Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Στο δρόμο για το ΔΝΤ - Τα υψηλά spread και επιτόκια του σημερινού δανείου μας "σπρώχνουν" εκτός ΕΕ;

Όπως είχα γράψει, ο στόχος είναι να καταστραφεί οικονομικά η χώρα, προκειμένου να "αναγκαστεί" να ξεπουλήσει όσο-όσο τα κυριαρχικά της δικαιώματα επί του ορυκτού κυρίως πλούτου. Δεν πρόλαβα να τα γράψω, και φαίνεται ότι ήδη επαληθεύονται, αφού οι Γκόλντμαν Ζαξ σε αγαστή συνεργασία με την Ντόιτσε Μπανκ κρατούν τα επιτόκια ψηλά για να μας σπρώξουν στο ξεπούλημα. Ξεπούλημα το οποίο είναι προσχεδιασμένο, γι'αυτό και ο κύριος Τζέφρυ βιάζεται για τους λαθρομετανάστες και τους δίνει παράταση εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους μέχρι τέλη Ιούνη, για να μην βουλιάξει χειρότερα από την ΝΔ.

Καταλάβετέ το μία και καλή: Ή θα πεθάνουμε πολεμώντας, ή θα πεθάνουμε σκλάβοι. Μέσος δρόμος για τους Έλληνες δεν υπάρχει. Ή ταν ή επί τας.

«Οσμή» Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην κυβέρνηση μετά την παταγώδη αποτυχία μείωσης του spread και των επιτοκίων δανεισμού παρά τα σκληρά εισπρακτικά μέτρα που ελήφθησαν. Όπως αναφέρουν άριστα ενημερωμένες πηγές της κυβέρνησης στο defencenet.gr «Ο Σαρκοζί θα κάνει μία τελευταία προσπάθεια απ’ότι φαίνεται να μας κρατήσει εντός του ευρωπαϊκού συστήματος οικονομικής αλληλεγγύης και εξ αυτού το αιφνιδιαστικό ραντεβού της Κυριακής στο οποίο θα συζητηθούν οι προσπάθειες που κάνει ήδη. Αν αποτύχει πάμε κατ’ευθείαν για ΔΝΤ».

Στην κυβέρνηση είναι σοκαρισμένοι από την αρνητική αντίδραση των αγορών στα οικονομικά μέτρα που εξαγγέλθηκαν χθες. Ο πανάκριβος δανεισμός με 6,3% σήμερα και το spread βάσης στις 300 μονάδες (ανέμεναν να "κατρακυλήσει" κάτω από τις 200 μονάδες) ήδη διέψευσαν αυτά που έλεγε μόλις προχθές ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εν όψει της λήψης των μέτρων: «Αν δεν πάρουμε αυτά τα μέτρα θα δανειζόμαστε για το ίδιο ποσό με επιβάρυνση 750 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με την Γερμανία».

Πήρε τα μέτρα και δανείστηκε με 700 εκατ. ευρώ επιβάρυνση! Είναι σαφές ότι αυτό που παίζεται σήμερα ξεπερνάει τον ίδιο τον πρωθυπουργό και την Ελλάδα. Αυτό που είπε χθες στο υπουργικό ο Ε.Βενιζέλος και το λέει με κάθε ευκαιρία και ο Α.Σαμαράς ότι «Αυτά τα μέτρα έπρεπε να είχαν ληφθεί τον αργότερο το Νοέμβριο», αποδεικνύεται πέρα για πέρα σωστό: Μέχρι και το τέλος της χρονιάς δεν είχαν ληφθεί οι αποφάσεις «εξοστρακισμού» της Ελλάδας από το όποιο ευρωπαϊκό οικονομικό σύστημα αλληλοβοηθείας.

Τώρα οι αποφάσεις αυτές έχουν ληφθεί και φαίνεται ότι η Γερμανία είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει την Ελλάδα ως παράδειγμα για επίδειξη σκληρότητας στην οικονομική πολιτική. Το ραντεβού με την Α.Μέρκελ δεν αναμένεται να φέρει τίποτα το θετικό και οι όποιες ελπίδες εναποτίθενται στον Ν.Σαρκοζί. Σε οποιαδήποτε περίπτωση οι πιθανότητες να «συνεργαστούμε» με το ΔΝΤ είναι περισσότερες από το να παραμείνουμε εντός ευρωπαϊκών δομών.

Οπωσδήποτε θα είναι ένα κτύπημα για την ευρωζώνη. Αλλά μήπως αυτό το κτύπημα το επιδιώκει ειδικά η Γερμανία που θέλει το ευρώ φθηνότερο σε σχέση με το δολάριο;

Σε ότι αφορά την συνάντηση στις 9 Μαρτίου με τον Μπάρακ Ομπάμα, εδώ η οικονομία δεν έχει δεσπόζουσα θέση. Οι ΗΠΑ έχουν πολύ συγκεκριμένη ατζέντα που λέει «Κλείστε την διαμάχη με την Τουρκία (σ.σ. σε βάρος μας φυσικά), στείλτε στρατό στο Αφγανιστάν». Και κατά δεύτερο λόγο θα πιέσουν για εξοπλιστικά προγράμματα.

Σε ότι αφορά την οικονομία θα εκφράσουν την «Αμέριστη συμπαράστασή τους» και μέχρι εκεί. Άλλωστε δεν μπορούν να κάνουν και κάτι περισσότερο και να ήθελαν. Βέβαια έχουν βαρύνοντα λόγο στο ΔΝΤ, όπως βαρύνοντα λόγο έχει πλέον και η Ρωσία, έστω όχι στον ίδιο βαθμό.

Επί της ουσίας τα εισπρακτικά μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες, έχουν σχεδόν τον ίδιο (!) θετικό και αρνητικό αντίκτυπο: Θεωρείται βέβαιο ότι θα καταρρεύσει η κατανάλωση και συνεπώς και τα έσοδα, οπότε και είμαστε μία από τα ίδια. Εξ ου και η αντίδραση των διεθνών αγορών.

Πάντως, άλλα εισπρακτικά μέτρα αποκλείονται. Δεν αποκλείεται όμως τρίτος γύρος κρατικών περικοπών τον Σεπτέμβριο. Από εκεί εκεί και πέρα τι σημαίνει ΔΝΤ: Κλείσιμο ή μαζικές απολύσεις στις ζημιογόνες ΔΕΚΟ, άνοιγμα όλων των «κλειστών» επαγγελμάτων, ασφαλιστικό μπροστά στο οποίο τα προτεινόμενο ασφαλιστικό μοιάζει με … ευνοϊκή ρύθμιση κλπ.

Πηγή: Defencenet


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Δεν υπάρχουν σχόλια: