Νίκος Μελέτης
Ένα ακόμη βήμα για την αναβάθμιση του ρόλου της Αιγύπτου στην Ανατολική Μεσόγειο και στις θαλάσσιες οδούς που συνδέουν την Μεσόγειο με την Ερυθρά Θάλασσα και τον Ινδικό Ωκεανό, έκανε η κυβέρνηση Σίσι με την δημιουργία μιας νέας μεγάλης ναυτικής βάσης την οποία εγκαινίασε ο Αιγύπτιος πρόεδρος το Σάββατο.
Η νέα μεγάλη βάση της «3ης Ιουλίου» όπως ονομάσθηκε για την επέτειο της ανάληψης της εξουσίας από τον Ελ Σίσι μετά την ανατροπή του προέδρου των Αδελφών Μουσουλμάνων Μ. Μόρσι το 2013, βρίσκεται στις δυτικές ακτές της Αιγύπτου κοντά στα σύνορα με την Λιβύη δίνοντας έτσι και το στίγμα της επιλογής της Αιγυπτιακής ηγεσίας.Η Αίγυπτος πέραν των στρατηγικών συμφερόντων που προφανώς έχει στη Βόρεια και Ανατολική Αφρική, γνωρίζει ότι δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τα μακροπρόθεσμα (και οικονομικά) συμφέροντα της χωρίς ισχυρή παρουσία στις θαλάσσιες περιοχές που την περιβάλλουν, καθώς και η ίδια η γεωστρατηγική σημασία της χώρας συνδέεται και με την ασφάλεια των υπεράκτιων εγκαταστάσεων άντλησης και μεταφοράς φυσικού αερίου αλλά και των θαλάσσιων οδών καθώς το Σουέζ συνεχίζει να έχει κρίσιμο ρόλο στο παγκόσμιο εμπόριο και την παγκόσμια τροφοδοτική αλυσίδα.
Στα εγκαίνια της νέας εντυπωσιακής ναυτικής βάσης είχαν προσκληθεί και συμμετείχαν ο πρόεδρος του προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Αλ Μένφι και ο πρίγκηπας διάδοχος των ΗΑΕ Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ καθώς και προσκεκλημένοι από τη Γαλλία και την Ελλάδα που τη χώρα μας εκπροσώπησε ο ΑΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρος.
Στη διάρκεια των εγκαινίων παρουσιάστηκαν νέα αποκτήματα του Αιγυπτιακού Πολεμικού Ναυτικού. Δύο φρεγάτες FREMM Bergamini-class GP, μία κορβέτα Gowind-class, ένα υποβρύχιο 209/Mod1400, ένα περιπολικό ανοικτής θαλάσσης Lürssen 60m και 9 περιπολικά σκάφη Lürssen OPB-40.
Η βάση απέχει 135 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Λιβύη καταλαμβάνει έκταση 10 τ.χλμ και έχει προβλήτα μήκους 1.000 μέτρων και βάθους 14 μέτρων, έτσι ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί και εμπορικά πλοία.
Τα εγκαίνια συνδυάσθηκαν και με μεγάλη ναυτική άσκηση με πραγματικά πυρά και με επίδειξη ρίψης αλεξιπτωτιστών και με αμφίβιες αποβατικές ασκήσεις τις οποίες παρακολούθησαν οι προσκεκλημένοι μαζί με τον πρόεδρο Σίσι, από το κατάστρωμα ενός εκ των MISTRAL που έχει στην διάθεση του το Αιγυπτιακό Πολεμικό Ναυτικό.
Το Κάιρο επιχειρεί να καλύψει ένα σοβαρό κενό που υπήρχε στην περιοχή, το οποίο σπεύδει να καλύψει η Τουρκία με το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», τις διεκδικήσεις εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά και με το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο.
Η προσπάθεια της Τουρκίας να θέσει υπό τον έλεγχο της την Λιβύη, όπου ακόμη και μετά τις εκλογές (όταν γίνουν) θα διατηρεί σοβαρότατη επιρροή, σήμαναν συναγερμό στην Αίγυπτο.
Δεν αφήνει επίσης αδιάφορο το Κάιρο η συστηματική σοβαρή ενίσχυση του Ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού τα τελευταία χρόνια, κεφάλαιο στο οποίο υστερούν σημαντικά, τουλάχιστον μέχρι τώρα, οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις.
Η Τουρκία υπολογίζει την στρατιωτική ισχύ της Αιγύπτου και δεν είναι τυχαίο ότι όλους τους τελευταίους μήνες που ακολούθησαν την υπογραφή του Τουρκολιβυκου Μνημονίου, έχει προσπαθήσει να μην εκληφθεί κάποια κίνηση της ότι απειλεί τα συμφέροντα της Αιγύπτου.
Έτσι κι όταν ακόμη εμφανίσθηκε σε τουρκική αναγγελία ότι υπήρχε επικάλυψη της μη οριοθετημένης Αιγυπτιακής υφαλοκρηπίδας ,η Τουρκία έσπευσε αμέσως να διορθώσει τις συντεταγμένες.
Η Άγκυρα έχει «προσφέρει» στην Αίγυπτο μια οριοθέτηση η οποία επικαλύπτοντας ολη την ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα , μοιράζει την Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας στη βάση της μέσης γραμμής.
Η Αίγυπτος επέλεξε να υπογράψει με την Ελλάδα την Συμφωνία μερικής οριοθέτησης η οποία αφήνει εκτός Συμφωνίας την επίμαχη περιοχή ανατολικά του 28ου μεσημβρινού.
Και αυτή θα παραμένει μια διαρκής και επικίνδυνη εκκρεμότητα, καθώς η Αίγυπτος έχοντας στα χέρια της το φόβητρο μιας συμφωνίας απευθείας με την Τουρκία, θα μπορεί διπλωματικά να εκβιάζει προκειμένου να γίνουν αποδεκτοί οι όροι της που αφορούν επίσης, την μειωμένη επήρεια του Καστελόριζου και των άλλων ελληνικών νησιών.
Πάντως, το Κάιρο έχει απορρίψει το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο και ήδη από το 2003 έχει απορρίψει πλήρως τις αιτιάσεις της Τουρκίας εναντίον της Συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Αιγύπτου και της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η ηγεσία της Αιγύπτου έχει δείξει σοβαρή ανθεκτικότητα απέναντι στην πίεση της Τουρκίας για ομαλοποίηση των σχέσεων, και την περίοδο αυτή οι ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις παραμένουν σε σχεδόν «μήνα του μέλιτος».
Όμως η Αθήνα θα πρέπει να είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο καθώς η διάδοχη κατάσταση στην Αίγυπτο όταν προκύψει τέτοιο ζήτημα πιθανότατα θα είναι περισσότερο φιλική προς την Τουρκία, δημιουργώντας μια σειρά σοβαρών προβλημάτων για την Ελλάδα, εκ των οποίων σημαντικότατο θα είναι το ενδεχόμενο υπογραφής Συμφωνίας για οριοθέτηση που θα επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα αλλά και η κυριαρχία του Αιγυπτιακού και του Τουρκικού Στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο.
Με δεδομένη την υστέρηση που έχει υπάρξει τις τελευταίες δυο τουλάχιστον δεκαετίες για την ενίσχυση του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού ο κίνδυνος περιθωριοποίησης του, στον ίδιο τον ζωτικό χώρο του θα είναι υπαρκτός, με ότι συνέπειες έχει αυτό για την αποτρεπτική ισχύ, για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά και την ιδια της επιρροή της χώρας στην ευρύτερη περιοχή.
Η επιρροή και ο ρόλος στην περιοχή δεν διασφαλίζεται χωρίς τη ναυτική ισχύ. Και αυτό το έχουν εμπεδώσει πλήρως και η Τουρκία και η Αίγυπτος…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου