Κυριακή 20 Μαρτίου 2022

Έπρεπε ή όχι να στείλει όπλα η Ελλάδα στην Ουκρανία; Όταν επιτεθεί η Τουρκία, να μας στέλνουν όλοι φάρμακα και κονσέρβες!


Αναδημοσίευση από ΠΤΗΣΗ

Η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στις χώρες που έστειλαν οπλισμό στην Ουκρανία. Τρεις πτήσεις μεταγωγικών αεροσκαφών C-130, έφτασαν στη Ρουμανία και παρέδωσαν σε συγκεκριμένη προωθημένη βάση εντός ΝΑΤΟϊκού εδάφους, όπλα τα οποία μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τις ουκρανικές δυνάμεις απέναντι στον Ρώσο εισβολέα. Μέχρι εδώ, όλα καλά. Το ίδιο έχουν κάνει όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ (πλην Τουρκίας). Αλλά όχι μόνο του ΝΑΤΟ, ακόμη και η Σουηδία (!) ή η Ελβετία (!). Μετά έγινε ένας “κακός χαμός”.

Καταρχάς, ενώ πετούσαν τα αεροσκάφη, κάποιοι απειλούσαν/ προειδοποιούσαν/ εύχονταν οι Ρώσοι να τα… καταρρίψουν. Ισχυρίζονταν, Έλληνες, για ελληνικά αεροπλάνα, πως ήταν “νόμιμοι στόχοι” για τους Ρώσους, και έλεγαν πως θα τα καταρρίψουν, ενώ πετούσαν πάνω από ΝΑΤΟϊκά εδάφη.

Από τη στιγμή που τα ελληνικά C-130 πήγαν και ήρθαν, χωρίς να τα καταρρίψουν (μάλλον από καλοσύνη), αρχίσαμε το ότι “ήταν λάθος να στείλουμε όπλα στους Ουκρανούς”. Η συζήτηση απλώθηκε τόσο πολύ, και από τόσους πολλούς, που σε άπειρες συζητήσεις, όλοι δέχονταν πως η ρωσική εισβολή είναι “λάθος”, αλλά η Ελλάδα δεν έπρεπε να στείλει όπλα στους Ουκρανούς… Σοβαρά τώρα;


Ας το πάρουμε αλλιώς. Έτος 2020, Εναλλακτική Ιστορία.  

Ο Ελληνικός Στόλος είναι απλωμένος στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Ο Ελληνικός Στρατός σε θέσεις προκάλυψης, η Πολεμική Αεροπορία έχει φορτωμένα όλα τα μαχητικά της μέσα στα shelters. Μια ελληνική φρεγάτα στέκεται στην πορεία του Ορούτς Ρέις, που ετοιμάζεται να μπει στην ελληνική ΑΟΖ, που έχουμε συμφωνήσει με την Αίγυπτο. Μια τουρκική ανοίγει πυρ. Το ελληνικό πλοίο απαντά, και μετά γίνεται το “έλα να δεις”.

Τουρκικές τεθωρακισμένες δυνάμεις γεφυρώνουν τον Έβρο και περνούν το ποτάμι σε 3 σημεία. Τουρκικά Super Puma κάνουν αεραποβάσεις σε Χίο, Λέσβο και Λήμνο, ενώ αποβατικά φτάνουν στο Καστελόριζο. Τι πρέπει να γίνει τότε; Σύμφωνα με τους Έλληνες “ειρηνιστές”, μια καλή ιδέα θα ήταν να παραδοθούμε για να μην έχουμε θύματα. Ας πούμε όμως πως αμυνόμαστε. Πως θα μας φαινόταν αν όλοι μας έλεγαν “να είστε καλά παιδιά και να μη… μαλώνετε”!

Ας πούμε πως ο ΕΣ έκανε ανταλλακτικά τα τουρκικά άρματα στη λάθος πλευρά του ποταμού, και επίσης σταματούσε, έσφιγγε και κατέστρεφε τα τουρκικά αεροπρογεφυρώματα στα μεγάλα νησιά. Η φρουρά όμως του Καστελόριζου δεν άντεξε, και έπεσε μέχρι ενός. Αλλά μια επιθετική αιχμή με Leo 2 περνούσε ανατολικά του Έβρου, και έφτανε Αδριανούπολη. Την ίδια στιγμή, η ΠΑ καθάριζε το Αιγαίο αλλά ξαφνικά…

Τελειώναν οι MICA για τα Mirage 2000-5 και οι ΑΙΜ-120 για τα F-16. Την ίδια στιγμή, οι λιγοστοί IRIS-T δεν υπήρχαν. Τα Leo2 σταματούσαν, γιατί τα πυρομαχικά των 120 χιλιοστών εξαντλήθηκαν. Κι ενώ η ΕΕ πρότεινε την επιστροφή στο status quo ante, οι Τούρκοι, που είδαν πως μας τελειώνουν τα πυρομαχικά, αποφασίζουν να μεταφέρουν ενισχύσεις από την Ανατολική Τουρκία στο Αιγαίο. Τότε εμείς τι θα θέλαμε από τους συμμάχους μας;
Βλήματα των 120 χιλιοστών για τα πυροβόλα των Leo2, MICA, SCALP EG και ΑΙΜ-120;
Γάζες για τα τραύματα;
Field rations για να μην πεινάμε;
Τσάι και συμπάθιο (κι ατάκες του στυλ “μη μαλώνετε, να τα βρείτε”)

Όσοι δεν επιλέξουν το #1, μάλλον έχουν σοβαρό πρόβλημα. Αν δεν καταφέρουμε να συνεχίσουμε να πολεμάμε, τότε η απώλεια εθνικού εδάφους είναι βέβαιη. Συνεπώς, ας μην το κουράζουμε. Αν θέλουμε να είμαστε με την Ουκρανία, πρέπει να στείλουμε όπλα. Κι αν θέλετε την άποψή μας, αυτά που στείλαμε είναι περισσότερο συμβολικά, παρά πραγματικά.

Αν δεν είχαμε τις ανόητες εσωτερικές αντιδράσεις, θα στέλναμε σοβαρά όπλα στους Ουκρανούς. Η Ουκρανία, αν μείνει μόνη, αν γίνει αποδεκτή η ρωσική αναθεωρητική πολιτική μέσω πολέμου, τότε τίποτα δεν σταματά την Τουρκία. Τι σταματά τον Ερντογάν να εισβάλει, λέγοντας πως απελευθερώνει την Ελλάδα από τη “Χούντα” (έτσι ισχυριζόταν νεοναζιστικό κόμμα, πως υπάρχει στη χώρα μας), και μας “αποναζιστικοποιεί”; Τίποτα.

Συνεπώς, καταλαβαίνουμε κάποιους που λόγω ιδεολογίας προσπαθούν να προασπίσουν τους Ρώσους από τα ανίκητα ελληνικά Kalasnikov. Αλλά να βάζουν τους Ουκρανούς στους “εχθρούς της Ελλάδας” και τους Ρώσους “στους φίλους”, είναι αν όχι γελοίο, τουλάχιστον προβληματικό. 

Εθελοτυφλούν ξεχνώντας τους S-400, που απειλούν τους πιλότους μας. Οι “κακοί” Αμερικανοί, Γερμανοί, Βρετανοί, Γάλλοι, δεν πουλάνε πλέον ούτε βίδα στους Τούρκους για στρατιωτική χρήση. Οι καλοί και φιλέλληνες Ρώσοι, πόσους Έλληνες πιλότους θα σκοτώσουν με τους S-400;

 

Έπρεπε ή όχι να στείλει όπλα η Ελλάδα στην Ουκρανία; Μια άλλη -πιο κυνική- προσέγγιση








Δεν υπάρχουν σχόλια: