι στην παρούσα συγκυρία οι πολίτες προκρίνουν την αποτελεσματική διακυβέρνηση από τις ιδεολογικές συγκρούσεις. Όμως στην Ελλάδα του 2021 υπάρχουν τουλάχιστον δύο ζητήματα που απαιτούν μια σφοδρή, ανελέητη και σε βάθος ιδεολογική σύγκρουση των φιλελεύθερων πολιτών με την αριστερά κι αυτά δεν είναι άλλα από την πολιτική βία και την παιδεία.

Η αριστερή δεισιδαιμονία στην Παιδεία στοιχειώνει τη χώρα και κάθε φιλελεύθερος, δημοκρατικός πολίτης οφείλει σε κάθε ευκαιρία να συγκρούεται μαζί της, να την αποδομεί, να δείχνει τον τρόπο που αναπαράγει τις ανισότητες και κρατά την κοινωνία σε κατάσταση παθητικής αποβλάκωσης.







Δεν υπάρχουν σχόλια: