Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Η κυβέρνηση οφείλει να διαπραγματεύεται, ο λαός να διαδηλώνει ειρηνικά

Η θέση μας ήταν ξεκάθαρη από την αρχή για την επίσκεψη της κ. Μέρκελ:
Τα μέτρα, η διαπραγμάτευση, η δόση, ακόμη κι οι ίδιες οι σχέσεις με την οικονομική και πολιτική ατμομηχανή της Ευρώπης, που είναι η Γερμανία, ως η μεγαλύτερη κεφαλαιουχική και βιομηχανική δύναμη στην ήπειρο μας, είναι σε εξέλιξη, έγραψε ο Φαήλος:
Οι ανόητοι κάνουν απλές εξισώσεις με λάθος ή φαντασιακούς παράγοντες. Απευθύνονται μόνο στο θυμικό του απελπισμένου και θυμωμένου λαού μας.
Ορισμένοι επιθυμούν την Τρίτη η προσοχή του κόσμου να μην είναι στο πολιτικό αποτέλεσμα της επίσκεψης, στην βελτίωση των ελληνογερμανικών σχέσεων, στην κατανόηση από την Γερμανίδα καγκελάριο των ιδιαιτεροτήτων του ελληνικού προβλήματος και στην διαπραγμάτευση, αλλά στις φλόγες μιας “εξέγερσης”.
Ωστόσο, πρώτιστο καθήκον του κράτους είναι η διασφάλιση του συνταγματικού δικαιώματος των πολιτών στο συναθροίζεσθαι.
Θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία η Αστυνομία, προστατεύοντας την νόμιμη διαδήλωση, την δημόσια τάξη και το κύρος της χώρας, όχι απλά να κατεβάσει τις κουκούλες αλλά να ξεβρακώσει τους γνωστούς – άγνωστους, να τους μαντρώσει και να τους στείλει για φωτογράφηση και ντουγρού στον Εισαγγελέα.
Το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι εικόνες χάους. Ο ελληνικός λαός δεν είναι ..εχθρός της Κυβέρνησης. Σύμμαχος της είναι. Και η διαδήλωση δικαίωμά του είναι, όχι …ποινικό αδίκημα, συμπληρώνει σε άλλη ανάρτηση ο Ροδινός:
Με τέτοια εκδήλωση θα αποτελούσε διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια της κυβέρνησης ,που θα μπορούσε να αξιοποιήσει. Γιατί καμιά πολιτική δεν μπορεί να εφαρμοστεί με την κοινωνία απέναντι, πολύ δε περισσότερο να επιβληθεί διά της βίας.
Αν, όμως, έχουμε πάλι τα γνωστά με κουκουλοφόρους, επεισόδια και καταστροφές, τότε το μόνο μήνυμα που θα στείλουμε  θα είναι αυτό της  τυφλής βίας. Των αδικαιολόγητων καταστροφών.
Είναι, κατά συνέπεια, καθήκον της κυβέρνησης να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις ώστε όσοι θέλουν, να διαδηλώσουν απρόσκοπτα. Θα πρόκειται για  τεράστια επιτυχία της, αν το καταφέρει!
Από την άλλη, ακόμα και όσοι διαφωνούν με την πολιτική της Μέρκελ, αναγνωρίζουν
(ανεξαρτήτως επιδιώξεων και στόχων) ότι η επίσκεψή της στην Αθήνα, έστω αυτές τις λίγες ώρες, αποτελεί γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία
Ίσως είναι η πρώτη φορά που η διαπραγμάτευση γίνεται σε τόσο υψηλό επίπεδο και φαίνεται να γίνεται πια με πολιτικούς όρους.
Αν ο Πρωθυπουργός καταφέρει να μετατοπίσει τις διαπραγματεύσεις, από την αδιέξοδη  λογιστική προσέγγιση της τελευταίας τριετίας, σ’ ένα πολιτικό, αλλά ρεαλιστικό πλαίσιο, που δεν θα παραγνωρίζει τις αντοχές και τις δυνατότητες της κοινωνίας και της χώρας, τότε μπορεί να γίνει μια νέα αρχή.
Απλά … μαθήματα πολιτικής επικοινωνίας!
Όλα αυτά δεν αποτελούν καταπληκτικές πολιτικές ανακαλύψεις. Απλά …μαθηματικά είναι. Στοιχειώδη. Θυμάστε τι έκανε ο μακαρίτης Ανδρέας Παπανδρέου, για να πούμε μια καλή κουβέντα γι αυτόν; Έβαζε το ΠΑΣΟΚ και τις “άλλες δημοκρατικές δυνάμεις” να διαδηλώνουν κατά των βάσεων και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Αμερικανούς έλεγε: “τι θέλετε να κάνω με πιέζει ο λαός”.

Στην σημερινή όμως κυβέρνηση του …μοναχικού Σαμαρά και μια σχετικά απλή υπόθεση, μπορεί να εξελιχθεί σε μείζονα κρίση.
Από την Παρασκευή ήταν γνωστή η έλευση της κ. Μέρκελ. Πρώτο θέμα, τα μέτρα ασφαλείας. Το εύλογο ερώτημα, στις αλλεπάλληλες συσκέψεις που έγιναν,  έπρεπε να  ήταν «πότε άλλοτε είχαμε έκτακτα μέτρα ασφαλείας λόγω αφίξεως υψηλού ξένου προσκεκλημένου
Το τελευταίο…παλιό όργανο, αν ρωτούσαν, θα τους έκλεινε πονηρά το μάτι και θα τους έλεγε μια μόνο λέξη: «Κλίντον»!
Αν ήμουν …Δένδιας, ο αναστεναγμός ανακούφισης  θα έφτανε μέχρι τον …Πέλεκα!
Τα μέτρα αυτά δεν τα είχε λάβει καμιά …επάρατη Κυβέρνηση, αλλά μια κυβέρνηση της …δημοκρατικής παράταξης. Με  …πλάκα τα ένσημα στους αγώνες για τη δημοκρατία.
Στη συνέχεια το Γραφείο Τύπου του υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ή της Αστυνομίας, αδιάφορο, έπρεπε να βγάλει μια λιτή ανακοίνωση η οποία θα έλεγε: «Κατά τη διάρκεια της παραμονής  της κ. Μέρκελ στην Αθήνα, θα τεθούν σε ισχύ τα πρόσθετα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Bill Clinton!»
Και ύστερα, η κυβέρνηση, θα έκανε δηλώσεις, ή διαρροές στο εξής πνεύμα: «Σε μια ευνομούμενη πολιτεία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα η ελεύθερη διαδήλωση των πολιτών. Είναι, όμως, και ευθύνη της πολιτείας να προστατεύει την κοινωνική γαλήνη και το δημόσιο συμφέρον.  Η πολιτεία θα πράξει το καθήκον της.  Είναι υποχρέωση των συνδικαλιστικών οργανώσεων να περιφρουρήσουν τις συγκεντρώσεις τους
Τόσο, απλά!
Δεν έγινε τίποτα από όλα αυτά και στην επικαιρότητα κυριάρχησε η -Αστυνομικός Διευθυντής να ομιλεί για απαγόρευση…συναθροίσεων! Κάποιος του το επέτρεψε όμως.
Και χρειάστηκε για μια ακόμα φορά να βγάλει ο έρμος Σαμαράς τα κάστανα από την φωτιά: «Όπως έχω υποχρέωση ο ίδιος ως πρωθυπουργός να δίνω τη μάχη για το καλό του τόπου, αντίστοιχα θα δίνω μάχη για το δικαίωμα των εργαζομένων να εκφράζονται ελεύθερα σε συγκεντρώσεις αρκεί αυτές να είναι ειρηνικές», δήλωσε χθες το βράδυ.
Είπε δηλαδή το αυτονόητο:”Η κυβέρνηση οφείλει να διαπραγματεύεται, ο λαός να διαδηλώνει ειρηνικά”.

antinews

Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: