Γιώργος Φιντικάκης
Στον ευρωπαϊκό φορέα στατιστικών αρχών, ο άνθρωπος που μπήκε στο στόχαστρο του αντιμνημονιακού μπλοκ
Ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ συνεχίζει να αποτελεί για μερίδα του πολιτικού κόσμου το απόλυτο «εξιλαστήριο θύμα».
Όσες φορές και να αθωωθεί και πάλι θα βρεθεί κάποιος να τον στείλει στο δικαστήριο, μέχρι να υπάρξει μια καταδικαστική απόφαση που να αποδεικνύει ότι τα μνημόνια επιβλήθηκαν επειδή υπήρξε κάποια κρυφή συμπαιγνία με τους δανειστές.
Ο άνθρωπος αυτός ορίστηκε προ ημερών από το Ευρωκοινοβούλιο ως εκπρόσωπός του στον Ευρωπαϊκό Συμβουλευτικό Φορέα Διακυβέρνησης στον τομέα της Στατιστικής (ESGAB). Ενός φορέα που δουλειά του είναι να επιβλέπει την λειτουργία της Eurostat και των εθνικών στατιστικών αρχών.
Υπέρ του διορισμού του ανθρώπου, στον οποίο πολιτικά κόμματα και κινηματίες εξακολουθούν να βλέπουν αυτόν που «φούσκωσε» το έλλειμμα του 2009 για να μπει η χώρα στο μνημόνιο, (παρ' ότι αυτό υπεγράφη πριν ο ίδιος αναλάβει στην ΕΛΣΤΑΤ), τάχθηκαν 46 Ευρωβουλευτές, 2 κατά, ενώ υπήρχαν και 8 αποχές.
Ο διορισμός του έγινε σχεδόν παμψηφεί, με υποστήριξη από όλα τα βασικά κόμματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι, Πράσινοι). Είναι μια σημαντική αναγνώριση για το έργο του και δείχνει για ακόμα μια φορά πόσο παρανοϊκή ήταν η δίωξή του στην Ελλάδα.
Το tweet του Luis Garicano, αντιπροέδρου του κόμματος των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων είναι χαρακτηριστικό
Κανείς προφανώς από τους 46 ευρωβουλευτές δεν είδε στο πρόσωπο του Αν. Γεωργίου όσα του χρεώνουν χρόνια τώρα πολιτικά κόμματα και κινηματίες στην Ελλάδα, ότι ήταν ο υπαίτιος για το μνημόνιο, καθώς και όλο εκείνο το μπλοκ ανθρώπων που τρέφονται ακόμη με την ψεκασμένη ιδέα ότι τα μνημόνια οδήγησαν την Ελλάδα στην κρίση.
Το αντίθετο. Ο διορισμός του δικαιώνει την επιστημονική του επάρκεια και αποδεικνύει την ακρίβεια τον υπολογισμών του για το τι δημοσιονομικό χάος παρέδωσε η κυβέρνηση Καραμανλή το 2009.
Η υπερ-10ετής περιπέτεια
Ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ ήταν αυτός που είχε δείξει τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας από την κυβέρνηση Καραμανλή και που είχε υπολογίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα σε 15,6% του ΑΕΠ.
Ήταν αυτός που το αντιμνημονιακό μπλοκ κατά το πρώτο μνημόνιο (ΝΔ, Συριζα, ΑΝΕΛ, Χρυσή Αυγή) τον είχε βάλει στο στόχαστρο και τον κατηγορούσε πως "μαγείρεψε" τα στατιστικά στοιχεία της χώρας για να μπουμε στο ΔΝΤ και στο μνημόνιο.
Ήταν αυτός που βρέθηκε αντιμέτωπος με ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για το υποτιθέμενο "μαγείρεμα" των στατιστικών στοιχείων.
Και όμως, η υπόθεσή του διαρκεί 10 χρόνια και ακόμη δεν έχει τελειώσει. «Ο Κάφκα αν ζούσε θα βελτίωνε την Δίκη», είχε γράψει πρόσφατα ο Στέφανος Μάνος, με αφορμή την πρόσφατη καταδίκη του Αν. Γεωργίου το Μάρτιο από το Εφετείο, το οποίο έκρινε ότι ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ «εξύβρισε» παλαιό στέλεχος της στατιστικής υπηρεσίας, προκειμένου να υπερασπιστεί τα διορθωμένα στοιχεία για το έλλειμμα του 2009, όπως απαιτούν οι κανονισμοί στατιστικής της ΕΕ.
Τι είχε συμβεί;
Η υπόθεση συνδέεται με κατάθεση που είχαν δώσει το 2014 δύο παλαιά στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ, παρ' ότι αμφότεροι είχαν συμβάλει στην κατάρτιση στατιστικών στοιχείων για τα δημοσιονομικά ελλείμματα, τα οποία η Eurostat είχε αρνηθεί να επικυρώσει, προτού ο ίδιος ο Γεωργίου αναλάβει καθήκοντα.
Σε τότε ανακοίνωσή του, ο τελευταίος εξέφραζε την απογοήτευσή του για το ότι διώκεται για στατιστικά που είχαν πλήρως και επανειλημμένα επικυρωθεί ως ακριβή από την Eurostat, ενώ καμία έρευνα δεν είχε διενεργηθεί για τα Greek Statistics. Δηλαδή τα ανακριβή στοιχεία της περιόδου προτού τοποθετηθεί επικεφαλής της Αρχής.
Την έκπληξή του εκείνη για την απόφαση των δικαστών να καλέσουν ως ειδικούς μάρτυρες ανθρώπους που ήταν οι υπεύθυνοι για στοιχεία, τα οποία η Eurostat δεν είχε δεχθεί να εγκρίνει, την πλήρωσε με μια σε βάρος του καταγγελία και αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση.
Για εκείνη λοιπόν την αγωγή, το Εφετείο έκρινε το περασμένο Μάρτιο ότι ο Αν. Γεωργίου προσέβαλε την προσωπικότητα του ενάγοντος. Επέβαλε στον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ χρηματική ποινή 10.000 ευρώ για ηθική βλάβη και η συνέχεια της υπόθεσης θα δοθεί πιθανότατα στον Άρειο Πάγο, όπως συνέβη και με τις 3 προηγούμενες.
Η χρηματική ποινή είναι το λιγότερο. Η ουσία είναι ότι ο άνθρωπος που αποκατέστησε την αξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, συνεχίζει επί δέκα και πλέον χρόνια να βρίσκεται σε μια διαρκή δικαστική περιπέτεια. Είναι όχι μόνο διωκόμενος, αλλά και υπόλογος καταβολής αποζημίωσης για εξύβριση!
Ο διορισμός του ως εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο European Statistical Governance Advisory Board, το οποίο επιβλέπει την λειτουργία της Eurostat και των εθνικών στατιστικών αρχών, αποτελεί μια μικρή δικαίωση για όλα τα παραπάνω.
Διαβάστε ακόμα:
Ο Ανδρέας Γεωργίου, η ελληνική υπόθεση Ντρέιφους
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου