Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

Τα πρώτα κοινωνικά μέτωπα της Κυβέρνησης είναι υπαρκτά..... Σε μόλις τρεις βδομάδες!

Η Κυβέρνηση ξεκίνησε πάρα πολύ άσχημα όσο και αν τα ΜΜΕ (Μέσα Μαζί) φροντίζουν να διαφημίζουν την λάμψη και τη γοητεία της. Τα στελέχη της κυβέρνησης παράγουν μόνα τους κρίσεις παρά την ανύπαρκτη αντιπολίτευση. Η πρώτη μεγάλη κρίση ήταν αναμφίβολα η Cosco. Σύγκρουση που απλά αναβλήθηκε με μια εύθραυστη ολιγοήμερη ανακωχή.
Η δεύτερη κρίση ήταν η υπερβολή στο έλλειμμα. Ο Παπακωνσταντίνου θεώρησε εντελώς απερίσκεπτα ότι εάν «καρφώσει» στην Ευρώπη ένα υπερβολικό και κατασκευασμένο έλλειμμα θα αντιμετωπισθεί με επιείκεια από τους Λουξεμβούργιους. Η κίνηση αυτή γύρισε μπούμερανγκ και είναι λογικό μέχρι το τέλος του έτους να επιδιωχθεί «συμμάζεμα» της ανοησίας γιατί η Ελλάδα θα χρειαστεί δάνεια. Στα πλαίσια του υπερβολικού ελλείμματος η Ελλάδα επιβαρύνεται με δυσβάσταχτους όρους δανεισμού και υποβάθμιση της οικονομίας μας.
Οι πρώτες όμως συγκρούσεις σε κοινωνικό επίπεδο είναι τα Stage, οι καταλήψεις στα σχολεία και στο χώρο των αγροτών... που υποφέρουν από απίστευτα χαμηλές τιμές των προϊόντων τους. Την αντικοινωνική κατάργηση των stage, την αποκάλεσαν εξυγίανση, ισονομία και απονομή δικαιοσύνης. Τον αποκεφαλισμό χιλιάδων νέων, τον αποκάλεσαν προεκλογική εξαγγελία. Βλέπουμε παράλληλα το θράσος, τον αυταρχισμό και την αλαζονεία του παλιού Πασόκ (που όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε):«Να πάτε για το δίκιο σας στα δικαστήρια» ή «Να μηνύσετε αυτούς που σας έβαλαν στα stage».
Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το πρόγραμμα stage υπέγραψε η Κυβέρνηση Πασόκ, του 1999, με την απόλυτη συγκατάθεση και υπογραφή τότε του Γ. Παπανδρέου. Πρόκειται για το νόμο 2738 «Περί Συλλογικών Διαπραγματεύσεων στη Δημόσια Διοίκηση, Μονιμοποιήσεις Συμβασιούχων αορίστου χρόνου και Άλλες Διατάξεις» Έλαβε την τελική του μορφή στις 9 Σεπτεμβρίου του 1999, ΦΕΚ ΑΦ 180, με την υπογραφή(επαναλαμβάνω του Γ. Παπανδρέου!!!
Οι εργαζόμενοι στα stage ενίστανται σε ό,τι αφορά τον χρόνο της σύμβασης, την κατοχυρωμένη μοριοδότηση από το «Νόμο Πεπονή», τις πολυετείς συμβάσεις κ.λπ. Περιέχει λοιπόν η απόφαση της κυβέρνησης όλα τα χαρακτηριστικά του αυταρχισμού που προκαλεί τα αυθόρμητα και κοινωνικά κινήματα! Ιδίως όταν τα stage παραδίδονται στα νύχια των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων και διώκονται στην πραγματικότητα όλοι οι συμβασιούχοι. Η υπόθεση stage αποτελεί την πρώτη μεγάλη απώλεια της κυβέρνησης στο πεδίο της ελπίδας και των κοινωνικών προσδοκιών. Η απώλεια αυτή θα εξελιχθεί σε «οργή» όταν ο κόσμος αντιληφθεί ότι όλα γίνονται για το βόλεμα των πράσινων παιδιών, όταν φανεί η «υποταγή» της νέας κυβέρνησης στο «βαθύ κράτος» (γνωστό για τις πράσινες προεκτάσεις του) και όταν γίνει αντιληπτό ότι η απάνθρωπη εκδίωξη χιλιάδων νέων υποκρύπτει προσυμφωνημένες εκδουλεύσεις προς τον επιχειρηματικό κόσμο(υπενθυμίζω τα γεύματα στην Εκάλη)!
Γι’ αυτό μεταφέρονται τα stage αποκλειστικά και μόνο στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα. Επιδοτούμενα και χωρίς κοινωνική ασφάλιση. Είναι σίγουρο ότι οι επιχειρήσεις θα φροντίσουν να απαλλαγούν από τους μισθωτούς και ασφαλισμένους εργαζόμενους. γεγονός που θα επιβαρύνει περαιτέρω την ανεργία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Γεγονός που θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη «οργή» από πιο πλατιές κοινωνικές ομάδες που κινδυνεύουν με απόλυση(αντικατάσταση από φτηνότερους εργαζόμενους)!
Μην ξεχνάμε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συμπεριφέρθηκε εντελώς διαφορετικά στο πρόβλημα των 250.000 συμβασιούχων που κληρονόμησε από το Πασόκ το 2004. Το Πασόκ συμπεριφέρεται απάνθρωπα σε πολύ λιγότερους εργαζόμενους. Όταν ο Παπανδρέου προεκλογικά έταξε ότι «θα βάλει τέρμα στην ομηρία» και θα «τερματίσει το απαράδεκτο καθεστώς». Τελικά στο Πασόκ είναι όλα διπλής ανάγνωσης. Εάν ρωτήσετε τους συμβασιούχους (που έτρεξαν και ψήφισαν μαζικά Πασόκ) θα σας πουν ότι περίμεναν μια δίκαιη τακτοποίηση, περίμεναν μονιμοποίηση όσων κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και περίμεναν ανανεώσεις συμβάσεων ή τουλάχιστον μοριοδότηση. Εξαπατήθηκαν όπως και πολλές άλλες κοινωνικές ομάδες.

Πηγή: exastal

Δεν υπάρχουν σχόλια: