Κυριακή 20 Μαρτίου 2022

ΑΠΟΨΗ: Η παταγώδης κατάρρευση του μύθου για τα ρωσικά οπλικά υπερσυστήματα, ο Βασιλιάς τελικά είναι γυμνός

Αναδημοσίευση από ΠΤΗΣΗ

Οκτώβριος 2016. Τότε που “όλα τα πλάκωνε η σκλαβιά και τα εσκίαζε” η φοβέρα. Με πολύ σκέψη, άγχος, αποφασίζουμε να βγάλουμε πλέον στον αέρα τη νέα ιστοσελίδα της ΠΤΗΣΗΣ. Από τον επόμενο μήνα, τέλη Νοεμβρίου του 2016, η σελίδα βγαίνει ανοιχτά. Στην αρχή σε ένα φθηνό χαμηλού κόστους shared server. Οι παλιοί θυμόμαστε εκεί, τα πρώτα άρθρα… τι να πρωτογράψουμε τότε;

Γράφαμε τότε πχ για το F-35; Απίστευτα… μπινελίκια! Κουβάς, φέρετρο, θα το φάει λάχανο το Σου35, ΟΧΙ στη Δύση, ΌΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ, ο Πούτιν θα μας σώσει… Γράφαμε για τον εκσυγχρονισμό των F-16 σε F-16V; Να πάρουμε στη θέση των κουβάδων F-16 τα Σου (όπως λέμε ο κύριος με τα Σου), που μόλις 50 κομμάτια τα δίνουν 2 δις ευρά, και μάλιστα με πληρωμή σε ροδάκινα. Απίστευτα πράγματα…

Πήραν οι Τούρκοι S-400; Καλά μας έκαναν οι Ρώσοι, εμείς είμαστε “νενέκοι” και “πράχτορες” των δυτικών. Και φυσικά, τίποτα δεν θα μπορούσε να απογειωθεί από την Τανάγρα, γιατί οι S-400 έχουν εμβέλεια 400 χιλιόμετρα, και φυσικά η Γη είναι επίπεδη. Κι εμείς να προσπαθούμε να εξηγήσουμε τα αυτονόητα. Να κάνουμε μαθήματα κοινής λογικής, που την περίοδο εκείνη είχε εκλείψει. Τελικά το καταφέραμε, αλλά με προσωπικό κόστος…


Η σύγκρουση στη Συρία, και οι βολικοί μύθοι που ακολούθησαν τη ρωσική συμμετοχή, ώθησαν τις δυνατότητες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στη σφαίρα του ονείρου. Εκεί που όλοι πλέον ξέφυγαν, όταν εμφανίστηκαν στο πεδίο της μάχης, μέχρι και πρωτότυπα από τα υπερμαχητικά Su-57. Το ότι τα αεροσκάφη αυτά δεν είχαν ραντάρ λειτουργικά ή τους κανονικούς κινητήρες, ποσώς ενδιαφέρει. Εμφανίστηκαν στη Συρία και μάλιστα τα F-22 τράπηκαν σε φυγή (κρατώντας τις κοιλιές τους από τα γέλια μάλλον).

Φτάνουμε σήμερα στην εισβολή στην Ουκρανία. Τα Su-34 που είδαμε τα συντρίμμια τους, δεν είναι κακά αεροσκάφη. Θα λέγαμε πως είναι μια χαρά αεροσκάφη. Αλλά, αν τα χρησιμοπιοεί κάποιος σαν να είναι Su-25, τότε οι απώλειες που θα υποστούν, θα είναι μεγαλύτερες από αυτές που θα υποστούν τα Su-25 στις ίδιες αποστολές. Επίσης, αν ένα πανάκριβο αεροσκάφος, με πανάκριβους αισθητήρες υψηλής ακρίβειας (radar, FLIR) τα βάζεις να ρίχνουν iron bombs, τότε τα αποτελέσματα θα είναι πενιχρά.

Υπάρχει μια παγιωμένη άποψη. Οι Ρώσοι έχουν έναν “καταπληκτικό” στρατό, μια “ανίκητη” αεροπορία, ένα “απίθανο” Ναυτικό. Όσοι τα λένε αυτά, πετάνε και μερικές “ατάκες”. Για παράδειγμα, Τ-14 Armata, Su-57, Kuznetzov ή, ακόμη χειρότερα, κλάσεις κορβετών Steregushchiy ή Gremyashchiy… Μάλιστα… Και η “κακιά ΠΤΗΣΗ” δεν τους πιστεύει, και δεν τα γράφει καλά…

Πόσα Armata έχει κατασκευάσει η Ρωσία; Πόσα Su-57 είναι επιχειρησιακά; Από τι είναι κατασκευασμένη η υπερκατασκευή των Steregushchiy ή Gremyashchiy; Έσβησε η φωτιά στο Kuznetsov; Όταν απαντηθούν, σοβαρά όμως, κι όχι μέσω των γνωστών “σάιτς”, οι παραπάνω ερωτήσεις, θα καταλάβουμε αμέσως πως ο Βασιλιάς δεν είναι απλά γυμνός, αλλά κρυώνει κιόλας.

Στην Ουκρανία, εδώ και 20 μέρες, κατέρρευσε όλος ο μύθος των ανίκητων ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Είδαμε επίλεκτες δυνάμεις να καταφέρνουν κάθετη υπερκέραση στο Gostomel σε δυο ώρες, και 20 μέρες μετά να μην είναι ακόμη στα χέρια των Ρώσων το αεροδρόμιο. Είδαμε εκσυγχρονισμένα ουκρανικά ΒΜΡ-1 να “λιανίζουν” ρωσικά Τ-72 και ΒΜΡ-2 με το 30άρι πυροβόλο τους, λες και “έπαιζαν” Battlefield 3. Βλέπουμε έναν τεράστιο στρατό, να έχει καταλάβει μόνο λωρίδες γης από την αχανή κι επίπεδη Ουκρανία.

Μαθαίναμε για τα εξαιρετικά Τ90Μ. Που είναι; μάλλον υπάρχουν, αλλά είναι ελάχιστα! Βλέπουμε τους Ουκρανούς να καταλαμβάνουν πλήθος Τ-90Α, Τ-80BVM, T-72B3M, και καταλαβαίνουμε πως όλη η ρωσική ισχύ προέρχεται από το αρματικό δυναμικό της … Σοβιετικής Ένωσης. Χάρη στα δεκάδες χιλιάδες άρματα που λιάζονται στη Στέπα, οι Ρώσοι αντλούν κάποια από αυτά, και τα εκσυγχρονίζουν. Βέβαια, το να λέμε πως αυτά τα χιλιάδες άρματα θα φτάσουν στη Λισαβόνα ή τις Βρυξέλλες, είναι μάλλον υπερβολή. Μόνο αν αναλάβουν οι Ευρωπαίοι τον ανεφοδιασμό τους ή τα φορτώσει ο Deutsche Bahn σε βαγόνια.

Η Ρωσία δεν μπορεί να καταβάλει την Ουκρανία, αυτό είναι πλέον πασιφανές. Στα ανατολικά, οι θύλακες του Ντονέτσκ και Λουχάνσκ δεν διευρύνονται. Προφανώς εκεί πολεμά η αφρόκρεμα του ουκρανικού στρατού, με ισχυρό πυροβολικό, αλλά και τεθωρακισμένα. Αυτό είναι κι ο λόγος που η όποια ρωσική προέλαση εκεί έχει σταματήσει. Το ίδιο γίνεται και δυτικά του Κίεβου, όπου οι επίλεκτες μονάδες των Ουκρανών έχουν καταφέρει να προκαλέσουν τεράστιες απώλειες στους Ρώσους. Σε λίγο θα πάμε σε “στατικές” γραμμές, αν δεν έχει γίνει ήδη.

Είναι λάθος να νομίζουμε πως οι Ρώσοι έχουν εξαρθρώσει τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Η ουκρανική αεροπορία “πετά”, ακόμη και για λίγη ώρα. Η ουκρανική αεράμυνα, προς μεγάλη μας έκπληξη συνεχίζει και υφίσταται. Μπορεί πολλές από τις καταρρίψεις να γίνονται από με Stinger ή άλλα MANPADS, αλλά υπάρχουν αναφορές για πολλές καταρρίψεις από S-300, SA-8, SA-9 ή άλλα συστήματα. Ναι, τα σταθερά ραντάρ καταστράφηκαν, τα κινητά όμως από ότι καταλαβαίνουμε, όχι. Σίγουρα, όχι όλα.

Αυτό που εμείς βλέπουμε, είναι τεράστια κενά στις επιχειρησιακές δυνατότητες των Ρώσων. Υλικό υπερσύγχρονο δίπλα σε πεπαλαιωμένα συστήματα, σπατάλη πόρων, απροστάτευτες γραμμές επικοινωνίας. Τα τουρκικά ΤΒ2 Bayraktar να κάνουν πάρτυ το βράδυ, τόσο πολύ που απορούμε ακόμη κι εμείς. Κανείς από τους Ρώσους δεν μελέτησε τι έγινε στο Αρτσάκχ; Στη Λιβύη; Ακόμη κι ο Χάφταρ τα κατάφερε πολύ καλύτερα, και μάλιστα με ρωσικά συστήματα!

Αν εξαιρέσουμε τους Spetnaz και τις VDV, όλες οι υπόλοιπες ρωσικές δυνάμεις, από τα βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει, δείχνουν τελείως ανέτοιμες για έναν τέτοιο πόλεμο. Οι αθρόες εγκαταλείψεις υλικού στα χέρια του αντιπάλου, δεν δικαιολογείται. Βίντεο που δείχνουν παιδαριώδη λάθη στην αντιμετώπιση πυρών πυροβολικού ή ενέδρας Α/Τ πυραύλων. Έλλειψη δίκτυων παραλλαγής, κάτι που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. Απώλειες σε ανώτερους κι ανώτατους αξιωματικούς, στο πεδίο, πέρα από το αποδεκτό, που σημαίνει πως οι κατώτεροι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους…

Το ημερολόγιο λέει 2022, δεν είμαστε στον πόλεμο της Τσετσενίας, που η τότε διαλυμένη Ρωσία δεν κατάφερε να λυγίσει άμεσα τους Τσετσένους. Οι Ουκρανοί δεν έχουν πολλά άρματα, πολλά ΤΟΜΑ, οι Δυτικοί προσφέρουν κυρίως φορητά Α/Τ όπλα, και Stingers, δεν δικαιολογείται η αποτυχία. Οι ουκρανικές μηχανοκίνητες δυνάμεις ανανεώνονται χάρη στους… Ρώσους! Το υλικό που καταλαμβάνουν οι Ουκρανοί, τους επιτρέπει να συνεχίζουν τις επιχειρήσεις.

Μπορεί και ένας δυτικός στρατός να αποτύγχανε έτσι ή και χειρότερα. Αλλά κανένας δυτικός στρατός δεν έχει αυτοδιαφημιστεί έτσι. Κανείς δεν λέει πως οι πχ US Marines μπορούν να πάρουν τη Σαγκάη σε δυο μέρες. Επίσης, κανείς δυτικός στρατός δεν θα είχε τόσες απώλειες. Αυτό που δεν έχουμε καταλάβει είναι πως τη Ρωσία καθόλου δεν την ενδιαφέρουν οι απώλειες. Την ενδιαφέρει ο Αντικειμενικός Σκοπός.

Υπάρχει μια ασυνείδητη εντύπωση πως η Ρωσία έχει στρατιωτική δύναμη αντίστοιχη της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης. Για να το πούμε ξεκάθαρα, καμία σχέση. Οι δαπάνες της Ρωσίας ετησίως είναι μκρότερες από αυτές της Σαουδικής Αραβίας, της Ιαπωνίας, της Μεγάλης Βρετανίας ή ακόμη και της… Γερμανίας. Η Ινδία έχει πολύ ισχυρότερες Ένοπλες Δυνάμεις από τη Ρωσία. Κάποια στιγμή πρέπει αυτό να γίνει κατανοητό, και να σταματήσει ο Λαϊκός Μύθος πως οι Ρώσοι είναι οι Σοβιετικοί που θα καταλάμβαναν το ΝΑΤΟ σε 2 μέρες. Καμία μα καμία σχέση. Η Ουκρανία είναι η απόδειξη. Παρακάτω ένας πίνακας που δείχνει τις δαπάνες ανά κράτος για την Άμυνα. Εκεί ίσως “ξυπνήσουν” κάποιοι.

Αυτό που έχουμε διαπιστώσει, είναι πως η Ρωσία πράγματι είναι υπερδύναμη. Αλλά είναι υπερδύναμη λόγω των πυρηνικών της όπλων. Αν δεν είχε τα πυρηνικά, το ΝΑΤΟ αυτή τη στιγμή, θα είχε επαναφέρει τα σύνορα της Ουκρανίας εκεί που ήταν το 2013. Ναι, θα είχε επιστρέψει και την Κριμαία σε ουκρανικό έλεγχο.







Δεν υπάρχουν σχόλια: