"Η κατάσταση στην Ευρώπη είναι καθρέφτης της Αργεντινής του 2001", τόνισε σε πρόσφατες δηλώσεις της η Κίρχνερ, καθώς συμπληρώνονται δέκα χρόνια από το περιβόητο "Argentinazo", τη στάση πληρωμών στην οποία προέβη η χώρα τον Δεκέμβριο του 2001 επί 93 δις. δολαρίων εξωτερικού χρέους, η οποία παραμένει μέχρι στιγμής η μεγαλύτερη χρεοκοπία στην ιστορία.
Μετά την ορκωμοσία για τη νέα της τετραετή θητεία η Κίρχνερ τόνισε πως... "και άλλοι σήμερα βιώνουν αυτό που έζησε η Αργεντινή ως δράμα, τη χρεοκοπία, η οποία μας έβαλε στο περιθώριο των εθνών" και στιγμάτισε ένα σύστημα "που δεν βασίζεται στην πραγματική οικονομία, αλλά στη χρηματοπιστωτική οικονομία".
"Οι
τράπεζες δεν μπορούν να είναι η βάση της οικονομίας οφείλουν να είναι
ένα εργαλείο της, ο μοχλός που επιτρέπει στην πραγματική οικονομία να
παράγει περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες", είπε.
Το Δεκέμβριο του 2001, η Αργεντινή
πάγωσε τις καταθέσεις προκειμένου να
σταματήσει τις αναλήψεις από τις τράπεζες και να αποτρέψει την
κατάρρευση τους, καθώς προχωρούσε σε κατάργηση της πρόσδεσης του πέσο με
το δολάριο και η υποτίμηση προκαλούσε πανικό αναλήψεων. Το Δεκέμβριο του 2001, η Αργεντινή
Η προσπάθεια αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης που είχε ξεσπάσει από το 1999 με την καθοδήγηση του ΔΝΤ ναυαγούσε. To ΔΝΤ ανακοίνωνε στις αρχές Δεκεμβρίου ότι δεν θα αποδεσμεύσει 1,3 δις. δολάρια σε βοήθεια προς την Αργεντινή, διότι τα μέτρα λιτότητας δεν ήταν αρκετά (!).
Το μέτρο προκάλεσε τεράστια κοινωνική έκρηξη με αποκορύφωμα τις μεγάλες ταραχές μεταξύ 19-20 Δεκεμβρίου, όπου το οργισμένο πλήθος ανάγκασε τον κεντροαριστερό πρόεδρο Φερνάντο ντε λα Ρούα να το σκάσει από το προεδρικό μέγαρο με ελικόπτερο.
Παρά το γεγονός ότι η στάση πληρωμών απέκοψε την Αργεντινή από τις διεθνείς αγορές, η οικονομική κατάσταση της χώρας βελτιώθηκε ραγδαία, χάρη στην πολύ μεγάλη αύξηση των τιμών των πρώτων υλών. Από το 2003 η Αργεντινή καταγράφει ρυθμό ανάπτυξης 8% το χρόνο κατά μέσο όρο, με εξαίρεση το 2009 και αποτελεί σήμερα μία από τις χώρες που απαρτίζουν το G20 (Είκοσι πιο Αναπτυγμένες Χώρες στον Κόσμο), το οποίο παίζει όλο και μεγαλύτερο ρόλο στην αντιμετώπιση των διεθνών οικονομικών προβλημάτων.
gianniotis
Μοιραστείτε
Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου